Влез в акаунта си

Бременно ли е кучето ви? Признаци и какво да направите

Посрещането на нови кученца в света може да бъде вълнуващо. Въпреки това ще имате много нови отговорности, когато се грижите за бременното си куче. Тук нашите ветеринарни лекари от Ypsilanti споделят как можете да се грижите за кучето си по време на бременността, включително признаците, че кучето ви е бременно, продължителността на бременността и как да се подготвите за раждането на кученцата.vetclinics.bg

Признак, че кучето ви е бременна

Когато кучето ви е в първите няколко седмици от бременността си, може да е трудно да забележите нещо различно в поведението и физическото му държание. Но през това време те могат да повръщат или да имат намален апетит. Средно кучетата могат да бъдат бременни в продължение на около 62-64 дни, обаче точните дати ще варират в зависимост от породата на кучето ви и други фактори. Ето някои признаци, че кучето ви може да е бременно:

Увеличаване на теглото

Подуване на стомаха

Повишаване на апетита

По-лесно се уморява

Раздразнителност

По-привързана

Повръщане (през първите няколко седмици)

Намаляване на апетита (през първите няколко седмици)

Какво да направите, ако смятате, че кучето ви е бременна

Първото нещо, което трябва да направите, ако смятате, че кучето ви е бременно, е да се обадите на ветеринарния си лекар. Когато кучето ви е бременна от около 4 седмици, вашият ветеринарен лекар ще може да направи ултразвук, за да потвърди бременността. Когато са минали 35 дни, той може да може да извърши и кръвни изследвания. Когато бременността на кучето ви е потвърдена, има няколко неща, които трябва да направите, за да го поддържате здраво.vetclinics

Хранете кучето си с подходяща храна

Когато кучето ви е бременно от около четири седмици, трябва да го подложите на висококалорична диета, която съдържа хранителните вещества, необходими за здравето му. Съществуват някои висококачествени марки храни, предназначени за бременни кучета, като вашият ветеринарен лекар също ще може да ви препоръча храната, която ще е най-подходяща за вас и вашето куче. Не хранете кучето си с храни за кученца от големи породи, защото те често не включват много от хранителните вещества, от които се нуждае бременното куче, като калций и фосфор.породи кучета

Тъй като кучето ви няма да има толкова много място в корема си, обикновено се препоръчва да го храните по-често с по-малки порции. 

Водете кучето си на ветеринар

Трябва да водите кучето си на ветеринар, за да сте сигурни, че то е здраво по време на бременността и няма никакви заболявания, които може да предаде на кученцата си. Това включва изследване на изпражненията, за да се провери за чревни паразити. Не давайте на кучето си каквито и да било обезпаразитяващи препарати, които се продават без рецепта, защото те могат да бъдат вредни за нея и за кученцата. 

Ако бременността на кучето ви е планирана, уверете се, че то е с актуални ваксинации и профилактика срещу паразити, преди да забременее.

Осигурете им удобно място за гнездене

Към края на бременността на кучето си осигурете удобно и топло място за гнездене, което да е далеч от всякакви вълнения и други домашни любимци. Също така трябва да се уверите, че има достатъчно пространство, за да могат да идват и да си отиват, когато пожелаят.породи

Дръжте ги далеч от други кучета

Три седмици преди раждането и три седмици след това се уверете, че кучето ви остава изолирано и далеч от други домашни любимци, за да го предпазите от заразяване с вируса на херпес. Тази инфекция не е толкова опасна за възрастните кучета, но може да бъде животозастрашаваща и смъртоносна за кученцата.

Следете температурата им

Можете да разберете дали кучето ви ще ражда в рамките на 24 часа, като проверите температурата му ректално. В този период от време температурата им ще спадне под 100о. 

Кога кучето ви ражда

Когато кучето ви започне да ражда, то ще има леки контракции в продължение на около 6-12 часа. Този етап може да ги направи неспокойни. Вашето куче може да започне да се разхожда насам-натам от мястото на раждане или да рови, да се задъхва и да повръща. След това ще започнат по-силни и по-чести контракции, които ще доведат до раждането на кученцата.ветеринарна клиника за всеки домашен любимец

Кучето ви ще се напъва около 10 – 15 минути, преди да започне да ражда кученцата си. Те трябва да раждат по едно кученце на всеки 45 – 60 минути, понякога обаче правят почивка и изчакват до 4 часа между ражданията. Те могат да родят кученца с главата или с опашката, като нито едно от двете не е ненормално. 

След като кучето ви роди всяко кученце, то ще премине през ембрионални мембрани, които представляват зеленикаво-черни цветни образувания.

Наблюдавайте кучето си и се уверете, че то не се напъва повече от час или не прави почивки, които са по-дълги от четири часа. Ако случаят е такъв, ще трябва незабавно да ги заведете на ветеринарен лекар.

Здравни признаци, за които да следите

След като кучето ви е родило, ще трябва да следите за следните признаци:

Треска

Вагинално течение

Не произвежда мляко

Възпалена/инфектирана гръдна тъкан

Летаргия

Повръщане 

Намален апетит

Ако кучето ви не се чувства добре или забележите някой от горепосочените признаци, обадете се на ветеринарния лекар възможно най-бързо и го уведомете, че кучето ви кърми, за да може той да ви предпише безопасни лекарства или лечения.