Влез в акаунта си

Пренасяне на открито на закрито,

Напоследък духът, който е отговорен за признаването, че сградите трябва да са екологично устойчиви, енергийно ефективни и устойчиви, направи значителен скок напред. Започва да се признава, че не е достатъчно сградите да бъдат устойчиви в рамките на собствения си отпечатък със слънчева енергия, екологични материали и т.н. Сградите от следващо поколение са предназначени да почистват въздуха на града, в който се намират.

Използването на вертикални градини, интегрирани ландшафти и гъсто засадени тераси в сградите с цел пречистване на въздуха в непосредствения им контекст достига критична точка. Нараства броят на архитектурните практики, които представят решения за възстановяване на дишащия въздух в големите градове. 5-те най-популярни бонсай дръвчета  Това води до развитието на нова и много вълнуваща естетика, която обединява и пренасочва мисленето на архитекти, интериорни дизайнери и ландшафтни дизайнери.

Bosco Verticale (Вертикална гора) се състои от две жилищни кули (80 м и 112 м), разположени в центъра на Милано и проектирани от . Вертикалните градини са засадени с над 900 дървета с различни размери, 5000 храсти и 11 000 цветни растения. Апартаментите вече са завършени и озеленяването се довършва в подготовка за .

В непосредствена близост до стария град на Пекин, от вертикалните градини са проектирани с гъсто засадени, широки тераси, които да филтрират замърсяването от тази оживена пътна артерия. MAD предлага да се създаде сграда, съставена от много малки части в мащаба на Хутун, които да кулминират в голям общ обем. Това ще бъде постигнато чрез подреждане на различни дворни пластове един върху друг, създавайки ефирно, полутвърдо парче градска тъкан, неясна геометрична форма, която поддържа пространствените връзки и кухата сърцевина на дворовете.

Разположен близо до сърцето на стария Пекин, в близост до исторически паметници като Забранения град и срещу , обектът представлява двойствено състояние: в западния край остават малки по мащаб хутунги, но източният край е ограничен от модерна ос от основни пътища, търговски центрове и хотели.

Предложението разширява структурата на града от малкия към големия, като се издига между двата мащаба, предоставяйки средство за съвместяване на двете страни на Пекин. Сградата е градски инструмент, представящ новите стремежи на Пекин да бъде перспективен град, който също така уважава своето минало.

Този жилищен проект „Градско поле“ във Виетнам е проектиран от и има за цел да отговори на непосредствения си контекст, като включва в структурата си тераси от оризови полета, отразяващи пейзажа, в който се намира сградата. Предвижда се концепцията да бъде разширена, за да се създадат „градски ферми“ в градовете на Виетнам.

Концептуалното предложение за павилиона на Виетнам в Милано се фокусира върху смесването на селищно и уседнало земеделие за създаване на бъдещото пространство – озаглавено „Павилионът на мечтаните тераси“, той включва както селищно, така и уседнало земеделие и е създаден от рамки със стоманена конструкция, които имат голямо количество модули, най-дългият от които е 7,5 м, свързани чрез прости връзки или припокриване, за да се създадат вертикални градини.

е един от първите архитекти, които включват ландшафта в своята архитектура. Неговите сгради често са частично под земята или под покритието на зеленина, като над земята се появяват дълбоко символични издатини. Това внимателно поставяне на силно натоварени елементи насища обектите му с усещане за древност, напомнящо за древни обекти, като например в Уилтшир, Англия.

По-долу е 14-етажната градина, наподобяваща зикурат, във Фукуока, Япония от , 1995 г. С височина 60 м, 14 етажа над земята и четири под нея, тя е една от най-големите сгради в света, чиито повърхности са покрити със зеленина.

Заради формата си откъм страната, обърната към парка, тя е наричана „стъпаловидна градина“, с 13 нива с широчина между 120 и 98 метра и дълбочина шест метра – това е почти 100 000 кв. м парк в центъра на града, разположен на 15 стъпаловидни тераси. Върху структурата са засадени 76 разновидности на 37 000 къси дървета, чиято височина варира от 1,7 до 1,9 метра. Те улавят оттичащата се дъждовна вода, за да поддържат живота на полезните насекоми и птици във вертикалната градинска структура.

Емилио Амбаш и съдружници успяват да намерят компромис между желанието на предприемача за печеливш терен и общественото търсене на зелени площи, като планът за Фукуока удовлетворява и двете нужди в една структура чрез създаването на иновативен агроурбанистичен модел, който запазва зелените площи на съществуващия парк, като същевременно предоставя на града сграда с многофункционално предназначение и символично значение.

С терасовидния си екстериор тя използва повече от един милион квадратни метра площ, а вътрешността ѝ се отличава с няколко функции като музей, театър, конферентни зали и подземни нива на паркинг и търговски площи. Когато са се заели да проектират сградата, те не са планирали да изградят зелена стена върху конструкцията: „Всички те са просто зелени покриви, засадени хоризонтално с каскадна растителност, покриваща вертикалните повърхности.“ – казва Емилио.