Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Перфектната тревна площ | Добри практики

Перфектната тревна площ | Добри практики

Перфектната тревна площ е популярен  компонент от ландшафтния дизайн. Грижата и поддържането на здрава и устойчива на заболявания и вредители тревна площ е трудна задача.

Ние от ozeleniteli.bg подбрахме няколко основни манипулации, които при регулярно изпълнение ще направят чудеса с реконструирането и поддържането на тревната покривка.

Гъстотата, наситеният зелен цвят и почвените условия са контролирани фактори, които биха могли да се разглеждат като добри практики или основа за перфектно тревно покритие.

Ето и някои от манипулациите, които не бива да пропускате в поддържането.

Торене на тревни площи | Перфектната тревна площ

Торенето е основна дейност, от която всяко растение има необходимост. С напредване на времето и регулярното поливане, хранителните и минерални вещества в почвата се разходват от съществуващата тревна площ. Последствията за тревата са обратими, тъй като при изготвяне на контролирана схема за торене и регулярното и изпълнение, тревата се възстановява изключително бързо.

Съществуват множество комбинирани, гранулирани и течни торове, които да използвате, за да подхраните тревната площ.

Съществуват множество хранителни елементи, от които се нуждае тревната площ. Ето и някои от тях:

Азот:

Азотното торене подпомага растежа и гъстотата на зелената площ. Тревата изглежда по-здрава и тъмно-зелена.

При липса на този хранителен елемент, листата изглеждат дребни и се появява хлороза.

Фосфор:

Не е необходимо голямо количество фосфор. Той подпомага сгъстяването или уплътняването на тревният килим.

Недостигът на фосфор води до промяна в естествения цвят на тревата. При по-стари треви се забелязва синьо-зелен или дори червеникав оттенък на тревата.

Калий:

Калият е изключително важен хранителен елемент за здравата тревна площ. Той пряко влияе за правилното и устойчиво развитие на кореновата система, като стимулира сгъстяването и.

За оптималното усвояване на хранителните елементи е необходимо торенето да се извършва, когато тревата не е окосена и времето не е слънчево.

Косене на тревни площи | Перфектната тревна площ

Косенето на тревните площи следва да се извършва поне веднъж седмично, при наличие на поливна система.

Растежа на тревата е пряко обвързан с фактори, като метеорологичните условия, начина и честотата на поливане и почвените условия. Ако сте изпуснали периода за косене е необходимо да не отнемате повече от 2/3 от височината на тревата. В противен случай ще причините стрес на тревата и тя ще загуби голяма част от естетическите си качества.

Задължителен елемент, на който е необходимо да обърнем внимание е косачката. При самостоятелно поддържане на малки тревни площи е необходимо да наточвате ножа на косачката поне веднъж годишно.

При използване на машината за друг обект, непременно измийте и дезинфекцирайте косачката. Голяма част от заболяванията и вредителите по тревните площи се предават по този начин.

Височината на тревата, през летните горещини, следва да е по-голяма. Този фактор ще предпази кореновата система от увреждане от слънцето. Височината на тревата ще задържа влагата и значително ще намали притесненията за изсъхване.

Косенето на тревата се извършва преди нейното поливане.

Поливане на тревни площи | Перфектната тревна площ

За да изградите здрава и устойчива тревна покривка е необходимо да инвестирате в изграждане на поливна система. Препоръчително е поливането да е посредством разпръсквачи или подземно капково напояване.

За проектиране и изграждане на поливна система се обърнете към специалист, който ще подготви най оптималният вариант за поливно покритие и използван материал.

Наличието на контролирано подаване на вода за определени часове и количество, значително ограничава възможността от преполиване или засушаване на тревния чим.

Ръчното поливане не дава добри резултати, тъй като в стремежа да не засушим тревата, обикновено преполиваме и създаваме предпоставки за образуване на гъбични заболявания.

Препоръчваме да настройвате поливната си система на по-продължителни поливки между 22:00 и 6:00 ч.озеленяване софия

Аериране на тревни площи | Перфектната тревна площ

Аерирането на тревни площи е необходима манипулация, част от създаването на красива морава. Представлява вкарване на въздух в почвата, посредством машина или ръчен инструмент.

То подпомага развитието на кореновата система, като възстановява или дори подмладява тревната площ.mossaika

Когато кореновата система прерастне, достъпът до хранителни вещества, вода или кислород е изключително ограничен. Това са най-необходимите ресурси за тревата и нейното устойчиво развитие. Ето защо прибягваме към манипулации или дейности, които вкарват допълнителен кислород.

Вертикулиране на тревни площи | Перфектната тревна площ

Вертикулирането на тревните площи е манипулация по отнемане на изсъхнала трева. Провежда се на пролет или есен. Целта на вертикулирането на тревната площ е да се премахнат изсъхналите и отмрели треви, за да не се задържа излишна влага в тревния килим. Обикновено, задържането на влага е предпоставка за развитие на множество гъбични заболявания, популярни при поддържането на зелени площи.тол такси германия

Респективно, вертикулирането освобождава място за нов прираст.

Прочетете повече: Изграждане на озеленяване | Как да спестим пари? | Част 1 

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *