Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Лале | Специфики и отглеждане

Лале | Специфики и отглеждане

Лале – един от най-красивите символи на пролетта. То е нежно, невероятно красиво и любимо на много дами.

Букетите от лалета са едни от най-предпочитаните като подарък за Деня на майката и за всички пролетни рожденички. Нежните цветя се срещат в различни цветове – жълто, бяло, червено, синьо дори черно. За тяхна родина се счита Холандия, но можете лесно да ги отглеждате и у нас.

Това, което трябва да направите е да се информирате добре относно спецификите, за да се радвате на една пъстроцветна градина.

Ето и някои съвети от Ozeleniteli.com за правилното им отглеждане.

Лале | Как да засадим правилно?

Разбира се, че първата стъпка от отглеждането на едно растение е правилното му засаждане. От него зависи цялостното му развитие и за целта трябва да бъдете много внимателни.

лале

Период на засаждане

Луковиците на лалетата се засаждат през есента като за най-благоприятен перод се счита края на септември или началото на октомври.

Необходимо е да следите дневната температура да не е по-ниска от 9 градуса. Изберете слънчево място с добре дренирана, неутрална почва, богата на хранителни вещества.

Методика на засаждане

Преди да започнете същинското засаждане прегледайте луковиците отстранете негодните и дезинфекцирайте здравите.

В почвата предварително се правят дупки или т.нар. бразди, като тяхната дълбочина зависи ицяло от размера на луковиците и сорта лалета. Химическия състав на почвата също е от значение.

Едрите луковици се поставят по-дълбоко в почвата, а дребните на по-плитко. Във всяка бразда се слага малко от почвата на предходната.

Разстоянието между засадените луковици в лехата трябва да се равнява на около 2-3 пъти диаметъра на луковицата.озеленяване софия

След като сте завършили засаждането мулчирайте почвата със слама или торф. Това ще помогне да ги предпазите от измръзване и пресушаване през периода на вкореняване.

Ние от Ozeleniteli.com ви съветваме да засадите няколко вида лалета, тъй като цъфтежа им е много кратък. Така, чрез разминаване на периода на цъфтеж, ще имате цветна градина за по-дълъг период от време.

лале

Как да поливаме правилно?

Следващата важна стъпка, която трябва да знаем, за да отглеждаме красивото лале правилно е неговото поливане.

Непосредствено след засаждането полейте обилно грудките с хладка вода. Предвид меторологичните условия през есента е достъчно да напоявате почвата веднъж седмично през първия месец след засаждането.

След това поливането се преустановява, тъй като дъждовната вода и снегът са напълно достатъчни. През пролетта, когато се покажат зелените листа на лалетата напояването на почвата се подновява докато настъпи моментът за цъфтеж.

Лале | Подхранване на почвата и предпазване на почвата от вредители

Озеленителите съветват да наторите почвата непоследствено преди засаждането на луковиците или щом паднат техните цветове.

За целта можете да използвате някои от множеството препарати, които се предлагат в търговската мрежа.

Специално за лалето се препоръчва използването на минерални торове, тъй като ги възприемат най-лесно. 

Красивите лехи с нежните цветя често стават жертва на набези от гризачи. Справянето с тях може да бъде доста трудно и да изхабите безкрайно много време и усилия.

Една от честите препоръки на градинарите е да изкопаете дупка с дълбочина от около 15 см, която да образува подобие на кошничка. На дъното й сложете мрежа като това ще гарантира защита за вашите пролетни лалета.картина от скандинавски мъх

керамзитднешни обяви за работа

Любопитни факти за лалето

  • В света съществуват приблизително 3000 генетично отглеждани сортове лалета. На всеки един от тях са му нужни около 20 години развитие, за да попадне в търговската мрежа.
  • Всеки цвят лале има определена символика. В случай, че искате да предадете някакво конкретно послание на любим човек поднасяйки му букет с лалета прочетете повече за значението на конкретния цвят.
  • В миналото лалето е било със стойност равняваща се на тази на диаманта.
  • Ако се загледате добре ще видите, че лалето е едно от малкото светя с почти съвършена форма. То има три венчелистчета и три сепарали, но тъй като сепаралите са почти същите като венчелистчетата, лалетата изглежда имат шест венчелистчета
  • Знаете ли, че лалетата намират приложение и в кулинарията? Листата и стъблата им са чудесен заместилен на пресния лук в много рецепти. Любопитен факт е, че през Втората световна война хората са ги използвали за директна консумация във времената, в които не са имали с какво да се хранят.

Прочетете още: Билкова градина | Какви билки да засадим?

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *