Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Аранжиране на сукуленти | Лесни и бързи предложения

Аранжиране на сукуленти | Лесни и бързи предложения

Ако търсите допълнителен щрих, който да придаде модерен, рустик или класически дизайн на дома ви, чрез аранжиране на сукуленти може лесно да придадете този облик.

Сукулентите са интересни растения, които са известни с това, че не изискват много грижи. Характерно за тях е, че съхраняват вода в листата си и често имат форма, която позволява на водата сама да се насочи точно там, където е необходимо. 

Типичната концепция на аранжировката се състои от вода, камък, дърво, мъх и различни сортове сукуленти в хармонични комбинации. Независимо от размера си, те винаги носят едно особено очарование в себе си.

Всичко необходимо за аранжирането на сукуленти и спецификите по тяхното отглеждане може да откриете в днешната статия на Ozeleniteli.com.

аранжиране на сукуленти

Суколентите имат много плитка коренова система и могат да се засаждат почти навсякъде. Тези видове растения могат да растат сред клони, венци и дори да ги окачите на стената, за да покажете на всички завладяващия им чар. Прочетете статията докрай, за да разберете кои са най-впечатляващите начини на аранжиране на сукулентите. Но преди това ще обърнем внимание на един много специален въпрос- как правилно да се грижите за тези растения.

3 важни съвета, които да имате в предвид при отглеждането на сукуленти

#1 Изисквания към светлината на сукулентите

Създаването на вълнуваща аранжировка не е единственият фактор, който трябва да вземете предвид за вашите прекрасни сукуленти. Когато създавате предпочитанията си за дизайн, трябва да вземете предвид и изискванията на растенията към светлината.

Отглеждането на сукуленти, особено на закрито, обикновено изисква възможно най-много светлина. Но знайте, че всеки вид има различни нужди от слънчева светлина. Нашият съвет е да проверите какъв вид е вашето сукулентно растение, за да знаете къде да го разположите в дома или офиса.

аранжиране на сукуленти

#2 Поливайте сукулентите си правилно

Подобно на слънчевата светлина, сукулентите също имат различни нужди от вода. Също така е необходимо да комбинирате видове със сходни нужди от вода, за да избегнете катастрофи при подреждането, които да доведат до преждевременна смърт на вашето растение.

Имайте в предвид, че нещо може да не е наред и когато листата на сукулентите ви започнат да пожълтяват. Да, тези растения се справят добре с малко вода, но не могат да оцелеят с нулева вода.

аранжиране на сукуленти

Пожълтяването или покафеняването на листата е признак, че растенията ви страдат от силно обезводняване. Понякога обаче причината може да е и прекомерно поливане. Не забравяйте да проверявате почвата от време на време, за да се справите правилно с тези проблеми. За да сте сигурни от къде идва проблемът, отново препоръчваме да прочетете внимателно какъв вид е вашето суколентно растение и да го отглеждате спрямо конкретните изисквания.

#3 Наторявайте вашите сукуленти

Не много хора знаят, че сукулентите също трябва да се хранят. Както всяко друго растение, хранителните вещества могат да им помогнат да растат здрави и красиви.

Сукулентите получават хранителни вещества от почвата, но добавянето на тор може да им помогне да израснат до потенциала си. Има тор, известен като N-P-K съотношение, специално формулиран за сукуленти. Имайте предвид, че азотното съотношение насърчава растежа на растенията, калият повишава по-добрия цъфтеж, а фосфорът засилва устойчивостта на болести.

аранжиране на сукуленти

Имайте в предвид, че изключително концентрираният тор може да изгори вашите сукуленти и в крайна сметка да доведе до преждевременната им смърт. За това нашият съвет е да внимавате и да използвате само подходящия тор, за да процъфтяват вашите прекрасни растения.

Начини за аранжиране на сукуленти

Сукулентен венец

Превърнете вашите красиви сукуленти в елементи на вътрешен или външен венец! Просто се уверете, че имате подходящо осветление!

Мини озеленяване в клетка за птици

Пробийте няколко дренажни дупки в долната част на клетка за птици и я окачете на място с много светлина.

Колело на каруца 

Колелото на каруцата е невероятен начин да организирате вашата суколентна градина.

Стъклени съдове

Ако имате стъклени съдове или буркани, може да помислите: „Това е идеално!“ Преди това обаче обърнете внимание на нещо много важно. Без подходящ дренаж нещата вероятно няма да се получат!

Правилното наслояването на почвата е ключът към това да се уверите, че вашите сукуленти няма да бъдат преполивани.

Скално аранжиране на сукуленти

Можете сами да изградите творчески пейзаж, за да засадите любимите си сукуленти. Сега е моментът да включите вашето въображение.

Масичка за кафе

Изберете всяка стара маса и създайте красиво градинско пространство под стъкления плот.

Рециклиран фонтан за вода

Ако имате фонтан във вашата градина, който вече не ползвате по предназначение, защо да не му дадете нов живот. Буквално! Засадете го с прекрасни сукуленти!

Куфарни сукулентни градини

Имате ли стар куфар? Пробийте няколко дренажни дупки и го напълнете с прекрасни сукуленти! Бонус точки, ако е реколта!

Чаен комплект 

Подредете вашите сукуленти в комплект за чай! Просто не забравяйте да добавите дренажен отвор, така че да не задържат твърде много влага!

Oще полезни и интересни статии от сферата на озеленяването ще откриете на Ozleniteli.com:

Осветление в двора – всичко, което трябва да знаем

Лале | Специфики и отглеждане

Как да подготвим градината за зимата?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *