Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Как да се грижим за райграс?

Как да се грижим за райграс?

Райграсът е мечтата не всеки любител градинар. Живота в къща с двор и градина е същинско богатство.

Това богатство, обаче има нужда от ежедневни грижи, за да изглежда красиво, подредено и да е прекрасно място за отдих. Райграсът или т.нар тревен килим е най-честият избор за озеленяване.

Естественият зелен килим е изключително красив, но и доста капризен за поддържка, което трябва да вземете под внимание. Преди изобщо да започнете да се интересувате как точно се засява и отглежда райграс трябва да изградите подземна поливна система, защото именно водата е ключов фактор за поддържане на свежа и зелена тревна площ.

Ние от ozeleniteli.bg сме представили няколко важни елемента, на които трябва да наблегнете, за да се радвате на красиво озеленен двор, които сме събрали в днешната статия.

Изграждане на поливна система за райграс

  • Изграждането на поливната система е изключително полезно поради няколко причини:
  • Позволява поливане по точно определен от вас график.
  • Прецизно времетраене на поливането.
  • Пестите време.
  • Пестите вода.

Поливането е важно още от самото засаждане на райграса. Първоначално той се нуждае от ежедневно напояване в рамките на 20 дни сутрин и вечер. На ден са необходими 10 л. на кв.м.  Почвата трябва да е постоянно мокра, но не и преовлажнена. Това изискване е лесно постижимо при наличие на поливна система. Поливането трябва да бъде много интензивно през целия вегетационен период. През пролетта и есента трябва да се полива веднъж на 2 – 3 дни, а лятото всеки ден.маслини

Засаждане на райграс

Първата стъпка е подготовката на почвата. Необходима ви е рохка почва, богата на хранителни вещества с добър дренаж. Подравнете я и я почистете добре от плевели. Преди същинското засаждане обогатете почвата с комплексен тор. Ако изберете да полагате тревен чим трябва да редите плътно тревните ролки върху изравнената площ. Този тип затревяване се счита за по-бърз и лесен начин, но е на значително по-висока цена. Вторият по-класически вариант е чрез тревно семе. Първата стъпка тук е внимателно да разрохкате почвата и да започнете да хвърляте семената. Правете го под формата на кръст, за да са максимално добре разпределени. След това ги зарийте в почвата и ги покрийте с допълнителни 2 см почва или пясък, за да ги предпазите от бързо изсъхване. Накрая идва ред на валирането, което се прави с тежък валяк.

Косене.

Първото косене на райграса се прави, когато достигне височина от минимум 6 см. За максимално добро състояние на тревата я подрязвайте всяка седмица. Редовното косене се осъществява в периода март-ноември.

Торене.

Според специалистите райграсът се нуждае от наторяване между 3 и 4 пъти в годината. Препоръчително е да се тори с бавно-разлагащи се комплксни торове обогатени с микро и макроелементи. В частни случаи може да я подхраните с амониева силитра. Течните и листни торове също са добра алтернетива, но са за семейства с по-голям бюджет.

Допълнителни грижи за райграс.

Освен изброените по-горе задължителни грижи има и още няколко, които е добре да не пренебрегвате. Става въпрос за аериране и вертикулиране. Аерирането представлява пробиване на малки дупки в тревната площ в дълбочина 7-9 см.  и дебелина 1 см. Вертикулирането представлява премахване на вече мъртвата тревна настилка. Други важни процедури са плевене, пръскане, подсяване, и кантиране.

Поддържането на красив двор с тревна площ изисква сериозни грижи особено, ако си го правите изцяло сами, но усилията определено си заслужават, когато видите крайния резултат.mossaikaгражданска отговорност

Прочетете още: Билкова градина | Какви билки да засадим?

Ние препоръчваме

Comments (1)

  • Иван
    юли 27, 2022 at 2:40 pm Reply

    Изпитвам трудности да отглеждам тревните площи. Имам поливна система, но продължавам да забелязвам сухи места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *