Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Отглеждане на Лавандула | Всичко, което трябва да знаем

Отглеждане на Лавандула | Всичко, което трябва да знаем

Лавандула – Символика и олицетворение

Отглеждане на лавандула | Лавандулата е растение, което често се свързва с релаксация, спокойствие и ведрина. Растението се свързва с чистотата, предаността и благодатта, както и е често смятана за олицетворение на любовта, лоялността и предаността, елегантността, изтънчеността и женствеността. В някои култури лавандулата се свързва и с изцеление, защита и духовност.

Лавандулата притежава благоуханен и успокояващ аромат и често се използва за медицински и декоративни цели. Нейното етерично масло и изсушени цветове се използват в ароматерапията, парфюмерията и козметиката, поради своите успокояващи и умиротворяващи свойства 

отглеждане на лавандула

Тя е не само лесно за отглеждане растение, но и привлекателно допълнение към всяка градина или дом. Извисяваща се със своите нежни лилави цветове и пленителен аромат, лавандулата е популярен избор както сред градинарите, така и сред ароматерапевтите и готвачите. 

В тази статия ще се потопим  в света на отглеждането на лавандула и ще проучим всичко, което трябва да знаете, за да отглеждате това великолепно растение.

Избор на място за отглеждане на лавандула

Първо, от съществено значение е да изберете правилното място. 

Лавандулата процъфтява на ярка слънчева светлина, жизненоважно е да се избере място, което се осветява поне шест часа от пряка слънчева светлина. Лавандулата предпочита добре дренирана почва с рН между 6,5 и 7,5. Ако почвата е твърде кисела, растението няма да расте и може да загине. 

отглеждане на лавандула

Засаждане и подготовка на почвата за отглеждане на лавандула

След като сте избрали идеалното място за вашата лавандула, е време да подготвите почвата. За да осигурите добър дренаж, смесете едър пясък и чакъл в пръстта. Лавандулата не обича влажна почва, тъй като това може да доведе до загниване на корените и в крайна сметка да убие растението. Добре дренираната почва ще помогне да се предотврати нападението от вредители и болести.

След като сте подготвили почвата, е време да засадите лавандулата. При засаждането не забравяйте да разположите растенията на разстояние поне 40-60 см едно от друго, за да осигурите достатъчна циркулация на въздуха. Изкопайте дупка, малко по-голяма от кореновата бала на растението, и внимателно разрохкайте почвата на дъното на дупката. Поставете растението и го засипете с пръст, като се уверите, че корените са покрити. Полейте обилно, за да уплътните почвата и да премахнете въздушните джобове.

Правилни грижи при отглеждане на лавандула – Поливане

Поливането е от изключителна важност, тъй като изисква баланс между това да не се преполива  и пресушава.

отглеждане на лавандула

1. Влажността на почвата
Преди да започнете да поливате, проверете влажността на почвата, като забиете пръст на около един сантиметър дълбочина в почвата. Ако е суха, значи е време за поливане.

2. Дълбоко поливане
Когато поливате, не забравяйте да напоите растението дълбоко, така че водата да достигне до корените. Дълбокото поливане стимулира корените да растат по-навътре и прави растението по-устойчиво на суша.

3.Пестеливо поливане
Лавандулата предпочита по-суха почва, затова не прекалявайте. Като цяло лавандулата трябва да се полива приблизително веднъж седмично през лятото и на всеки две до три седмици през зимата, в зависимост от климата и вида на почвата.

4.Поливане в основата на растението
Поливайте в основата на растението, предпазвайки листата. Мокрите листа могат да доведат до гъбични заболявания, които да навредят на растението.

5.Използване на добре дренирана почва
Лавандулата предпочита добре дренирана почва, не забравяйте да я засадите в саксия или градинска леха с добър дренаж. Ако почвата не се дренира добре, корените може да се преовлажнят, което да доведе до тяхното загниване.

Правилни грижи при отглеждане на лавандула– Подрязване

Подрязването на лавандулата е важна част от поддържането на нейното здраве, форма и растеж.

1.Избор на подходящ период
Най-подходящото време за подрязване на лавандулата е през ранната пролет, точно когато започва новият растеж. Избягвайте да подрязвате през есента или зимата, тъй като това може да изложи растението на ниски температури и да го повреди.

2.Избор на правилните инструменти
Използвайте остри ножици за подрязване или ножица за жив плет, за да направите чисти срезове и да предотвратите увреждане на растението.

3.Избор на правилна техника
Подрязвайте не повече от една трета от общата височина на растението. Подрязвайте точно над мястото, където растат зелени листа, като оставите част от дървесните стъбла непокътнати. Избягвайте да режете в дървесната част на стъблото, тъй като това може да нанесе трайни вреди.

4.Отстраняване на пресъхналите цветове
След като първият цъфтеж избледнее, отстранете изсъхналите цветове, като отрежете стъблото точно над първата група листа. Това ще насърчи новия растеж и ще удължи периода на цъфтеж.

Правилна поддръжка:

Подрязвайте лавандулата редовно, поне веднъж годишно, за да я поддържате здрава и в добра форма. Избягвайте да подрязвате прекалено често или прекалено много, тъй като това може да стресира растението и да намали способността му да цъфти.

Отглеждането на лавандула е полезно и удовлетворяващо преживяване, което може да ви осигури множество ползи – от успокояващия ѝ аромат до лечебните ѝ свойства. С подходящо място, добре дренирана почва и правилна поддръжка можете да се насладите на красотата и благоуханния аромат.


Препоръчваме ви още:

Проект за озеленяване на двор

Изграждане на градина – основни стъпки и съвети

Видове затревяване и тяхното приложение

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *