Влез в акаунта си

Как се е променило счетоводството през годините

Ако се замислите как се е появила професията на счетоводителя (от ранните записи преди 7000 години до Италия през XV век, благодарение на известния математик и сътрудник на Леонардо да Винчи Лука Пачиоли), очевидно много неща са се променили. Като начало, сега то става цифрово. Съвременният счетоводител е добре запознат с управлението на бизнеса и може да ви посъветва как да развиете бизнеса си. Колкото и да е задължен нашият бранш на Пачиоли и безбройните други новатори, системите, които използваме в наши дни, са много по-усъвършенствани.MKAFinance

Ето защо, когато решихме да напишем тази статия, решихме, че сравненията с един по-разпознаваем свят ще бъдат по-честни – затова разглеждаме последните тридесет години, за да бъдем точни. Ето как се е променило счетоводството с течение на времето.счетоводни услуги софия

Ролята на технологиите в счетоводството

Най-общо казано, принципите на счетоводството са едни и същи, независимо дали сте седнали пред абакус или пред компютър. Това, което се е променило през последните тридесет години, са технологиите, които използваме. Тя се е променила значително. Технологиите предоставиха на счетоводната индустрия нови възможности за изследване, създадоха нови продукти и услуги и дадоха възможност на нейните специалисти да придобият нови умения и да поемат нови отговорности.регистрация по ддс

Нещо повече, появата на облачните изчисления позволи на счетоводителите да бъдат мобилни и да реагират на нуждите на своите клиенти – важното е, че те ни позволиха да се свържем и с клиенти, които не са зад ъгъла, а по целия свят.

В известен смисъл технологичният ни напредък е този, който извади счетоводството от тъмните векове и го вкара в модерната епоха. Благодарение на автоматизацията счетоводителите вече не се ровят в безкрайни редове с информация с надеждата да не допуснат обикновена човешка грешка – изчисленията, които някога са били ръчни, сега са автоматични и точни всеки път. Съвременният счетоводител е не само точен, задълбочен и педантичен, но и интегриран бизнес консултант, който е подготвен да помага на бизнеса да се развива. Те могат да дават съвети за всичко – от увеличаване на печалбата до спестяване на пари.mkafinance.com

Ето няколко различни вида технологии, използвани в съвременното счетоводство, и как се е променила индустрията благодарение на тях:

Софтуер, който продължава да се адаптира

Осъществяването на Tax Digital ще гарантира, че счетоводителите навсякъде ще пенсионират своите химикалки и счетоводни книги. С по-професионални инструменти и софтуер за обработка на данни въвеждането и изчисляването на данни са рационализирани и стават много, много по-бързи. Това позволява на счетоводителите да прилагат своя опит в безброй други области, като например развитието на бизнеса, заплатите, данъчните консултации, одита и контрола на кредитите.документация за регистрация по ддс

Отношенията с клиентите са по-ефективни

Благодарение на цифровите комуникации вече не е необходимо да се провеждат консултации на място, когато онлайн комуникацията е достатъчна (разбира се, винаги има моменти, в които е необходимо реално взаимодействие).МКАФинанс

Вече имаме достъп до данни и информация в реално време и можем да свикваме срещи по начина, който те предпочитат (независимо дали става въпрос за видеочат или просто по имейл). Въпреки че винаги е било жизненоважно да разбираме нуждите на клиентите, изискванията на съвременния бизнес често означават, че консултациите на място не са възможни. Бъдещето на счетоводството ще продължи да прави тези отношения по-лесни и по-удобни за всички участници.

Появата на мобилното счетоводство

Мобилните устройства имат толкова много предимства за счетоводителите и въпреки това мнозина все още не виждат ползите от тях. С мобилното счетоводство счетоводителите вече могат да изпращат фактури, да създават искания за възстановяване на разходи и много други неща – всичко това от своя телефон. Ако например сте на среща с клиент, таблетното устройство е достатъчно удобно, за да го представите.

Системи, базирани на облак 

Със системите, базирани на облак, счетоводителите могат да спестят на клиентите си време и пари, като рационализират процесите и освобождават време, което да използват за други задачи – това е жизненоважно за по-малките предприятия, където всеки час е от значение. С повече свободно време счетоводителите могат да помагат на бизнеса да се развива, а фирмите да имат повече време за задачи, които активно допринасят за рентабилността. Нещо повече, вече можем да архивираме чувствителни данни на клиентите (данни, които са гарантирано защитени и същевременно лесно достъпни за клиента и счетоводителя).

Култури на работното място 

Освен по-очевидните технологични промени, светът на счетоводството претърпя и други промени по отношение на работното място и изискванията на „модерния бизнес“. Представата за това какво е „малък бизнес“ се промени през последните 30 години, а по-осезаемо през последните 10. Собствеността и управлението на малките предприятия започнаха да приличат значително на тези на големите предприятия, като различни заинтересовани страни и други трети лица се асоциират с МСП.

С диверсификацията и разрастването на управленските екипи се увеличава необходимостта счетоводните организации да „вървят в крак с времето“. Това включва всичко – от справедливи права на работниците и поддържане на присъствие в социалните медии до наемане на разнообразна работна сила и като цяло социална (и икономическа) отговорност. В съвременния свят тази културна компетентност често прави разликата между успешно функциониращия бизнес и този, който е изостанал. 

Това е област, в която Alexander & Co. винаги са били начело, с високо ниво на задържане на служителите, разнообразна работна сила и удовлетворяваща култура на работното място.

Регламенти и правила

През последните едно-две десетилетия се случиха няколко финансови скандала, които доведоха до така необходимото затягане на сигурността и повишен контрол. Бяха въведени огромни законодателни промени, като например Закона Сарбейнс-Оксли от 2002 г. С цел да се повиши прозрачността на финансовите транзакции и процеси, засиленият регулаторен надзор изисква от съвременната счетоводна фирма да бъде в крак с постоянно променящите се закони и законодателство (както и с политическите очаквания). Александър и Ко непрекъснато следи тези правила и разпоредби и през 40-те години на нашата дейност полага големи усилия да се придържа към нормативната уредба в отрасъла.

Тъй като пейзажите на бизнеса и счетоводството продължават да се развиват и да стават все по-интегрирани, подходът на Alexander & Co остава прогресивен. Ние сме организация, мислеща за бъдещето, за която клиентът е на първо място.