Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
5 страхотни и евтини идеи за озеленяване на двор

5 страхотни и евтини идеи за озеленяване на двор

Съставихме списък с евтини идеи за озеленяване, които не само ще бъдат забавни за правете, но и ще изглеждат невероятно! Мислили сте за обновяване на вашия двор, но не искате да похарчите голяма сума пари за него? Има толкова много страхотни идеи, които няма да ви струват много пари.

Независимо дали става дума за вътрешен двор, който се нуждае от малко подобрение, или за цяла концепция за открит двор, която искате да започнете, с малко изобретателност и находчивост можете да направите много.

Включете цялото семейство в озеленяването на двора, за да създадете великолепно пространство, което всеки да може да оцени!

Използвайте старата си вана

Сред безбройните евтини идеи за озеленяване открихме интересен начин да ремонтирате старата си вана. Как? Ами като я превърнете в саксия! Ваните са здрави, просторни и сигурен начин да предпазите растенията си от вредители като зайци или плъхове.

евтини идеи за озеленяване на двора

Тя би била особено красива за мини зеленчукова градина. Това е една страхотна идея за превръщане на стари мебели или уреди в нещо ново и интересно!

Използвайте старите си гуми

Гумите са обемисти и са страхотни за използване като саксии. 

евтини идеи за озеленяване на двора

Как да озеленим с рециклирани гуми?

  • Сложете ги легнали и ги напълнете с пръст след което засадете цветя или някой иннтересн храст, а защо не и дърво?
  • Закачете гумата на стената или оградата и я напълнете до където можете с пръст. Засадете любимите си цветя. Можете да сложите няколко гуми на различна височина, за да бъде още по-интересно.
  • Направете изкуствено градинско езеро, като използвате гума за основа.
  • Осигурете на децата си забавно място за игра за катерене от рециклираните гуми.

Вертикално градинарство

Обичате да градинарствате, но не разполагате с много място? Помислете за вертикално озеленяване.

Вертикалното градинарство, просто казано, представлява използване на вертикалното пространство в двора ви, за за отглеждате растения. Ако търсите страхотни идеи за озеленяване на малък двор, които да са и евтини, това е идеалния начин за вас.

евтини идеи за озеленяване на двора

По този начин не само ще се възползвате максимално от ограниченото пространство, което имате, но можете да спестите много пари, особено ако използвате рециклирани материали.

Идеи за вертикална градина:

евтини идеи за озеленяване на двора
  • Използвайте дървена стълба, теракотени саксии и тел за вертикална градина в селски стил на предната веранда.
  • Измийте старите кутии от боя, напълнете ги с почва и ги окачете, за да създадете вертикална градина с билки.
  • Използвайте рамка за снимка, за да създадете вертикална градина със сукуленти.
  • Устойчив на вода неизползван органайзер за обувки за вертикална градина, която е лесна за преместване.
  • Превърнете дървената си ограда във вертикална градина с помощта на няколко закачалки за саксии и винтове за дърво.

Засадете дърво

Засаждането на дървета е един от най-лесните и най-евтините начини за бюджетно озеленяване на двора. Необходими са ви само няколко инструмента за копаене, малко мулч и дървото.

Освен това добре планираните дървета в двора ви могат да ви спестят пари в дългосрочен план. Засаждането на сенчести дървета е страхотно и разумно решение, което освен, че ще ви спести пари, ще ви осигури и по-голям комфорт.

евтини идеи за озеленяване на двора

Дърветата са просто разумна инвестиция в бъдещ комфорт и икономия на енергия. Само седнете за минута под едно дърво при 30 градуса на въздуха и ще разберете защо засаждането на дърво е толкова добра идея.

Направете си жив плет от храсти

Живият плет е идеален, когато искате да направите двора си място за усамотение и не искате да гледате какво се случва в двора на съседа ви. Ако не харесвате бетонните или ламаринени огради, този вариант е идеален за целта, а е и сравнително по-евтин.

За да имате по-гъсти и хубави храсти трябва да знаете, че е важно да подрязвате живия плет често особено през летните дни. Разбира се важно е да знаете, че честотата на подрязване на живия плет зависи най-много от скоростта с която той расте.

евтини идеи за озеленяване на двора

Не трябва да забравяте обаче, че колкото повече подрязвате храстите, те толкова по-гъсти ще станат. Това е много важно да се знае и да се прави още в самото начало, за да се разклонят храстите максимално още докато са малки. 

Ако целите бързи резултати и възможно най-бързо да имате гъста и зелена ограда, то тогава подберете правилните храсти. Трябва да се заредите обаче и с търпение, защото живия плет не расте за ден, два или месец.


Препоръчваме ви още:

6 цветя, подходящи за отглеждане на терасата

Проект за озеленяване на двор

Интериорно озеленяване – идеи и съвети

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *