Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Видове затревяване и тяхното приложение

Видове затревяване и тяхното приложение

Тревата е универсално растение с доста голям брой функции в градинарството. Съществуват различни видове затревяване и всеки един от тях може да бъде посаден с цел да е декоративен акцент в градината, за да се създаде морава, за да се покрие земята в двора или градината и т.н.

Тревната площ, която се използва за целите на градинарството, всъщност е торфен слой, който бива създаден чрез култивиране на различни видове затревяване. Съществуват над 11000 вида растения, които попадат в категория трева, но не всички са подходящи за целите на затревяването.

видове затревяване

На първо място, подходящите растения трябва да са многогодишни треви, за да не се налага смяната им всяка година или сезон. Затревяването е предпочитано за много градини и дворове. То дава общ и завършен облик на пространството, като свързва отделните елементи и зони. 

Видове затревяване

В повечето градини и дворове в страната можете да срещнете затревяване от двата вида затревяване с тревна смеска и затревяване с тревен чим. Кой от тези два основни вида ще бъде избран до голяма степен зависи от вида на почвите.

За да може да се насладим на свежестта и зеленината на тревен чим за дълго време е нужно почвата да е достатъчно плодородна, свободна от семена и плевели, т.е. чиста, а също и с порьозна структура.

Порьозността на почвата, т.е. леката й и рохка структура играе важна роля, защото именно това качество осигурява естествената вентилация и отцеждането на излишната влага за различните видове затревяване, които сме решили да посадим.

За да се осигури нормалното развитие на тревата в случай, че почвата е тежка и глинеста, препоръчително е първо да се покрие наличната почва с порьозен слой такава.

видове затревяване

Когато говорим за затревяване с тревна смеска, ние можем сами да изберем какъв да е вида й. Съществуват различни видове затревяване с тревна смеска според целите на проекта – тревни смески за слънце, за сянка, за покритие на спортни площи като голф игрища и т.н., универсални, сухоустойчиви, бавно растящи, с фини тревички, издръжливост на отъпкване и др. 

Видове затревяване – какви видове треви са подходящи

Както вече споменахме, не всички съществуващи видове тревисти растения са подходящи за затревяване на ландшафтни площи и проекти. За да бъдат подходящи за целите на затревяването, растенията трябва да бъдат:

 • Част от семейството на коренищно-рехавотуфестите или плътнотуфестите тревисти растения – тези типове тревисти растения създават равномерен, плътен и устойчив слой
 • Ниски треви
 • С натурална способност да се сгъстяват и да образуват различни разклонения – процес, познат още като братене
 • Бързовъзобновяващи се след косене
 • Устойчиви на различни болести и вредители
 • Адаптивни към различни условия
 • С дългогодишен декоративен ефект и да се раззеленяват от началото на пролетния сезон

Видове затревяване – какви варианти да закупите

Независимо дали ще се занимавате с дейността по затревяване на вашия двор или градина сами, или ще се обърнете за помощ към професионалистите, съществуват три основни типа раззеленяване, които можете да закупите от специализираните магазини или производители.

видове затревяване

Избирайте между тези три типа според особеностите и предназначението на терена, по който се работи:

 • Тревен чим на руло – доста удобен и лесен вариант за бързо покритие на почвата. Рулата с тревен чим могат да бъдат положени почти целогодишно. Веднага след полагане променят вида на мястото и му придават желаната свежест и зеленина.
 • Обикновени зелени площи (Райграс)– с оглед на особеностите на мястото, където ще бъдат засети, климатичните условия. Други фактори са възможни неблагоприятни механични влияния – потъпкване, дълготрайност и устойчивост на тревата, разположение на мястото (слънце или сянка). Подберете подходящите семена и ги засадете.
 • Мавритански тревни площи – при тези видове затревяване има най-голяма креативност и индивидуален почерк. Тревната площ се разнообразява от цветни насаждения, които могат да бъдат едноцветни или многоцветни. 
видове затревяване

Видове затревяване – методът хидропосев

Методът хидропосев се използва за засаждане на тревни килими на различни по размер площи. За този вид затревяване се използват семена на различни тревни видове.

Този метод е относително лек, ефективен и най-вече икономичен, което го прави предпочитан от много. Предимството на този метод се крие в това, че при създаване на тревния килим, семената се фиксират върху терена, така че успехът на посевите е гарантиран.

Този метод е много подходящ както за равнинни, така и за наклонени терени, също за различни видове повърхности на земята и разположения на терените. 

Видове затревяване – основни видове треви

Различните видове затревяване могат да бъдат създадени от различни тревни растения. Видовете треви, които най-често се използват с цел насаждения тип паркови терени и морави са:

 • Ливадна метлица – един от най-дълготрайните видове треви, изключително устойчив, със средна сухоустойчивост и подходящ за засаждане и върху сенчести терени. Този вид трева има бързо братене.
 • Червена власатка – още един дълговечен и устойчив вид трева. Понася утъпкване и средно засенчване.
 • Английски райграс – английският райграс като цяло е светлолюбиво растение, но също понася средно засенчване. Устойчив е на утъпкване, средно сухо- и студоустойчив и бързорастящ вид, но за сметка на това с малка продължителност на живот.
 • Обикновено полевица – още едно от дълготрайните тревисти растения, които можете да изберете. Обикновената полевица понася засенчване и е умрено сухо- и студоустойчив вид.
 • Овча власатка – този вид тревно растение е изключително подходящ за затревяване на бедни терени.

Изберете правилният вид затревяване според спецификите на терена, с който разполагате и вашите лични предпочитания. Какъвто и вид тревни площи да изберете, резултатът със сигурност ще е прекрасен и ще се наслаждавате на свежест, красота и хармония.

Oще полезни и интересни статии от сферата на озеленяването ще откриете на Ozleniteli.com:

Аранжиране на сукуленти | Лесни и бързи предложения

Интериорно озеленяване

Скандинавски мъх – всичко, което трябва да знаем

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *