Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Билкова градина | Какви билки да засадим?

Билкова градина | Какви билки да засадим?

Билкова градина – Топ 10 най-популярни и ароматни билкови растения

Билкова градина – изключително популярен елемент в съвременния ландшафтен дизайн. Освен прекрасния аромат, който ухае из цялата градина, може да да се им се радвате години наред.

Билките и подправките са изключително практични растения, тъй като консумацията им е полезна и се възобновяват за кратък период от време.

Голяма част от тях са слънцелюбиви и се нуждаят от пряко ослънчаване поне 6 часа дневно. Поливането им също е основен елемент от необходимите фактори за устойчивото им развитие.

За щастие нашата страна разполага с разнообразни почвени условия, които позволяват отглеждането на множество билкови растения и подправки.

Ето и класацията на Ozeleniteli.bg – Топ 10 най-популярни и ароматни билкови растения:

10. Градински чай (Salvia officinalis

Градинският чай е популярен и под наименованието Салвия. Това е покритосеменно растение и се отглежда като подправка или билка. Устойчивостта му позволява да се възобновява бързо.

Може да бъде използвано като подправка в готвене или за чайове и отвари. Смята се, че има успокояващо действие и дава положително отражение върху по-лесното храносмилане.

билкова градина

9. Мащерка (Thymus

Мащерката е многогодишно тревисто растение или малък храст. Срещат се над 300 вида мащерка, от които всяка има своите предимства и специфичен аромат.

Използва се, като подправка при готвене или за чай. Произхода и е Средизеноморски, което налага отглеждането и да е на добре дренирани почви и обилно слънце.

8. Див лук (Allium schoenoprasum)

Познат още като Сибирски лук с произход от Азия и Европа.Представлява луковично тревисто растение, което е използвано най-често, като подправка или зеленчук.Приложението му е предимно в приготвянето на салати или ястия с картоф.

Отглежда се на добре дренирана почва, богата на хранителни вещества. За правилното му развитие са необходими поне 6 часа слънце.

билкова градина

7. Киселец (Rumex acetosa

Киселецът е популярно многогодишно тревисто растение, което е изключително разпространено при нас.озеленяване софия

Той е от семейство Лападови  и съответно намира приложение в готвенето. Листната му маса е много богата на протеин. Използва се за приготвянето на салати и супи, като наименованието му произлиза от киселия му вкус.

6. Лайка (Matricaria

Лайката е едногодишно тревисто растение, което е наричано още лайкучка. Растението е широко използвано за приготвянето на чайове, които са ароматни и с приятен вкус.

Лечебните и свойства са предимно като противовъзпалително средство за дихателните пътища. Прилага се и външно, като компрес.

Тревистото растение е устойчиво и не е взискателно към почвените условия или поливане.

билкова градина

5. Девесил (Levisticum officinale)

Девисилът е многогодишно растение от семейство Сенникови.

Намира приложение в кулинарията, като подправка за овкусяване на различни ястия, като рибни чорби и агнешко месо.

В народната медицина се използва за проблеми със стомаха, сърдечно-съдовата система и има успокояващо действие.

4. Риган (Origanum vulgare)

Риганът е многогодишно тревисто растение, което се използва в кулинарията. Растението е много ароматно и се използва за подправяне на салати. Отглежда се лесно и сравнително устойчиво. Риганът не е претенциозен към почвените условия и се размножава лесно от семена.

Ароматната подправка, намира приложение и в парфюмерията, тъй като цялата му надземна част, включително цветовете, съдържат ароматично масло.

Използва се и за направата на чайове, като се препоръчва при кашлица или високо кръвно налягане.

3. Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Розмаринът е многогодишно тревисто растение или полухраст. Обикновено стъблото му вдървенява, а листата му са силно ароматни.

Подправката намира широко приложение в кулинарията и се използва в комбинация с птиче месо и риба.

Търпи подкастряне и може да бъде оформян, като част от озеленяването на нашия двор. Растението е устойчиво на засушаване и може да се използва за направата на чай.

Поради острия си аромат се предпазва от вредители и е полезно допълнение към всяка билкова градина.

2. Мента (Mentha)

Популярна билка за северния умерен пояс. Надземната част на растението е с високо съдържание на Ментол.гражданска отговорност

Намира широко приложение за чайове, ментолово масло, медицината и кулинарията.

Използва се в народната медицина, като средство при мигренни състояния, безпокойство, простуда, възпаление и много други.

Освен гореизброеното, ментата е натурален или екологичен инсектицид, който е в състояние да прогони мравки и дори оси.

1. Лавандула (Lavandula)

Не е взискателна към почвените условия и често се използва като противоерозионна култура. Намира широко приложение в много индустрии, като козметиката и парфюмерията.

Полухраст или многогодишно тревисто растение, което освен пленителен аромат има силно изразени декоративни качества и е изключително популярно растение за ландшафтния дизайн.mossaika

Слънцелюбива е и не понася засенчване, но се развива добре и на по-бедни почви. Лавандулата е чудесно допълнение към всяка билкова градина.Лале

Прочетете повече за  Дворът – зеленото райско кътче на дома

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *