Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Скандинавски мъх – всичко, което трябва да знаем

Скандинавски мъх – всичко, което трябва да знаем

В наши дни все по-често се използва скандинавски мъх в интериора. Причината за това е, че хората в наши дни се стремят апартаментите и къщите им да са изпълнени с колкото може повече зеленина. Тя от своя страна осигурява балансиран и здравословен живот.

През последните години този вид озеленяване навлезе в домовете заради качествата си и възможностите, които дава. Скандинавският мъх е атрактивен детайл за всеки дом и в същото време придава много стил на помещението, в което се намира.

В тази статия ние от „ozeleniteli.com“ ще ви запознаем с някои факти и приложения за скандинавския мъх – някои познати, а други не чак толкова.

скандинавски мъх
Скандинавски мъх - в естествния си хабитат е бял на цвят

Какъв е произходът на естествения скандинавски мъх?

Този вид полярен мъх е познат по света с латинското си наименование – Cladonia Stellaris. Това е лишей, който има изключително важна роля за екологията. Изключително разпространен е в Бореалните гори, където може да видите огромни килими от тази мека растителност. Тази зона е известна като „тайга“.

Скандинавският мъх не може да се събира свободно. Той е предпазен със закон и за това как се добива се следи изключително строго. Друго изискване е при брането да не остават следи от човешка намеса. Действието се извършва на ръка, което допълнително завишава цената на продукта.

Скандинавският мъх расте изключително бавно – не повече от половин сантиметър на година, ако условията са подходящи. Той е любимата храна на северния елен през зимните месеци и за това често е наричан още „мъха на северния елен“.

Интересното е, че при брането мъхът е бял на цвят. Може би заради наименованието му, хората си представят, че цветът е зелен. При обработката обаче растението придобива цвят, като можем да го видим в: светлозелено, тъмнозелено, синьо, червено, оранжево и дори жълто. Някои от цветовете се постигат с помощта на естествени безвредни бои.

Това са цветовете, които най-често можем да срещнем в домовете. През последните няколко години скандинавският мъх успешно измества редица други растения, които се използват за вертикално озеленяване като кактус, бръшлян, алое вера, хлорофитум и други.

скандинавски мъх
Скандинавски мъх, обработен с безвредни бои

Как се произвежда интериорният скандинавски мъх?

Както вече коментирахме, естественият цвят на това растение е бял. За да го срещнем в желаните за декорация цветове, той трябва да премине през няколко стъпки на обработка.

Първо и най-важно е правилното подбиране на мъха, а след това се преминава през ръчната беритба. Следва почистването на мъха от пръстта и измиването му, за да се подготви за консервация.

Консервирането става по вече добре познат и отработен метод. Чрез натурални бои се запазва мекотата и еластичността му така, както може да го срещнете и в природата. Основната съставка, която се използва, е глицерин. Той спомага не само за мекостта и еластичността, но и за придаване на антистатичните качества.

Последният етап включва оформянето в желаната форма. Както като украса на стената, така може да се използва и за направата на картини, с които да украсите дома си. 

Често този тип картини се продават готови, но има любители на „Направи си сам“, които искат сами да създадат украсата за своя дом. Ако и вие искате да направите сами картина от скандинавски мъх, може да научите, след като натиснете бутона под текста! 

Скандинавският мъх в интериора

В природата можем да срещнем мъха навсякъде. Той е по каменните зидове, по почвата около растенията, в саксията или по камъните в реката. Именно адаптивността му е причината постепенно да бъде внедрен в интериора.

В дома можем да заложим както на жив, така и на консервиран мъх. При събирането живият мъх е отделен от почвата, като така се прекъсва директният му контакт. Чрез техниката за изграждане на живи стени обаче, той продължава своето развитие, като се монтира върху туфи.

Много по-предпочитан обаче остава декоративният скандинавски мъх. Тогава материалът е консервиран и обработен с глицерин. За да може да се захване добре, този вид мъх се поставя върху материал, който е капилярно проводим или порест. Такива са различните плоскости от дърво, шперплат и други. По този начин растението успява само да набави нужната му влага, благодарение на въздуха в помещението, в което е поставен.

Един от най-интересните факти, свързани с декоративния мъх е, че той няма нужда от слънчева светлина и може да оцелява дори в пространства само с изкуствено осветление. За това е и предпочитан за различни коридори, чакални и фоайета. Влагата обаче не е сред „най-добрите му приятели“ и не се препоръчва да се поставя в мокри помещения. Тя е в състояние да попречи на устойчивото му закрепяне или начина на инсталация при консервирания мъх . При наличието на прекомерно количество влага мъхът я абсорбира и уголемява обема си, което от своя страна провокира лесното му отделяне от основата, на която е залепен.

скандинавски мъх
Скандинавски мъх в интериора

Как да използваме скандинавския мъх в интериора?

Поради факта, че е естествен, най-често зелен и красив, скандинавският мъх не спира да трупа позитивни мнения у хората и все по-често попада в домовете ни. Както вече говорихме, цената му е висока поради редица фактори и това често отказва купувач, който е решил да декорира стената си по този начин. Това обаче не бива да ви отказва, тъй като в последните години все по-модерно е да откриваме картини в рамка, които са изработени от естествен скандинавски мъх.

Ние можем да предложим на любителите на скандинавски мъх сами да направят своята мечтана картина за дома. Големият избор от цветове дава възможност за направата на истински шедьовър, който да накара гостите Ви да завидят благородно. Как да закупите нужните материали и да се справите с тази не лека, но приятна задача, може да научите от бутона под текста!

Създадена от Вас картина може да придаде нужния уют на всекидневната или спалнята на Вашето жилище!

Освен у дома, този вид украса е предпочитан и за отворените офис пространства. Там се декорират цели стени, които освен всичко и шумоизолират.

Скандинавският мъх има няколко много ценни качества, които го правят предпочитан. Едно от тях е възможността за регулиране на влажността в помещението. Благодарение на антистатичността си пък това растение се самопочиства и за това се използва за различни арт инсталации, които придават функционалност, елегантност и красота. Често скандинавският мъх се ползва за изграждането на компоненти за мебели, а също и тавани, рекламни надписи и други.

Какви здравословни ползи има скандинавският мъх?

Какво вече споменахме, скандинавският мъх в интериора спомага за регулирането на влажността. Благодарение на това си качество, той предотвратява появата на плесен, както и зараждането на микроогранизми.

Доказано през годините е, че наличието на зеленина в помещението, което обитавате, намалява драстично нивото на стрес и завишава продуктивността. Освен това растенията влияят и на кожата, като я поддържат хидратирана и я предпазват от дехидратиране.

Научно доказано е, че създаването на подобие на природата в затворени пространства, завишава качеството на живот при хората.

скандинавски мъх

Каква поддръжка изисква скандинавският мъх?

Когато изберете скандинавски мъх за декорация на Вашия дом, трябва да знаете, че автоматично отпада поддръжката му. Този вид растение няма нищо общо с капризните стайни растения, които имаме у дома. Отглеждане на орхидея, например, или на антуриум или сансевиера изисква внимание и постоянни грижи, но при мъха това не е така. Растението се поддържа само и както вече споделихме – дори не се нуждае от светлинен източник.

Важно е да знаете, че има не малка възможността мъхът да загуби мекотата си през зимата. Не се притеснявайте, това не е проблем! Причина за това е сухият въздух през студените месеци. Единственото, което трябва да направите, е да проветрявате по-често, за да може мъхът да си набави нужната влага.  

В зависимост от местата или начина, по който сте инсталирали скандинавския мъх, има възможност ръчно да набавяте необходимата влажност. Ако забележите, че е изсъхнал прекомерно, когато започне да се рони, използвайте пулверизатор. С неговата помощ ще осигурите на декорацията в дома си нов живот.

Скандинавският мъх е възможност за създаване на „живи“ произведения на изкуството, които изискват минимални усилия за поддържане. Това е основно предимство, което провокира множество хора да се свържат с фирми, в желанието им да изработят продукти. А защо да не направят декорацията в дома си сами?

Повече за това как да направите картина от скандинавски мъх, може да намерите, като натиснете бутона под текста!пътни такси австрияЛале

керамзитднешни обяви за работа

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *