Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Осветление в двора – всичко, което трябва да знаем

Осветление в двора – всичко, което трябва да знаем

Ако планирате редизайн на двора, добре е да помислите как ще осветите пространството вечер. Дворното осветление обаче може да бъде трудно за избор, тъй като има много неща, които трябва да имате предвид. Прочетете днешната статия на „Ozeleniteli.com“ и вижте всичко, което трябва да знаете за осветлението в двора и практични начини на приложението му.

Къде да позиционирате светлините си?

Първо трябва да установите дали има пътеки, или стълби, които се нуждаят от осветление за безопасност и практичност. След това трябва да се концентрирате върху осветяването на фокусните точки на двора, като дървета, водни обекти и скулптури, а останалата част от двора се осветява фино без натрапчива светлина. Ако решите да добавите втори декоративен слой на осветлението, той може да включва осветяване на дървета, като например многостволови и нагънати сортове, осветление над стъпала, алеи и пътеки. Но наистина е важно да не се прекалява, тъй като в много случаи по-малко е повече. Осветете пространството равномерно, като внимавате да не създавате черни дупки между акцентите.  

Как да подчертаете функциите в двора си?

Има различни начини за осветяване на дворни функции и комбинирането им може да постигне някои фантастични резултати. Няма нищо по-драматично от издигнато дърво, което е осветено. Въпреки това, помислете за осветяване на хоризонталната равнина чрез контраст. Светлината, хвърлена върху стъпало или над морава, прави страхотен контраст с осветяването и е добър начин да се уверите, че избягвате черни дупки. Осветяването на пътя ви по пътека или алея също работи много добре и води окото сред пространството през нощта.

Какъв тип осветление да изберете?

Дворът може да бъде осветен с помощта на мрежово или ниско напрежение. Мрежовото напрежение може да е по-евтино, но винаги препоръчваме използването на ниско напрежение от съображения за безопасност. Ниското напрежение е бързо и лесно за инсталиране, особено ако използвате система „plug and play“. Не избирайте обаче евтиното и се уверете, че трансформаторът е външен, тъй като по принцип идват с обикновен щепсел, който не може да поставите във външен, устойчив на атмосферни влияния, контакт.

Що се отнася до арматурата, препоръчваме наземни и монтирани светлини. Монтираните светлини могат да бъдат инсталирани на пербола, стени и дървета, за да хвърлят светлина върху области отдолу.

Осветлението с LED лентата може да освети тъмните пролуки под стълбите, а вграденото осветление в паветата може да подчертае обекти като саксии.

На какъв етап от редизайн на двора трябва да планирате осветление?

Трябва да се планира осветлението от самото начало, особено ако модифицирате къщата си. Ако наемате озеленител, той ще трябва да знае къде трябва да отидат осветителните кабели и дали има други функции, които се нуждаят от допълнително електрическо захранване, като вода, газов огън или навес. Ако издигате нова къща, трябва да се подготвят тръби от сградата към градината, преди завършването на строителните работи. Точно това е правилният момент да помислите какъв тип осветление искате и също как искате да бъде превключено.

Как се инсталира дворно осветление?

Електротехник трябва да се свърже с вас относно външния източник или изхода за осветление. След това специалистите ще свържат брониран кабел към устойчиви на атмосферни влияния разклонителни кутии около двора. Кабелът обикновено се полага по границите на двора или под земята (дълбочина 750 мм), по протежение на изкопа. Съединителните кутии са закрепени към външна стена или стълб. Светлинните кабели, от тези разклонителни кутии, след това се подават през пластмасови канали под настилката или през повдигнати стени на леглото към лехите за засаждане. Съветваме ви винаги да наемате експерт по дворно осветление или електротехник и да обръщате особено внимание на заземителните връзки и всички водоустойчиви уплътнения. Жизненоважно е вашите устройства да са устойчиви на атмосферни влияния.

Какво можете да направите с нисък до среден бюджет?

Ако можете да си позволите само една или две лампи, осветете входната врата и фокусна точка. За среден бюджет поддържайте осветлението близо до къщата и се постарайте да го наслоите, точно както бихте направили в кухнята.mossaikaвинетни такси австрия

Каквото и да правите, не правете нещата да изглеждат крещящи. Поставете светлини в растенията между дърветата и добавете осветление към стъпалата, така че всичко да изглежда равномерно осветено и красиво.озеленяване софияЛале

керамзитднешни обяви за работа

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Перфектната тревна площ | Добри практики

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *