Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Изграждане на градина – основни стъпки и съвети

Изграждане на градина – основни стъпки и съвети

Изграждане на градина – едно от най-възнаграждаващи усилия, които можете да си поставите като задача. Въпреки че идва с много преимущества, това не означава, че изграждане на градина е лесна задача.

Видовете градини са много и можете да изберете точно този тип, който най-много ви допада. Засадете ароматни цветя за повече красота в дните ви, или пък зеленчукова градина, за да събирате плодовете на труда си.

Създайте комбинирана градина и отглеждайте всички любими растения заедно. Няма значение какво ще изберете, защото каквото и да посадите – то ще ви радва. 

Ако нямате опит в градинарството до този момент, изграждане на градина може би ви звучи като сложна и трудоемка задача.

Не е нужно да е такава, стига да знаете няколко основни и много ефективни стъпки. Най-важното е да разделите целия проект по изграждане на градина на по-малки и по-лесно постижими стъпки.

По този начин ще можете да създадете градината, за която мечтаете, с ваш собствен ритъм и скорост, с които се чувствате комфортно и така, че да можете да отделите времето, с което разполагате. И много скоро ще започнете да събирате плодовете на вашия труд и старание.

В тази статия ще преминем през няколко основни стъпки, които ще ви помогнат в задачата изграждане на градина.

изграждане на градина

Изграждане на градина – помислете какво ще засадите

На първо място е важно да решите точно каква градина искате да имате. Може да се спрете на зеленчукова, билкова, цветна, или с друга растителност, която ви допада. Ако се спрете на изграждане на градина от зеленчуци или билки с цел не само да ги отглеждате, но и консумирате, спрете се на тези растителни видове, които присъстват в менюто на вашето семейство или обитателите на къщата.

Ако изберете да се наслаждавате на красотата и аромата на цветята, помислете какъв тип цветя бихте искали да виждате във вашата градина. Такива, които ще цъфтят през пролетта, или може би летни цветя? Всяка една от тези градини е наистина прекрасен избор и се свежда до вашите собствени желания и предпочитания.

изграждане на градина

Изграждане на градина – изберете подходящо място

В зависимост от избраната от вас растителност е важно и да изберете правилното място за вашата градина. Различните растителни видове се нуждаят от различени условия, за да се развиват правилно и пълноценно.

Например някои растения обичат повече светлина, а други предпочитат сянка. На базата на тази информация, която имате за предпочитаната от вас растителност, изберете къде точно в градината да ги посадите.

Като цяло, хубаво е да изберете място с по-голям достъп до слънчева светлина, защото почти всички зеленчуци и повечето цветя се нуждаят от минимум 6 часа светлина в денонощието. Не се притеснявайте, ако мястото, с което разполагате е предимно сенчесто.

Да, може би няма да успеете да отглеждате домати на сянка, но можете да се спрете на други растителни видове, които я предпочитат. Ако е възможно, изберете по-равно място за вашата градина, защото градините под наклон обикновено изискват повече труд, време, а дори и инвестиции, за да се развият правилно.

изграждане на градина

Изграждане на градина – почистете почвата

Започвате изграждането на вашата градина с почистване на почвата от всички плевели, вредители, боклуци. Ако искате бързи резултати, не се захващайте с разкопаване и изкореняване на плевелите, а просто отрежете видимата част на растението, след това поставете отпадъците в компост.

За жалост, макар и бърз и лесен, този вариант н ви отървава трайно от растенията-вредители. Ако можете да отделите повече време и усилия на проекта по почистване на почвата, използвайте метода на лазанята. Това означава, че започвате с покриването на избраното от вас място за градина с пет слоя вестници.

Покрийте слоевете хартия с няколко сантиметра компост или други вид обогатена почва. След това изчакайте. Обикновено отнема около четири месеца за пълното декомпостиране на компоста и вестниците. Но чакането си струва, защото след четири месеца ще разполагате с напълно чиста и обогатена почва без плевели, с което можете да започнете засаждането.

изграждане на градина

Изграждане на градина – подготовка за посаждане на растения

За да подготвите почвата за засаждането на растенията, започнете с разравянето на почвата. По този начин ще подобрите дренажните възможности на почвата, което ще позволява по-добър достъп до вода и хранителни вещества за растенията, които ще посадите.

Съществуват електрически машини, с които може да разровите почвата, но ако говорим за малка площ и домашна градина, разравянето може да се случи и на ръка. Разравянето на почвата е изключително трудно и предизвикателно, ако почвата е твърде суха. Въпреки това, уверете се, че не е прекалено мокра, за да избегнете риска от увреждане на структурата й. 

Изграждане на градина – посадете растенията

След като сте избрали растенията и сте ги закупили, сега е време да започнете със засаждането. Уверете се, че според сезона и климатичните условия засаждате правилните растения. Някои от тях предпочитат студа, така че можете да ги засадите през есента и зимата, за други се налага да изчакате до пролетта и лятото.

Много годишни растения лесно могат да се отгледат от семена, които да посадите в почвата. Ако засаждате семена, уврете се, че спазвате препоръките за дълбочината, на която трябва да са разположени, на какво разстояние трябва да са положени, по кое време е нужно да ги засадите.

Друг вариант, който е подходящ за начинаещи, е да купите млади растения. След това е нужно да изкопаете малки дупки във вашата градина и да поставите младото растение по начина, по който специалистите препоръчват според неговия вид. След това запълнете дупката и полейте с вода.

И ето така вие вече сте дали началото на вашата собствена градина. Скоро ще се радвате на красотата и всички други преимущества, които растенията могат да ви предложат. Отглеждайте градината си с любов и с правилна поддръжка, така че да й се радвате дълги години. 

Oще полезни и интересни статии от сферата на озеленяването ще откриете на Ozleniteli.com:

Иглолистни храсти за жив плет

Жив плет | Функционалност и растителни видове

Покривно озеленяване | Функция, видове и приложения

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *