Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Озеленяване на двор – полезни трикове от професионалисти

Озеленяване на двор – полезни трикове от професионалисти

Правилното и интригуващо озеленяване на двор идва с редица преимущества. Освен визуалните такива, вие имате възможността да създадете приятно място за отмора и наслада. Кътче от природата само на метри от дома ви.

Най-хубавото е, че не е нужно да инвестирате огромни суми пари, за да постигнете вашите цели. С малко средства, време и усилия можете да създадете красив двор, в който всеки ще иска да прекарва времето си . Той наистина ще добави много чар и красота към дома ви.

Хвърлете око на тези полезни съвети за озеленяване от двор, които поискахме от специалистите в областта. Благодарение на тях ще успеете да добавите цвят, текстура, функционалност и атрактивност към вашия двор. А как това да ви струва скъпо, може да видите в статията – „Изграждане на озеленяване | Как да спестим пари? | Част 1“ и „Изграждане на озеленяване | Как да спестим пари? | Част 2„.

Озеленяване на двор – планирайте за година напред

Когато обмисляте вашия проект по озеленяване на двор, специалистите препоръчват да се спрете на трайни растения. Те ще цъфтят и изглеждат добре през цялата година, или поне през по-голямата част от нея.

Така ще осигурите цвят и свежест във вашия двор целогодишно. Ако се спрете на някои иглолистни видове, ще можете да се радвате на нюанси на зеленото дори и през зимата.

Препоръчва се такива растения да се поставят максимално близо до самата къща, например до входната врата. По този начин те визуално ще омекотят вертикалните линии на екстериора на дома ви и ще създадат атмосфера на повече уют и гостоприемство. 

Озеленяване на двор – пътечки

Много собственици на къщи правят една основна грешка при озеленяване на двор – те не предвиждат наличието на пътечки между растителността. Липсата на такива често води до отъпкване на трева или друга свежа растителност. Това обезсмисля част от положения труд и средства и, откровено казано, никак не изглежда добре.

Ето защо се препоръчва да обмислите създаването на пътечки между всички точки в двор. Създайте план за функционално зониране до които искате лесно и бързо да достигнете. Пътечки са нужни до беседката, ако има такава, барбекю, градина, веранда, изкуствено езерце, или каквито и да е други функционални и декоративни елементи в двора.

Много са начините и материалите, които можете да изберете за изграждане на пътечки. Кой вариант ще изберете зависи от личните ви предпочитания и бюджет. Специалистите в областта препоръчват да изберете материал за изграждането на пътечките, който е максимално близък или същият като материалите, които са използвани за изграждането на екстериора на къщата. По този начин ще успеете да изградите един много по-хомогенен и хармоничен вид.

Озеленяване на двор – изграждане на берма

Един от начините, по които можете да добавите повече атрактивност, уникалност и интересни елементи във вашия двор е чрез изграждането на берма. Бермата е малък насип, който по желание можете да покриете с красиви камъни или растения.

Тези необичайни елементи добавят много повече многослойност и текстура във вашия двор. Добавят нотка креативност към иначе скучноватите напълно заравнени дворни пространства.

Можете да създадете берми навсякъде из двора, където прецените, че биха изглеждали ефектно и красиво. Специалистите препоръчват да ги позиционирате в ъглите на моравата. Тези части на зелената площ често не се използват по интересен начин. Те могат наистина да променят начина, по който една обикновена затревена площ изглежда.

Комбинирайте разнообразие от растителност

Друг чудесен проект, с който можете да се заемете в рамките на едно озеленяване на двор е да се уверите, че създавате богато биоразнообразие в рамките на собствения ви дом. За тази цел е необходимо да изберете и комбинирате различни растения за вашия двор.

Разбира се, нужно е да се уверите, че всички тези растения могат да съжителстват едно с друго. Не бива да пречат на пълноценното развитие на което и да е от останалите растения във вашия двор.

След като изясните този важен пункт и изберете правилната растителност, уверете се, че сте се спрели и на растения, които цъфтят по различно време от годината. По този начин ще можете да се радвате на красив, зелен и свеж двор целогодишно. 

Озеленяване на двор – лъкатушещи линии вместо прави

Друг начин да подсигурите ефектен дизайн и атрактивност при озеленяване на двор е като вместо стандартните прави линии се спрете на създаването на извити такива. Какво имаме предвид? Обичайно в дворовете, около градините, при изграждането на моравите, около основите на къщата и други прилежащи постройки, дори и при изграждане на пътечките, се следва една стандартна стратегия с изграждане на прави линии.

В това няма нищо лошо или неправилно, ако този стил ви допада, но ако искате да направите двора си едно по-интересно и атрактивно място, старайте се да не следвате правите линии и ъгли, а експериментирайте повече с извивки и лъкатушещи линии. 

С тези няколко прости съвета ще успеете да направите истински чудеса за вашия двор и атрактивния му вид. Възползвайте се от дворното място, с което разполагате, постарайте се то да изглежда добре и приветливо и със сигурност то ще се превърне във ваше любимо кътче. 

Oще полезни и интересни статии от сферата на озеленяването ще откриете на Ozleniteli.com:

Осветление в двора – всичко, което трябва да знаемКак да се грижим за райграс?

Как да се грижим за райграс?

Как да подготвим градината за зимата?Оригинални ландшафт идеи за градината

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *