Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Изграждане на озеленяване | Как да спестим пари? | Част 2

Изграждане на озеленяване | Как да спестим пари? | Част 2

Изграждане на озеленяване е сериозна стъпка за собствениците на имот, която решава функционалността и естетическата визия на екстериорното пространство. Но често пъти инвестицията е прекалено голяма и е необходимо да направим компромис с желанията си и дори качеството на материали и растителност.

Ние от ozeleniteli.bg сме подготвили още няколко съвета, за това как да редуцираме разходите.

Прочетете също: Изграждане на озеленяване | Как да спестим пари? | Част 1

Растителност при изграждане на озеленяване

Обикновено растителността дава отражение върху крайната цена за озеленяване. Хубаво е, че ако имате търпение и искате да спестите средства, бихте могли да закупите дребни растения. Младата растителност, независимо дали говорим за широколистна или иглолистна дървесно-храстова растителност, са на много по-достъпни цени. Трябва да съобразите, че ефекта при засаждане на млади растения не е моментален и е необходимо да положите грижа и любов, за да се радвате на мечтаната градина.

Тревни площи при изграждане на озеленяване

Тревната морава е задължителен елемент при изграждане на озеленяване. За съжаление, този компонент от ландшафтния дизайн изисква регулярна грижа и допълнителни манипулации.

Когато става въпрос за първоначално изграждане на зелени площи съществуват няколко варианта.

Затревяване посредством тревно семе, зачимяване и хидропосев.

Тревно семе

Най-бюджетният метод за тревно покритие остава тревното семе. За да изградите добро покритие и плътност на тревната покривка са необходими между 40-50 гр./кв.м.

Консултирайте вида на тревата или тревната смес с компетентно лице, което да ви насочи към най-подходящият вариант за вас. Използваният вид трябва да бъде съвместим с почвените условия на обекта, наличието на подпочвени води, методите за поливане на тревата, слънцегреенето и честотата на косене.

Полагането на тревното семе е сравнително лесна задача, но подготовката на терена е основен елемент.озеленяване софия

Чим

Зачимяването е възможност за изграждане на зелена площ за отрицателно време. Тревните чимове представляват вече отгледана и третирана тревна покривка. За това и цената за  доставката и инсталирането им не е ниска.

За поставяне на чимове и подготовката на терена, ние от ozeleniteli.bg, препоръчваме да се доверите на професионалисти или фирма за озеленяване. Така бихте могли да спестите много време за проучване и труд.

Хидропосев

Хидропосевът е метод за затревяване, който е популярен за големи квадратури, недостъпни места или укрепване на откоси и наклонени терени.

Тази услуга се предлага от озеленителни фирми, като затревяването се извършва изключително бързо.

Поливна система при изграждане на озеленяване

Изграждането на поливна система, независимо дали е автоматизирана или не, в голяма степен редуцира разходите за вода.

При изграждането на озеленяване е изключително важно стриктно да спазвате последователността на етапите. Необходимо е да съобразите, дали искате да улесните максимално поддържането на озеленяването и да редуцирате последващата инвестиция за сметки за вода.

Важна стъпка след концептуалното функционално зониране на имота е да предвидите прекарването на канали или трасета за захранващи тръби за поливна система или бъдещо осветление.mossaikaгражданска отговорност

Задължително консултирайте изпълнението със специалист по проектиране и изграждане на поливни системи.

Прочетете повече, за това как да се грижим за тревната площ.

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *