Влез в акаунта си

10 причини, поради които интернет маркетингът е по-добър от традиционния маркетинг

В днешната все по-дигитална епоха установяването на онлайн присъствие и инвестирането в интернет маркетинг в сравнение с традиционния маркетинг е от съществено значение за оцеляването и процъфтяването на бизнеса. И това се отнася за марки от всякакъв мащаб!дигитална агенция

Цифровият маркетинг днес е това, което е била традиционната реклама преди ерата на интернет. По данни на Statista в периода 2019-2020 г. предприятията са увеличили бюджетите си за цифров маркетинг с около 13%. В същото време разходите за традиционен маркетинг непрекъснато намаляват.дигитална агенция Grow Easy

Причината за възхода на цифровия маркетинг е, че нашите навици се променят. Днес хората прекарват средно по 5,4 часа на ден на мобилните си телефони, а все повече работни места изискват да работят на компютри. Като се има предвид, че потребителите прекарват толкова много време, заобиколени от технологии, за съвременните маркетолози е много по-лесно да достигнат до тях онлайн.реклами в Google Ads

От гореизложеното трябва да стане ясно защо интернет маркетингът е изпреварил светлината на прожекторите в днешно време. Той обаче има много повече предимства от това. Така че за всички, които се чудят защо цифровият маркетинг превъзхожда традиционната реклама, сте на правилното място! Нека разгледаме десетте предимства на интернет маркетинга пред традиционния маркетинг.SEO оптимизация на сайта

10 причини, поради които цифровият маркетинг превъзхожда традиционния маркетинг

Има много предимства на инвестирането в дигитален маркетинг пред традиционния, но ето някои от най-забележителните от тях:

1. По-ефективен е от гледна точка на разходите

Ако попитате някой собственик на бизнес коя е най-скъпата част от изграждането на марката, той със сигурност ще каже маркетинг!SEO оптимизиране

Да, маркетингът винаги е бил най-финансово изтощаващата, но незаменима част от всеки бизнес. Ето защо марките посрещат с отворени обятия всяка възможност за намаляване на разходите. А цифровият маркетинг прави точно това!

Интернет маркетингът е значително по-евтин от печатната реклама например. В зависимост от избрания от вас канал за цифров маркетинг можете да започнете работа безплатно или с малка инвестиция в най-много няколко инструмента за онлайн маркетинг.

Отличен пример за икономически ефективен начин да започнете е маркетингът по електронна поща. Единственото, което трябва да направите, е да създадете пощенски списък и да инвестирате няколко долара в инструменти за имейл маркетинг като Mailchimp или Sendinblue. Това ще ви струва много по-малко, отколкото да плащате стотици долари за печатни публикации или рекламни материали.

Алтернативно, създаването на фирмен профил в различни платформи на социалните медии няма да ви струва нищо. Все пак това ще ви позволи да изградите онлайн присъствие и да поставите марката си пред очите на хиляди хора.

С интернет маркетинга възможностите ви са почти неограничени!

2. Той е по-ангажиращ

Цифровият маркетинг е много по-ангажиращ от традиционния – това е безспорно. Има няколко причини за това:

Той има достъп до различни видове интерактивни медии – Цифровата среда дава на маркетолозите достъп до по-голямо разнообразие от начини за ангажиране на аудиторията. Докато традиционните маркетолози имат ограничени възможности за избор на реклама, онлайн маркетолозите могат да използват различни видове съдържание, за да привлекат различни потребители. Например един от най-популярните методи за цифрова реклама е използването на различни видове видеоклипове. Те са отличен и интерактивен начин да общувате с потребителите си, да ги забавлявате и конвертирате!

Задоволява вкусовете на различните потребители – Всички ние имаме предпочитания, а цифровата среда позволява на маркетолозите да ги задоволяват! Независимо дали става въпрос за таргетиране или за популяризиране на бизнеса чрез няколко вида съдържание, марките постигат по-високи нива на удовлетвореност на потребителите, когато се популяризират онлайн.

Конкуренцията е непреодолима – Постоянно нарастващата конкуренция на цифровия пазар принуждава маркетолозите да бъдат нащрек и да правят възможно най-ангажиращото съдържание. Ако не го направят, конкурентите им бързо ще нахлуят и ще откраднат вниманието на аудиторията им. 

Ангажираността на потребителите винаги е била от решаващо значение за маркетинговите специалисти, а онлайн маркетингът просто улеснява постигането ѝ!

3. Има отлична възвръщаемост на инвестициите

Цифровият маркетинг не се свежда само до ниски разходи; той също така осигурява отлична възвръщаемост на инвестициите! В сравнение с традиционните рекламни техники като маркови стоки, печатна реклама и медийно сътрудничество, усъвършенстваните техники на цифровия маркетинг са значително по-евтини и осигуряват по-ефективни резултати. 

Най-добрият пример за това е PPC. Ако трябва да инвестирате същата сума пари в платени цифрови реклами, която бихте използвали за стартиране на традиционна маркетингова кампания, несъмнено ще генерирате много повече конверсии с първата.

Причината е, че PPC и много други методи за онлайн маркетинг са по-добри в нулирането на целевата ви аудитория. Това се дължи най-вече на различните възможности за таргетиране, които те предлагат.

Говорейки за таргетиране…

4. Позволява прецизно насочване към аудиторията

Един от най-силните козове на онлайн рекламата са нейните възможности за таргетиране. Какво означава това? Съвсем просто.

Характерът на традиционната реклама е да обслужва възможно най-широка аудитория, което далеч не е идеално по отношение на генерирането на потенциални клиенти. Онлайн рекламата решава този проблем, като позволява на маркетолозите да се насочват към конкретни потребители въз основа на тяхната история на търсене или поведение онлайн. Този тип поведенческо таргетиране е причината за ефективността на цифровия маркетинг при стимулиране на продажбите. В края на краищата, предлагането на вашите продукти само на хората, които се нуждаят от тях, е сигурен начин да увеличите конверсиите, нали?

Освен различните възможности за таргетиране, друго предимство на интернет маркетинга пред традиционния маркетинг е, че той предлага много възможности за персонализация. Докато традиционните реклами често изглеждат дистанцирани и откъснати, не са необходими много усилия, за да персонализирате една онлайн кампания. Един-единствен персонализиран видеоклип или имейл често е всичко, от което се нуждаете, за да стартирате марката си!

5. Позволява задълбочено проследяване на ефективността

Докато традиционният маркетинг не разполага с отдел за проследяване на изпълнението, интернет маркетингът блести! Тъй като дигиталният маркетинг се осъществява в онлайн среда, съществуват много системи, които подробно проследяват ефективността на кампаниите ви.

Горното се отнася за всички видове цифров маркетинг! Маркетолозите на видео получават достъп до видеоаналитици в реално време, онлайн рекламодателите – до рекламните показатели и ефективността в Google Ad Manager, а маркетолозите на съдържание измерват ефективността на кампаниите си чрез Google Analytics и Google Search Console.

Онлайн светът е изпълнен с инструменти, създадени, за да ви помагат! Достъпът до различни релевантни данни ви позволява да се адаптирате в движение и да коригирате недостатъчно ефективни кампании. Това е нещо, което никога не бихте могли да направите в традиционния маркетинг (поне не толкова надеждно)!

6. Ефективен е за изграждане на осведоменост за марката

Безспорно е, че инвестирането в дигитален маркетинг, особено в маркетинг на съдържанието и маркетинг в социалните медии, е един от най-добрите начини за изграждане на познаваемост на марката. Защо? Това е просто.

В днешно време хората са винаги онлайн – независимо дали сме на компютрите или на мобилните си телефони, повечето от нас винаги имат интернет под ръка. И винаги, когато хората преглеждат профилите си в социалните мрежи или посещават Google, те са основни мишени за онлайн реклами! 

Ако не сте сигурни колко много можете да спечелите от рекламата, знайте, че само Google AdWords обслужва над 30 милиарда показвания на реклами дневно! При такъв огромен потенциал за изява марките по света не пестят средства за реклама, а и вие не трябва да пестите. 

Дисплейната реклама е особено ефикасна за изграждане на познаваемост на марката поради ниските си разходи. Така че, ако искате да повишите познаваемостта на марката чрез интернет маркетинг, това е отлично място, откъдето да започнете!

7. Тя има по-широк обхват

Традиционната реклама има няколко критични недостатъка, които интернет маркетингът лесно преодолява – физическите граници. Докато традиционният маркетинг е предимно локализиран, онлайн маркетингът е глобализиран. Това открива много възможности за собствениците на фирми да разширят (или да започнат нов) бизнес отвъд границите на една държава.

Всичко гореизброено стана възможно благодарение на мощта на търсачки като Google и различните платформи на социалните медии. Някои гиганти в областта на социалните медии като YouTube имат повече от два милиарда потребители месечно. Представете си само колко голяма популярност може да получи вашата марка, ако изградите присъствие в една (или повече) такива платформи!

8. Изгражда по-силни взаимоотношения

Вече споменахме как интернет маркетингът се фокусира върху различни видове съдържание, за да ангажира аудиторията, но какво се постига с това? Разбира се, помага за изграждането на по-силни взаимоотношения с вашите потребители!

В постоянно нарастващото море от конкуренция марките трябва да се открояват, ако искат да успеят. Това важи с особена сила за света на цифровия маркетинг, тъй като всички ваши конкуренти ще правят същото като вас! Ето защо изграждането на взаимоотношения с вашата аудитория е от решаващо значение за успеха. За щастие, светът на онлайн маркетинга предлага много възможности за това!

Един отличен начин да направите марката си достъпна за аудиторията си е да установите силно присъствие в каналите на социалните медии като Facebook. Взаимодействието, ангажирането и отзивчивостта към клиентите ви са сигурен начин да спечелите тяхното доверие.

Друг удобен метод за укрепване на взаимоотношенията с клиентите ви е разказването на истории. Разказването на историята на вашата марка чрез поредица от публикации в социалните медии, статии в блога или видеоклипове с разкази ще направи вашата марка близка до клиентите и ще помогне посланието ѝ да намери отклик сред вашата аудитория.

Така или иначе, онлайн светът е мястото, където трябва да бъдете, ако искате да изградите трайни взаимоотношения с потребителите си.

9. По-ефективно използване на времето

Докато една традиционна маркетингова кампания отнема много време за подготовка и изпълнение, цифровата не го изисква! 

Стартирането на всяка онлайн маркетингова кампания е много по-бързо, така че можете да го направите с много по-малко хора. Един опитен специалист по дигитален маркетинг може да планира, изпълнява и наблюдава няколко кампании едновременно, като по този начин спестява ценно време и ресурси.

Тъй като интернет маркетингът е толкова ефективен от гледна точка на времето, той е отличен начин за стартиращите предприятия да стартират своята марка. Всъщност един маркетолог често е достатъчен, за да се справи с маркетинговите нужди на малък бизнес!

10. Можете да го автоматизирате

И накрая, един от най-големите плюсове на интернет маркетинга е, че можете да го автоматизирате! Докато традиционната реклама винаги ще изисква време за изпълнение, съществуват десетки инструменти, които могат да ви помогнат да оптимизирате цифровите си кампании.

Опитните маркетолози разбират стойността на инструментите за автоматизация на цифровия маркетинг, така че не се колебаят да инвестират в тях. Като се има предвид, че съществуват десетки услуги и онлайн инструменти за всички форми на дигиталния маркетинг (маркетинг по електронна поща, маркетинг в социалните мрежи и т.н.), ще имате от какво да избирате. Но не се притеснявайте; дори ако сте стартираща фирма, работеща с ограничен бюджет, повечето, ако не и всички от тези инструменти, имат ценови планове, съобразени с вашите нужди.

Оптимизирането на маркетинговите ви усилия с помощта на инструменти за автоматизация може да помогне на предприятията да намалят разходите си и да оптимизират маркетинговите си начинания. Това е нещо, което не можете да направите при традиционния маркетинг!

И така, какво мислите? Достатъчни ли са тези причини, за да опитате с дигиталния маркетинг? Ако сте харесали тази статия и сте я намерили за полезна, ще сме ви благодарни, ако я споделите в социалните медии! Успех по пътя ви!