Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Мулчиращо фолио – що е то и защо е нужно?

Мулчиращо фолио – що е то и защо е нужно?

В случай, че вече се уморихте листни въшки и други вредители да нападат и увреждат посевите, които отглеждате с толкова старание и друг, може би е време да помислите за мулчиращо фолио.

Какво означава мулчиращо фолио и ефективно ли е то в борбата с вредителите и за запазване на посевите? Продължете да четете тази статия от Ozeleniteli.com, за да намерите отговори на всички въпроси свързани с мълчиращо фолио.

Мулчиращо фолио – какво представлява?

Мулчиращо фолио е ефективен и лесен метод за борба с вредителите. То се изработва от мулч с материал, който отразява светлината, обикновено алуминий или сребърен полиетилен.

мулчиращо фолио

Идеята на мулчиращото фолио е да отразява светлината върху листата на растенията. Това е изключително лесен и полезен метод за борба с вредителите, особено на терени и площи с посеви, където няма много голям достъп до пряка слънчева светлина.

Мулчиращото фолио може да бъде закупено в различни цветове, включително сребрист, жълт, оранжев или червен. Опитът показва, че това фолио е ефективен метод за борба с някои вредители и предпазване от разпространение на болести и зарази сред растенията и посевите. 

Мулчиращо фолио – как работи?

Освен че предпазва растенията от вредители и разпространение на болести, мулчиращо фолио има и задача да подпомага растежа и развитието на растенията. Тъй като мулчиращото фолио отразява светлината върху листата на растенията, то не само повишава достъпа до пряка слънчева светлина на растенията, но и повишава температурата на въздуха, като така стимулира фотосинтезата. По този начин посевите растат по-бързо. 

Тъй като мулчиращото фолио отразява целия спектър от светлина, то попомага не само по-бързия растеж на посевите, но и стимулира растенията да дават по-едри и добре развити плодове.

мулчиращо фолио

Освен това то ограничава развитието на различни плевели и растителни вредители, а успоредно с това и запазва влагата в растенията, които отглеждаме.

По този начин до растенията и културите достига достатъчно количество вода, полезни хранителни вещества и минерали.

Други предимства

Мулчиращото фолио не само че стимулира растежа на посевите като им осигурява по-добър достъп до вода и слънчева светлина и повишава температурата на въздуха. То е и доказан метод за борба с някои вредители, доста от които насекоми, например листни въшки.

мулчиращо фолио

То също може да се използва и за предпазване от набези на птици, като ги плаши чрез отразената светлина. По този начин използването на мулчиращо фолио се оказва полезен трик не само за изгонването на вредителите, но и предпазването от разпространение на различни болести и зарази по растенията, които тези вредители могат да причинят. 

Имайте предвид, че фолиото няма да помогне в борбата с всички вредители. Все пак неговата основна функция е подпомагането растежа на посевите, а всичко останало е допълнителна функция.

мулчиращо фолио

За най-ефективно за борбата с вредители се смята фолиото в цвят. Всеки от различните цветове фолио изпъква с различни преимущества при борбата с определен вид вредители. 

Трябва да имате предвид, че ефективността на мулчиращото фолио спада при определени периоди и условия. Например през периоди от годината, когато няма достатъчно количество слънчеви часове. Ефективността на фолиото започва да спада и след избледняването на цвята, или пък когато листата а растенията станат толкова големи, че започнат да го закриват. 

Мулчиращо фолио – как да го използваме?

За да поставите мулчиращо фолио е нужно първо да подготвите терена или почвата. Започнете с премахването на едри боклуци, камъни. След това е нужно да премахнете всички плевели.

мулчиращо фолио

След това просто покривате терена с фолиото. Мулчиращото фолио може да се закупи под формата на рокли, така че поставянето му е сравнително лесно и не изисква кой знае какви усилия.

Освен това можете да отрежете точно толкова, колкото ви е нужно. За да се уверите, че фолиото е фиксирано на място и няма да се размести, просто насипете пръст върху краищата му, или поставете големи камъни.

Това ще предотврати евентуално разместване, набиране, преобръщане. След като фиксирате фолиото на място, започнете да изрязвате в него дупки с диаметър до десет сантиметра на подходящо разстояние една от друга. В тези дупки поставете семена или разсад на растенията, които искате да отглеждате. 

Когато температурите се повишат много е препоръчително временно да премахнете мулчиращото фолио. В противен случай има голяма опасност да изтощите и увредите растенията от прегряване. 

Oще полезни и интересни статии от сферата на озеленяването ще откриете на Ozleniteli.com:

Перфектната тревна площ | Добри практики

Изграждане на озеленяване | Как да спестим пари? | Част 1

Изграждане на озеленяване | Как да спестим пари? | Част 2

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *