Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Видове почви

Видове почви

Има няколко различни вида почва, всяка със свои уникални характеристики и свойства. Някои от най-често срещаните видове почви включват:

 • Пясъчна почва: Пясъчната почва се състои от големи частици и има песъчинка. Оттича бързо и не задържа вода или хранителни вещества много добре.
 • Глинена почва: Глинената почва се състои от малки частици и има лепкава, плътна текстура. Той задържа вода и хранителни вещества добре, но може да се оттича бавно и лесно да се уплътни.
 • Глинеста почва: Глинестата почва е смес от пясък, глина и тиня и има добър баланс на дренаж и задържане на влага. Често се смята за идеалния тип почва за градинарство.
 • Тинеста почва: Тинеста почва се състои от много фини частици и има гладка текстура. Той задържа добре влагата, но може да се уплътни и да е склонен към ерозия.
 • Варовита почва: Варовитата почва е алкална и често се среща в райони с варовикови скални образувания. Отцежда се добре, но може да му липсват хранителни вещества и може да е склонен към суша.
 • Торфена почва: Торфената почва е с високо съдържание на органична материя и има тъмна, ронлива текстура. Той задържа добре влагата, но може да е кисел и може да се наложи да се промени с вар, за да се балансира pH.

Разбирането на типа почва във вашата градина може да ви помогне да изберете правилните растения, торове и промени в почвата, за да помогнете на вашата градина да процъфтява.

Тестът на почвата може да ви помогне да определите вида на почвата във вашата градина и всички недостатъци или дисбаланси, които може да трябва да бъдат отстранени.

Видове почви в зависимост от сезона

Докато основните видове почви остават относително постоянни през цялата година, състоянието и характеристиките на почвата могат да варират в зависимост от сезона. Ето някои от начините, по които почвата може да се променя през годината:

 1. Пролетна почва: През пролетта почвата може да е влажна от зимния сняг и дъжд, а температурите обикновено са ниски. Пролетта е подходящо време за засаждане, тъй като температурите на почвата започват да се затоплят и влажността на почвата обикновено е достатъчна за покълването на семената и растежа на растенията.
 2. Лятна почва: През лятото почвата може да стане суха и уплътнена поради високи температури и липса на валежи. Поливането може да е необходимо, за да се поддържат растенията хидратирани, а промените в почвата като мулч могат да помогнат за задържане на влагата и да предотвратят изсушаването на почвата.
 3. Есенна почва: През есента почвата може да е по-хладна и влажна, тъй като температурите започват да падат и количеството на валежите се увеличава. Това може да създаде идеални условия за засаждане, тъй като почвата е все още достатъчно топла, за да поддържа растежа на корените и често има достатъчно влага.
 4. Зимна почва: През зимата почвата може да замръзне и да се уплътни поради ниски температури и снежна покривка. Това може да затрудни растенията да пуснат корени или да растат и може да доведе до ерозия на почвата и други проблеми. Зимата обикновено не е подходящо време за засаждане в повечето региони.

Разбирането на състоянието на вашата почва през годината може да ви помогне да планирате вашите градински дейности и да гарантирате, че вашите растения имат възможно най-добрите условия за отглеждане.

Важно е да се наблюдават нивата на влажност на почвата, температурата и други фактори през цялата година, за да се вземат информирани решения относно засаждането, поливането и управлението на почвата.

Видове почви, които можете да разгледате за вашата градина

Когато планирате градина, е важно да изберете правилния тип почва за растенията, които искате да отглеждате. Ето някои видове почви, които да имате предвид за вашата градина:

Глинеста почва: Това често се смята за идеалния тип почва за градинарство, защото има добър баланс на дренаж и задържане на влага и е богата на хранителни вещества. Глинеста почва е смес от пясък, тиня и глина и е лесна за работа.

Пясъчна почва: Пясъчната почва е съставена от големи частици и се оттича бързо, което я прави идеална за растения, които изискват добър дренаж. Възможно е обаче да не задържа вода или хранителни вещества добре, така че може да се наложи да добавите торове или органични вещества.

Варовиста почва: Варовитата почва е алкална и се дренира добре, което я прави идеална за растения, които предпочитат по-сухи условия. Възможно е обаче да му липсват определени хранителни вещества, така че може да се наложи да добавите торове или органични вещества.

Кисела почва: Някои растения предпочитат кисела почва, като боровинките и рододендроните. Киселинна почва може да се създаде чрез добавяне на органична материя, като торфен мъх или борови иглички.

Повдигната почва: Ако градинарите са в малко пространство или нямате достъп до добра почва, може да обмислите използването на повдигната леха. Повдигнатата почва може да бъде персонализирана според вашите специфични нужди и обикновено се състои от смес от глинеста почва, компост и друга органична материя.

Преди да изберете тип почва, важно е да тествате почвата си, за да определите нейното pH, нива на хранителни вещества и други характеристики. Това може да ви помогне да изберете правилните добавки и торове, за да създадете оптимални условия за отглеждане на вашите растения.

Как да изберете правилния тип почва за вашата градина

Изборът на правилния тип почва за вашата градина зависи от няколко фактора. Включително вида растения, които искате да отглеждате, вашия климат и състоянието на вашата почва. Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да изберете правилната почва за вашата градина:

Тествайте почвата си: Преди да изберете тип почва, важно е да тествате почвата си. За да определите нейното pH, нива на хранителни вещества и други характеристики.

Това може да се направи с прост комплект за тестване на почвата или чрез изпращане на проба до лаборатория за тестване на почвата. Тази информация може да ви помогне да изберете правилните добавки и торове. За да създадете оптимални условия за отглеждане на вашите растения.

Помислете за вашия климат: Различните видове почви са по-подходящи за различни климати. Например, пясъчната почва може да е идеална за горещ и сух климат. Докато глинестата почва може да е по-подходяща за по-хладен и влажен климат. Помислете за количеството на валежите, температурата и други климатични фактори, когато избирате тип почва.

Изберете почва според нуждите на растенията: Различните растения имат различни изисквания към почвата. Например, растения, които предпочитат добре дренирана почва, като сукуленти, могат да се справят добре в песъчлива почва. Докато растения, които предпочитат влажна почва, като папрати, може да се справят по-добре в глинеста почва.

Проучете изискванията към почвата на растенията, които искате да отглеждате, и изберете тип почва, която отговаря на тези нужди.

Помислете за промяна на почвата: Ако почвата ви не е идеална за растенията, които искате да отглеждате. Може да се наложи да я промените с органична материя. Като компост, оборски тор или торфен мъх. Това може да помогне за подобряване на структурата на почвата, плодородието и дренажа.

Помислете за използване на повдигнати лехи: Ако имате лоша почва или ограничено пространство. Може да помислите за използване на повдигнати лехи. Повдигнатата почва може да бъде персонализирана според вашите специфични нужди и обикновено се състои от смес от глинеста почва. Компост и друга органична материя.

Като вземете предвид тези фактори и направите някои изследвания. Можете да изберете правилния тип почва за вашата градина и да създадете оптимални условия за отглеждане на вашите растения.

Къде да намерите вида почва за вашата градина, от която се нуждаете

Има няколко места, където можете да намерите типа почва, от която се нуждаете за вашата градина:

 • Градински центрове и разсадници: Градинските центрове и разсадници често носят различни видове почви, включително глинеста почва, песъчлива почва и глинеста почва. Може да успеете да намерите и специални почви, като кисела почва за боровинки или почва за кактуси за сукуленти.
 • Онлайн търговци на дребно: Много онлайн търговци на дребно продават почва и добавки към почвата, което може да бъде удобно, ако не можете да намерите това, от което се нуждаете на местно ниво. Имайте предвид обаче, че разходите за доставка могат да бъдат високи за тежки предмети като пръст.
 • Местни ферми и съоръжения за компостиране: Местните ферми и съоръжения за компостиране може да продават компост. Оборски тор или друга органична материя, която може да се използва за промяна на вашата почва.
 • Компании за озеленяване: Компаниите за озеленяване може да са в състояние да предоставят услуги за доставка на почва, което може да бъде полезно. Ако имате нужда от голямо количество почва за проект за озеленяване.
 • Направи си сам почвени смеси: Ако ви е удобно да правите свои собствени почвени смеси, можете да закупите отделни почвени компоненти. Като пясък, перлит и торфен мъх, и да ги смесите, за да създадете персонализирана почвена смес.

Преди да закупите почва, важно е да знаете pH, нивата на хранителни вещества и други характеристики на вашата съществуваща почва.

Това може да ви помогне да изберете правилните добавки и торове. За да създадете оптимални условия за отглеждане на вашите растения. Комплект за тестване на почвата или лаборатория за тестване на почвата може да предостави тази информация.


Препоръчваме ви още:

Борба с къртица – 5 начина да се отървем от неканените гости

Декоративни камъни – как да създадем градина-мечта

Едногодишни цветя – как да се грижим за тях правилно

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *