Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Иглолистни храсти за жив плет

Иглолистни храсти за жив плет

Храстите за жив плет, особено иглолистните такива са един от елементите, които намират приложението си във всеки декоративен двор. За създаване на функционални или донякъде скрити пространства, често собствениците на градина инвестират в иглолистна растителност.

За ограждането на дворното пространство и за внасянето на височина, посредством храсти, иглолистните са прекрасна възможност.

Поради по-бавният им растеж те често са по-скъпи от широколистните видове. Те са по-взискателни и налагат повече грижи за поддържането им в добър вид.

Ние от Ozeleniteli.com ви съветваме да се консултирате със специалист или професионална фирма за озеленяване. Те ще ви ориентират в това, какви са необходимите манипулации и начин на отглеждане.

В следващите редове ще ви запознаем с това, кои са най-разпространените иглолистни видове за изграждането на жив плет.

Храсти за жив плет

В съвременното озеленяване се забелязва тенденция към изграждането на тревни площи в комбинация с висока иглолистна растителност, която огражда пространството.

Това е метод за ограничаване на видимостта извън дворното пространство. Гъстотата е една от характеристиките, за добре свършена работа. Тя се постига в следствие на много труд и професионални грижи.

Иглолистната растителност е изключително взискателна за отглеждане. За поддържане на добри физиологични и естетически качества на растенията се предвиждат множество манипулации за подготовка на пространството.

Важно е, там където се предвижда засаждането на жив плет да се избегне възможността за преовлажняване. Това се постига, чрез добре изградена дренажна система, която се разглежда като независима от внесената растителност.

храсти за жив плет

Поради по-високата цена на иглолистните дървета и храсти, често се предвижда засаждане на по-дребни по-размер растения, като ефекта на плътно ограждение се очаква в годините на отглеждане.

Често срещана грешка при засаждането на същите видове е и засаждането им прекалено близко едно от друго. Това е предпоставка за задържане на влага и образуване на гъбични заболявания.

Консултацията със специалист, често може да спести множество разходи за нови растения и труд.ашваганда

Нека разгледаме няколко растителни вида, които са подходящи за изграждането на жив плет.

Cupressocyparis leylandii – Лейландски кипарис

храсти за жив плет

Този вид е слънцелюбив и търпи подрязване в пролетните месеци. Расте сравнително бързо за групата на иглолистните и има нужда от богата на хранителни вещества почва. Следва да се полива умерено. Използва се често, тъй като е устойчив на градските условия.

Thuja Occidentalis Brabant – Западна Туя – Брабант

храсти за жив плет

Това е дървесен вид, който често е разглеждан като подходящ за изграждането на целогодишна зелена стена или ограда. Специфично е есенното му обагряне, тъй като листата му придобиват интересен бронзов оттенък.

Расте с около 40 см. годишно, при правилно отглеждане. Нуждае се от добре дренирана почва и допълнително подхранване. Туите са светлолюбиви, но и са устойчиви на ниски температури.озеленяване софия

Thuja Occidentalis Smaragd – Западна Туя – Смарагд

Това е най-разпространеното иглолистно растение, което намира приложение в множество дворове и градини. При оптимални грижи, дървото би могло да расте с до 30-40 см. годишно.

Желателно е да се отглежда на дренирана почва, богата на хранителни вещества. Има умерена нужда от поливане и търпи резитба в подходящите месеци.mossaikaтол такси австрияЛале

керамзитднешни обяви за работа

Бонус съвети за храсти за жив плет

  • Съобразете отстоянията при засаждане с конкретните растителни видове и тяхната проекто височина. Това ще избегне предпоставки за развитие на заболявания и вредители.
  • Инвестирайте средствата си в здрава растителност, отглеждана от професионалисти. В противен случай рискувате да внесете заболявания, които ще увредят и другите растителни видове в градината.
  • Информирайте се за спецификите на отглеждането на вашите растения. Всяко от тях има различни нужди.
  • Консултирайте се с професионалисти озеленители и доверете грижата на растенията на тях. Техният опит е гаранция за красива и устойчива градина.

Прочетете още: Билкова градина | Какви билки да засадим?

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *