Влез в акаунта си

Какво е ландшафтен модерен дизайн

История на модерното озеленяване

Модерното озеленяване не е възникнало от една „школа“ в дизайна, а по-скоро съчетава редица влияния и естетики. Дизайнът от средата на века със сигурност оказва влияние, особено геометричните форми и драматичните контрасти, които се наблюдават при видни архитекти от този период като Франк Лойд Райт.

 Влияние оказва и брутализмът, особено използването на строителни материали като бетон вместо естествен камък. Бетонът е по-евтин от другите традиционни материали, което му дава известна полза при градското планиране от съображения за бюджет.

В модерното озеленяване има и елемент на индустриален дизайн, тъй като се променя предназначението на стари фабрики и други сгради (например Tate Modern в Лондон е стара електроцентрала, построена между 1947 и 1963 г., но затворена през 1981 г., която сега е музей на изкуствата; Mass MOCA в Норт Адамс, Масачузетс, пространство за изкуство и представления, някога е било самолетен хангар).

Музеят Tate Modern в Лондон с млади брези, растящи отпред

Строгият екстериор на музея Tate Modern в Лондон, който някога е бил стара електроцентрала, построена между 1947 и 1963 г., е подсилен с тези насаждения от редици млади брези.  

Балкон на тухлена сграда с дървени повдигнати лехи и насаждения от малки храсти 

Горна снимка на зона за отдих със сив каменен вътрешен двор, малки осветителни тела и дървета в саксии

Принципи и елементи на съвременното озеленяване

Модерното озеленяване зависи от три основни компонента: дизайн, материали и функция. Дизайнът и материалите съставляват външния вид на модерното озеленяване и определят неговото въздействие в пространството и значението му наред с по-старите стилове на озеленяване. 

Част от причините, поради които функцията е толкова важна, е, че модерното озеленяване се стреми да предефинира начина, по който използваме външните пространства. Модерното озеленяване не се поддава на идеята за „градинарство“ толкова бързо, колкото по-традиционните начини на озеленяване. 

Въпреки че на градинарите може да им се стори като кощунство, много градински пространства в наши дни се възприемат като места, които се посещават за кратко или се разглеждат по пътя към нещо друго, за разлика от мястото, където човек „живее“ или което всъщност създава и поддържа. Това прави модерното озеленяване на някакво ниво по-загрижено за естетиката в сравнение с други стилове.

Елементите на дизайна, които най-често се срещат в модерното озеленяване, са чисти, прави линии, балансирано усещане за мащаб, внимателно съчетаване на текстури и обикновено ограничено използване на цветове. 

Вместо буйните цветове, които се наблюдават в по-традиционните градини, модерните ландшафти използват по-неутрални тонове и наблягат на зеленината вместо на цветята, което поддържа дизайна по-постоянен във времето.

Модерният подход към материалите често означава произведени: бетонни павета или пътеки, порти от гофриран метал, огради от метал или фибростъкло. Липсата на дърво и камък може да се стори странна и изкуствена на някои градинари, но тя може да бъде балансирана чрез включването на някои малки дървета или храсти, или селекция от контейнерни насаждения, където обикновено има цветна леха, както и скулптури от естествен камък.

Модерното озеленяване обаче не е свързано само с естетиката. Устойчивостта също е фактор при модерното озеленяване, особено в районите, където жителите се съобразяват с изменението на климата.

Зимна резитба на рози

 Събирането на дъждовна вода, слънчевата и вятърната енергия са все аспекти на дизайна, които могат да бъдат включени в избора на ландшафтен дизайн. Други възможности са насаждения, които позволяват използването на сива вода, лесно компостиране или поливане чрез събиране на отпадни води.

Стена от червен гофриран метал с растения в зелени керамични саксии и скулптура от жив мъх в рамка

Кога се режат розите през есента

Скулптурата от жив мъх в рамка и подвижните керамични саксии с глазура в цвят селадон осигуряват ярък зелен контраст на червените метални стени и динамичен вертикален дизайн за тясното пространство.  

Големи камъни пред модерна къща, разположена в горски пейзаж. 

Модерна къща със семпла морава и малки лехи с многогодишни растения

Алеи и павета

Модерното озеленяване има смели алеи и павета, които обикновено са симетрични и под ъгъл, за разлика от извитите или органичните форми. Паветата често се изработват от излят бетон или нарязан син камък. Тухлите не се срещат толкова често, тъй като техните цветови вариации и органичен вид не се вписват в тази естетика.

Подготовка на розите за зимата

Водни орнаменти

Фокусът на съвременното озеленяване върху местоположението и драматичните детайли често означава включването на воден елемент. Тези водни елементи могат да включват безкраен басейн или естествен басейн, който не само подобрява дизайна, но и насърчава устойчивостта на ландшафта.

Естествен басейн, ограден от дървена настилка и водни растения, включително лилии

Този естествен басейн насърчава устойчивостта и добре се вписва в модерните елементи на дизайна на този имот. озеленяване София

Растения, които да изберете

Модерното ландшафтно оформление често не се интересува толкова от многогодишните градини, които предлагат променяща се палитра през сезоните, колкото от последователността и ниската поддръжка.

зазимяване на рози

 Мулчът и чакълът често формират голяма част от дизайна, така че растенията, съвместими с тези материали, са желателни. Избирайте дървета, които не стават прекалено големи и не се нуждаят от прекалено често подрязване. 

Плодните дървета са добри за фактора устойчивост, но някои плодни дървета могат да оставят бъркотия по пътеките или терасите, което е нещо, което трябва да се вземе предвид за обществените пространства. 

Загрижеността за пространството може да означава, че ще се наложи да проявите творчество, като например да използвате контейнерни насаждения, които могат да се преместват, или насаждения, които използват максимално вертикалното пространство. Модерният дизайн предпочита семплите цветови палитри, но смесването на растителни текстури може да запази динамиката.озеленяване