Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Жив плет | Функционалност и растителни видове

Жив плет | Функционалност и растителни видове

Жив плет в градината е компонент от ландшафтния дизайн, който навярно всеки иска в двора си. Изграждането на зелени преградни стени или уплътняването на оградата са част от предимствата от които се възползват собствениците на двор или апартамент с тераса.

В стремежа си да създадем уединени и все пак функционални пространства, бихме могли да се възползваме от направата на зелена стена, посредством широколистни или иглолистни храсти или дървета.

Ние от Ozeleniteli.com сме на мнение, че няма по-въздействаш и визуално издържан материал от естествения такъв, особено при изграждането на прегради.

Ето защо днес сме подготвили няколко предложения за растителност, подходяща за изграждането на жив плет.

жив плет

Жив плет от широколистна растителност

За изграждането на функционални зони в градината и изграждане на по-плътна ограда, бихме могли да заложим на широколистни дървета и храсти.

Плюсовете на живия плет от широколистни са освен по-бюджетен вариант и възможността за по-бърз растеж. Често пъти собствениците на градини избират по-малки растения, тъй като цената им е значително по-малка. Съществуват много възможности за избор на широколистна растителност, която е бързорастяща. При правилен подбор, бихте могли да се радвате на завършена и плътна стена в рамките на 2 до 3 години.

Съществуват растителни видове, които са широколистни, но не са листопадни. Което гарантира запазването на качествата на зелените стени и през студените месеци.

Не подценявайте нуждата от регулярно поддържане и резитба на храстите за жив плет. Тези манипулации подпомагат сгъстяването на храстите и последващото им оформяне в желаните от вас форми.

Нека разгледаме и някои широколистни видове храсти, които са подходящи за създаването на жив плет.

жив плет

Ligustrum ovalifolium

Още познат като птиче грозде и един от най-разпространените видове за жив плет. Той е бързорастящ и непретенциозен за отглеждане. Понася резитби и е подходящ, както за по-ниски, така и за по-високи ограждения.

Laurocerasus officinalis/  Prunus laurocerasus

жив плет

Известен като лавровишна или вечнозелен храст, който често се използва за изграждане на пространства. Той е с дебели и лъскави листа, което в много случаи е и причина за наличие на вредители. Правилното му поддържане ще създаде отлична гъстота и естетичен завършек.

Хубаво е резитбата да се осъществява посредством ножици, вместо храсторез. По този начин листата не се нараняват и запазват здравословния си вид.

Храстът се развива сравнително бързо и остава облистен дори и през зимата. Ние от ozeleniteli.com, съветваме да зазимите храстите, като ги привържете добре. В противен случай снегът ще натежи върху отделни клончета и ще ги счупи. Това довежда до промяна в желаната форма и усложнено поддържане в последствие.

Forsythia x intermedia

жив плет

Листопаден храст, който е чудесно цветно допълнение към вашата градина. В ранна пролет е обсипан с жълти цветове, а в останалата част от сезона е с красива зелена листна маса.

Използва се често, тъй като е на достъпна цена и расте доста бързо. Понася резитбата и е устойчив на неблагоприятни климатични условия.

Подходящ е за изграждането на средно високи живи плетове и позиционирането му до ограда.

Photinia

жив плет

Род вечнозелени храсти, които са изключително подходящи за формирането на жив плет. Те се характеризират като слънцелюбиви и издържат при ниски температури. При обилно ослънчаване, листата и придобиват наситен червен цвят.озеленяване софия

Подходящи са изграждането на високи живи плетове, като цвета на листната и маса е колоритен и създава динамика на средата.mossaikaгражданска отговорност

Търпи подкастряне и се развива най-добре при редово засаждане.Лале

керамзитднешни обяви за работа

Ако искате да научите повече за подходящите иглолистните храсти вижте ТУК!

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *