Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Идеи за озеленяване на малък двор

Идеи за озеленяване на малък двор

Често срещаната ситуация – разполагате с малък двор, но искате той да е красив и уютен. Няма значение, че пространството в двора ви е ограничено, ако въображението ви е безгранично, защото можете да сътворите чудеса с процеса на озеленяване на малък двор.

Има множество прекрасни идеи за озеленяване на малък двор, които ще стимулират креативността ви. Независимо дали си мечтаете за малък оазис точно до къщата, в който да прекарвате приятни часове и а си почивате.

озеленяване на малък двор

А искате ли да подготвите двора за летните вечери с приятели навън? Тези идеи от Ozeleniteli.com за озеленяване на малък двор със сигурност ще ви помогнат да вдъхнете живот на малкото пространство. 

Озеленяване на малък двор – използвайте вертикалните пространства

Щом пространството в двора ви е ограничено, не пропускайте да максимизирате това, с което разполагате и използвайте вертикалните пространства. Градина на етажи е страхотна идея и не изисква кой знае какви умения и инвестиция. Изберете стена или ограда от двора и инсталирайте малки кукички по цялата й височина и широчина.

Остава само да засеете растения по ваш вкус и предпочитания в саксии, които могат да се окачват висящи и да закачите по една на всяка кукичка. По този начин може да се радвате на изобилие от зеленина и свежест, без да се спъвате в саксии по земята. Подходящи растения за вертикално озеленяване са „катерещите се“, т.е. роза, глициния, дива лоза, клематис и др.

Озеленяване на малък двор – разчупете повърхността, по която стъпвате

Можете да разчупите вида на своя двор и да внесете нотка креативност ли уникалност, ако разчупите повърхността на двора, по която стъпвате.

озеленяване на малък двор

Малките дворове обикновено са покрити с един и същ покривен материал на земята от край до край, за да се оптимизира пространството и да разполагате с повече такова за вървене и поставяне на масичка със столчета или малка беседка. Но не е нужно да виждате бетон от единия край на двора до другия, след като можете да миксирате и да придадете уникален чар на пространството.

Визуално разчупете пространството като миксирате камъни или павета във формата на плочки и между тях посадите трева. Тези естествени, зелени и свежи „фуги“ между плочките са страхотен начин да добавите повече зеленина. 

Озеленяване на малък двор – не прекалявайте

Разполагате с малко дворно пространство, но искате да направите много неща и имате изобилие от идеи? Специалистите по озеленява не малък двор препоръчват – не прекалявайте с елементите.

Избягвайте да претрупвате малкия двор с растения, маси и столове, пейки, люлки и хамаци. Изберете си един основен елемент, който да е центърът на двора и зоната за почивка, а около него допълвайте с по-малки по размери растения.

Избягвайте и дървета с големи корони и такива, чиято коренова система изисква твърде много място. Голяма коренова система означава, че много малко други растения ще успеят да виреят успешно. Овощните дървета са най-добрият избор, ако държите да има дърво като част от цялостното озеленяване на малък двор. 

озеленяване на малък двор

Озеленяване на малък двор – жив плет

Чудесна идея за озеленяване на малък двор е живият плет. Ако засадите пълзящи растения, които да „тръгнат“ по оградата, вие ще успеете да се наслаждавате на повече зеленина и растителност в двора, но без да заемате излишно пространство.

Живият плет, освен че изглежда страхотно, има още един плюс – може да ви предпази от любопитните погледи на съседи и случайни минувачи и осигурява достатъчно уединение за приятна почивка в двора. Подходящи растения за създаване на жив плет са орловите нокти, клематис, телефонче, тунбергия, дива лоза. 

Пастелна леха

Добър да внесете спокойствие в малкия двор и визуално да разширите пространството е чрез засаждане на пастелна цветна леха. Пастелната цветна леха се състои от растения, които по време на цъфтеж имат меки, пастелни и ненатрапчиви цветове.

Мекотата на тази цветова гама ще внесе допълнително уют и ще създаде атмосфера на пасторална хармония в малкия двор. Подходящи растения за засаждане на пастелна леха лавандулата, рози в бяло, жълто или нежно розово, магнолия, хортензия, глициния, лилиум, лале, гладиола. 

Както можете да се убедите, съществуват множество варианти за озеленяване на малък двор, без да се жертва ценно пространство, а напротив – чрез максимизиране на наличното пространство и площ.

Не е нужна голяма инвестиция или професионална помощ, просто няколко лесни трика, които да ви помогнат да създадете пространство, което визуално да създава чувство на простор и пасторална красота. 

Oще полезни и интересни статии от сферата на озеленяването ще откриете на Ozleniteli.com:

Осветление в двора – всичко, което трябва да знаем

Лале | Специфики и отглеждане

Как да подготвим градината за зимата?

Роза дамасцена

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *