Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Поливни системи | Защо са необходими?

Поливни системи | Защо са необходими?

Поливни системи, често разглеждани като основен компонент за зелена градина.

Красивата цветна градина или изцяло зеления двор са мечта на мнозина, които имат щастието да живеят в къща. Растителността, която ни радва окото обаче изисква определени грижи и условия, за да й се радваме възможно най-дълго.

Основен фактор, от който се нуждае всяко озеленяване е правилното напояване. Различните видове растения и тревни площи се нуждаят от различно количество вода.

Често само с маркуч или лейка е много трудно да не кажем и почти невъзможно да постигнем оптимално поливане.

За целта е най-добре да инвестирате в инсталиране на поливна система. Подобен тип съоръжение изисква известна инвестиция, която ще ви бъде изплатена във времето. Наличието на поливни системи е не само по-удобно, но и много по-икономично от към разход на вода.

Ние от ozeleniteli.bg сме подбрали основни видове съоръжения за поливане.

поливни системи

Защо са ни необходими поливни системи?

Голяма част от собствениците на имоти с обширно дворно място избират да го озеленят изцяло с райграс или тревен чим. Този тип зелена растителност има изключително плитък корен и се нуждае от ежедневно поливане през топлите месеци от годината.

Ръчното поливане с маркуч дори и по два пъти на ден не е достъчно за поддържането на тревната площ здрава и свежа. Това е така, защото този тип напояване на почвата се осъщетвява неравномерно, а и отнема значително повече време. В резултат, на което тревата изглежда незадоволително. Значителното количество вода, което използваме при ръчно поливане е вода, която разхищавате. Тези неблагоприятни фактори са достатъчна причина, за да ви убеди, че е редно да проучите различните видове поливни системи.

Ключови предимства на поливните системи:

  • При наличието на поливна система собствениците се радват на много по-здрави растения, които получават необходимото количество вода ежедневно.
  • Инсталирането на поливни системи спомага за пестенето на вода. С тяхна помощ наличната растителност се напоява с необходимото количество до корена. Така разходите за вода намаляват осезаемо.
  • В днешния дигитализиран свят можете да управлявате вашите поливни системи дори през своя смартфон, докато сте на работното си място.
  • Наред с всичко по-горе изброено, инсталацията на поливни системи пести значително много от времето ви. Все пак всеки създава уют в своя двор или градина. Все пак градината е място за отдих, а не само допълнителна работа.

Видове поливни системи

Поливни системи

Капково напояване

То е подходящо за поливане на зеленчукова градина, лозя, овошки, цветни лехи и храсти.

При него водата се подава постепенно капка по капка директно в корените на растенията.

Предимствата на този вид поливни системи са на първо място развиването на по-добра коренова система на растителността. Капковото напояване спомага за наличието на по-добра визия на растенията, предпазва почвата от болести и не на последно място спестява значително количество вода.озеленяване софия

Поливни системи за дъждуване

Този метод за поливане на растителността се счита за най-близък до природата, тъй като симулира естествен дъжд, а за целта се инсталират разпръсквачи на високи стойки.

Поливните системи за дъждуване са подходящи за агрокултури. Такива са зелето, карфиола, спанака, марулята и друг вид зелени салати.

Те спомагат за цялостното оросяванена растенията, като те приемат водата през листната маса, не само от почвата.

Поливни системи

Поливане, чрез хидранти

Този тип напояване често е избирано за тревни площи, като големи обществени паркове, градини и частни дворове с голяма тревна площ. Поливането се извършва чрез изкачащи разпръсквачи, които могат да бъдат роторни или дефлекторни в зависимост от начина, по който разпръскват водата.

Този тип напояване е по-сложен за инсталиране. За щастие съществуват множество фирми за поливни системи, които предлагат проектиране, монтаж и последваща поддръжка.

В зависимост от предпочитанията на растенията, с този тип напоителна система, те ще получават необходимото количество вода. Този тип поливни системи са изцяло автоматизирани, което ви спестява време. Поливането се извършва по предварително изготвен график, който се контролира посредством програматор.

Поливни системи за микродъждуване

Те представляват смесен вариант между дъждовно и капково напояване.

Микродъждуването е предпочитан метод от собствениците на оранжерии. То има способността на влияе на влажността на въздуха, образувайки мъгла.

Най-голямото предимство на този вид поливни системи е икономията на енегрия.

Инсталирането на автоматизирана поливна система е необходима и възвръщаема инвестиция.mossaikaвинетни такси германия

Тя ще ви помогне не само да поддържате правилно своите двор и градина, но и ще ви спестят време и значително количество воден ресурс.Лале

керамзитднешни обяви за работа

надземни поливни системи

Прочетете още: Перфектната тревна площ | Добри практики

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *