Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Интериорно озеленяване – идеи и съвети

Интериорно озеленяване – идеи и съвети

Никой не би се насладил на дом, който изглежда мрачен, подтискащ, неуютен и невдъхнояващ. От друга страна, хората се плашат от промени в интериора, защото често очакват те да струват скъпо и да отнемат твърде много време. Интериорно озеленяване – бюджетно решение за уют и декорация за дома.

Чрез интериорното озеленяване ще успеете да вдъхнете нов живот на всяко място и кътче в дома. Професионалното или любителско интериорно озеленяване е точно това мъничко нещо, което наистина може да преобрази дома и да вдъхне свежест, енергия, вдъхновение и уют, създавайки подходящата атмосфера да се чувствате прекрасно.

интериорно озеленяване

Освен това зеленината в дома повишава качеството на въздуха, защото го причиства. Ето защо определени растения се препоръчват за отглеждане в домове за хора с респираторни проблеми и затруднено дишане. Така че ако търсите бързи и лесни начини да оживите вашия дом, най-добрият начин е да го украсите с живи растения.

В тази статия от Ozeleniteli.com можете да откриете ефективни съвети за интериорно озеленяване. 

Интериорно озеленяване – растения, които са подходящи за дома 

Ако нямаме опит с отглеждането и избора на интериорно озеленяване, най-вероятно ще започнете да избирате растения според това кои визуално ви харесват най-много.

Но това не винаги е успешен подход, защото всяко растение се нуждае от различни условия, за да вирее добре. Tрябва да избирате озеленяването според това кои растения ще се чувстват добре в специфичните условия на всяка стая. Съобразете фактори като изложение, температура, естествена светлина и т.н.

интериорно озеленяване

Ето защо преди да изберете растенията, които ще закупите, за да украсите вашия интериор, направете обстойно проучване или се посъветвайте с професионалист в областта.

Интериорно озеленяване – бъдете креативни с начина, по който подреждате растенията

Класическият вариант на интериорно озеленяване е да изберете кът в стаята, където да подредите саксиите с цветя. Въпреки че и това е чудесен начин да раздвижите интериора на стаята, има много по-креативни начини на подредите растенията така, че наистина да правят впечатление.

Има десетки, ако не и стотици начини да сте креативни с начина, по който подреждате растенията. Може да изберете вариант, в който саксиите да висят от тавана или стената. Или пък да поставите саксията с растението в плетен декоративен кош.

интериорно озеленяване

Можете да използвате различни интересни съдове или контейнери вместо класически саксии. Съществуват и множество различни дизайни на цветарници. Благодарение на интериорното озеленяване и малко повече креативност, можете да създадете наистина уникални и впечатляващи композиции.

Растения, които отиват на цветовете в дома ви

Свикнали сме да мислим за наситено зелено, когато си представим интериорно озеленяване. Но това съвсем не е така, живи растения има в стотици нюанси на зеленото, както и в други цветове.

Така че спокойно можете да изберете растенията според цветовете им и така, че да подхождат на основните цветове в дома ви. Ако домът ви има по-семпъл и минималистичен дизайн, то традиционните зелени растения може би са най-добрият избор.

интериорно озеленяване

Но ако искате да раздвижите интериора и да създадете грабващи вниманието акценти, може да се спрете на разнообразие от цветя, които цъфтят във всевъзможни цветове и нюанси.

Интериорно озеленяване – не прекалявайте

Да, растенията са нещо хубаво и е приятно да имаме много от тях в дома. Но от гледна точка на интериора, не е хубаво да прекаляваме с твърде много растения. Въпреки че са живи организми, от тази гледна точка те са интериорни елементи.

А ние добре знаем какво се случва когато претрупаме интериор с твърде много елементи и детайли, нали? Пространството започва визуално да изглежда по-малко и неподредено, нефункционално и подтискащо.

Така че се уверите, че когато декорирате с растения, те са подбрани така, че да подчертават красотата и уникалността на интериора ви, не да го превземат.

Размерът има значение

Има растения във всевъзможни размери и когато купувате такива за интериора, внимателно подбирайте подходящия за вашия дом размер. Не забравяйте, че много често купувате растения-бебета, които ще пораснат, така че проверете до какви размери може да достигне растението.

Големите и високи растения работят чудесно като акцент в интериора, особено ако той е минималистичен и семпъл. По-малките растения са чудесен избор за стаи и пространства, където няма опасност да изглеждат претрупано.

Винаги може да експериментирате и със смесване на различни размери растения и да постигнете много интересни резултати.

Интериорното озеленяване е чудесен начин не само да раздвижите интериора на всяко помещение в дома, но и да създадете много свежа, приятна и здравословна атмосфера. Ако попитате професионалистите в областта за мнението им за интериорното озеленяване и стайните растения, те ще ви отговорят, че въпросът не е дали да отглеждате такива във вашия дом или не, а по-скоро кои точно да изберете и как да ги подредите. 

Oще полезни и интересни статии от сферата на озеленяването ще откриете на Ozleniteli.com:

Осветление в двора – всичко, което трябва да знаем

Покривно озеленяване | Функция, видове и приложения

Поливни системи | Защо са необходими?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *