Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Тревен чим – какво представлява, как да го поддържаме?

Тревен чим – какво представлява, как да го поддържаме?

Свежият и добре поддържан тревен чим е общият знаменател на почти всеки красив двор. Не сме ли прави? Добре поддържания и зелен двор определено прави впечатление.

За да се постигне този спретнат и подреден вид, много хора залагат на тревен чим.  Разберете какво е толкова специалното в това вездесъщо пейзажно растение в днешната статия.

Тревният чим е почти навсякъде. Намира се в парка, на стадиона, на голф игрището и почти със сигурност във вашия двор. Или поне ви се иска да е във вашия двор и най-вероятно това е причината да попаднете на нашата статия.

Ако и вие искате да се радвате на подреден, спретнат, комфортен и красив двор с помощта на тревен чим, информацията, която днес ще споделим с вас ще ви е от голяма полза. Тук си говорим за това какво точно представлява тревният чим, как се засажда и какво е нужно за правилната му поддръжка.

Въпреки че понякога собствениците на домове с дворове или морави може да се оплакват от необходимостта да косят своите тревни площи, те обикновено имат специална връзка с чимовата трева. И защо не?

Изумруденият килим се усеща приятно под краката, осигурява много място за игра на домашни любимци и деца и допълва добре декоративната градина.

Какво представлява?

Тревният чим включва различни видове тревни площи, предназначени да бъдат косени редовно и многократно настъпвани. Типичната морава се състои от десетки хиляди отделни тревни растения. Има различни видове и сортове, всеки със специфични характеристики и функции.

Тревен чим

Смесите от тревни семена често се персонализират за справяне със специфични проблеми като устойчивост на болести, поносимост на суша, сянка или интензивен трафик.

Видове

Видовете тревен чим се категоризират според климата:

  • Тревите от прохладния сезон като полевица, блуграс, червена власатка, едногодишен и многогодишен райграс, предпочитат по-малко интензивното лятно време, северно изложение, повече сянка и по-малко слънчева светлина.
  • Тревите от топлия сезон като паспалум, култивиран троскот, биволска трева, аксонопус компресос, eremochloa ophiuroides, трева св. Августин и зойсия процъфтяват в горещото и влажно време на юг. Тези тревни видове обичат силна светлина, много слънчеви часове, южно изложение, високи температури.
  • Тревите от преходната зона са подходящи за по-умерени климати. Те включват кросоувъри от студенолюбивата блуграс и многогодишен райграс, както и тръстиковидна власатка и топлолюбивата зойсия. 
Тревен чим

Плюсове и минуси

Въпреки че на практика може да бъде видян в почти всеки съвременен и модерен двор, популярният тревен чим все пак не е любима опция на всички хора. 

Здравата и добре поддържана чимова трева изглежда страхотно. Тревният чим осигурява спретнато пространство и простор за балансиране на пейзажа, който иначе може да изглежда твърде натрупан. И вие можете да направите много с тревния чим.

Поставянето на тревен чим във вашия двор отваря огромен прозорец от възможности за цялото семейство да се забавлява навън, когато времето го позволява. Това означава, че можете да се радвате на достатъчно пространство за практикуване на спортове, за игра с децата и домашните любимци, за вечери с приятелите навън в двора и какво ли още не.

Що се отнася до минусите, чимовите тревни площи изискват често косене (не много приятно задължение в горещото време или когато имате заета седмица) и поливане (екологично бреме), както и плевене и наторяване и цялостна грижа и поддръжка. Но пък ако искате да се наслаждавате на красив, комфортен и спретнат двор или градина, всички усилия си струват. 

Поставяне и засаждане на тревен чим

Посаждане на семена – Преди повторно засяване, обработете почвата и я изгладете с градинско гребло, като отстраните всякакви боклуци, камъни и корени.

Поставете семената с разпръсквач (ръчен или тласкащ модел) и засипете с първия слой почва. Някои смеси от семена включват начален слой почва, така че проверете етикета). Поставете слама, за да задържите влагата и да спрете набезите на птиците.

Поливайте всеки ден, за да поддържате почвата влажна. Когато моравата се запълни, намалете честотата на поливането на през ден в началото, а след това два пъти седмично. Освен това внимателно изгребете излишната слама, за да позволите на тревата да запълни пространството.

Поставяне на тревен чим – За да се подготвите за поставяне на чим, обработете почвата и изравнете земята с градинско гребло, след което нанесете начален слой тор. Полагайте парчетата чим в шахматна схема, като полагане на тухли, така че фугите на един ред да са изместени спрямо фугите на следващия ред.

Тревен чим

Това изглежда по-естествено и предотвратява стичането на вода между фугите. С помощта на барабанен валяк отстранете въздушните джобове и натиснете чима, така че плътно да прилепне към почвата.

Поливайте през ден през първите две седмици, като след това намалите до веднъж седмично. Напоявайте дълбоко, като издърпате ъгъла на тревата, за да сте сигурни, че почвата отдолу получава достатъчно вода.

Грижа за тревен чим

Ето и някои ценни съвети за грижа за перфектния и свеж тревен чим:

Косене

Избягвайте косенето на новия чим до около 14 дни след поставянето му и намалете малко водата преди първото косене, за да стегнете почвата.

Ако вашият чим  е положена през зимата, времето за изчакване за първото косене ще бъде по-дълго. Не забравяйте, че никога не трябва да отрязвате повече от ⅓ от стръка на тревата.

Контрол на плевелите

Контролът на плевелите не може да се прилага върху нов чим, докато кореновата система не е напълно адаптирана. Това време може да варира в зависимост от това по кое време на годината е поставен чимът.

Ако периодът преди поникване е пропуснат, може да се каже, че трябва да очаквате изобилие от плевели през първия сезон. Бъдете търпеливи с контрола на плевелите през първия. В началото ще изглежда като трудна битка. Просто продължете с правилното косене и поливане.

Тревен чим

Торене

Веднага след поливането в списъка ви с приоритети трябва да бъде правилното торене. Тъй като новият чим е доста уязвим, изключително важно е да се уверите, че получава всички необходими хранителни вещества. Уверете се, че използвате стартерни торове, които са богати на калий и фосфор.


Препоръчваме ви още:

Проект за озеленяване на двор

Изграждане на градина – основни стъпки и съвети

Видове затревяване и тяхното приложение

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *