Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Поддържане на зелени площи – Правилната грижа

Поддържане на зелени площи – Правилната грижа

Поддържане на зелени площи – манипулация, която осмисля вложените средства и усилия за озеленяване на двор. Зелените площи са малки острови от зеленина насред градската джунгла. Те са важен елемент от всяка урбанизирана среда, защото са не само красиви и задоволяват нуждите от връзка с природата. Но и предлагат и десетки ползи за човека и неговото здраве.

Световната здравна организация препоръчва имплементирането на зелени площи в градската среда. Именно те подобряват качеството на въздух в големите и малки населени места, като го пречистват.

Зелените площи осигуряват множество ползи за физическото и емоционално здраве на хората. Контактът с природата насред динамичната и хектична градска среда позволява на хората да почиват качествено. Той доказано редуцира стреса, а също и подобрява качеството на кислорода, който вдишваме. 

Градини, паркове и други са зелените площи, които ние създаваме в градски условия и те се нуждаят от специална грижа. Това е необходимо, за да предотвратим увреждането или изчезването им сред време. Поддържане на зелени площи е въпрос, с който се занимават специалисти в областта на ландшафта и озеленяването. Ето защо правилното поддържане на зелени площи е от изключителна важност, за да бъдат защитени и опазени тези важни елементи на градския пейзаж. 

поддържане на зелени площи

В тази статия на Ozeleniteli.com засягаме някои важни съвети за поддържане на зелени площи.

Поддържане на зелени площи – често подкастряне на растителността

Тревата в зелените площи и като цяло растителността растат постоянно. Ето защо основна част от процеса на поддържане на зелени площи е резитбата. Доколкото това е възможно, препоръчително е подкастрянето да се случва на всеки петнадесет дни.

поддържане на зелени площи

Целта на подкастрянето е контрол на растителността, която е нужна не само за да изглеждат зелените площи визуално по-добре. Редовното подкастряне осигурява и правилната структура на растенията. Тяхното правилно и пълноценно развитие, така че те да могат да виреят правилно и дългогодишно.

Резитбата наистина има голямо значение и е една от есенциалните стъпки при поддържане на зелени площи. При подрязването на тревиста и по-ниска растителност говорим основно за ползи за растението и визуално подобрение и поддръжка на зелените площи. При дървесните видове, подрязването на старите и изсъхнали клони е важно и за безопасността на хората.

Грижа за декоративните растения

За правилното поддържане на зелени площи е важно да се знае какъв е типът на растенията. За да им се предостави оптимална и правилна грижа според специфичните им нужди и изисквания.

Освен това трябва да се отчетат и характеристиките на климата. Нужни са дълбоки познания по повод кога и с какво количество вода е нужно да се поливат различните растения. Друг аспект е и кога е препоръчително да се пресаждат и как да се опазват през студените месеци.

поддържане на зелени площи

Има някои специфики и тънкости, които всеки специалист по поддържане на зелени площи добре знае и може да упражнява, така че да осигури здравето и правилното развитие на растителността.

Така например през лятото и по-топлите дни е препоръчително растенията да се поливат след залез слънце. Така се избягва опасността от това водата да започне да се изпарява преди тя да е достигнала до корените на растенията.

През зимата и студените дни също има специфично препоръчително време от деня, през което е хубаво да се поливат растенията. 

Поддържане на зелени площи – почистване

Почистването на зелените площи е още един от най-важните елементи на правилната им поддръжка. Ето защо е важно редовно да се премахват сухите и окапали листа, падналите и изсъхнали клони, всички растителни вредители и плевели, боклук, който е изхвърлен от хората наоколо и т.н.

Премахването на всички боклуци е важно не само за това зелените площи да изглеждат добре и поддържани, но и за правилното и пълноценно развитие на растителността и нейното опазване.

поддържане на зелени площи

За да се поощри правилното изхвърляне на битови отпадъци от хората, когато те посещават зелените площи, се препоръчва поставянето на кошчета за отпадъци на видими места и на достатъчно малки разстояния един от друг.

Още по-добра идея би била кошчетата за отпадъци да бъдат такива за разделно събиране на боклука. 

Поддържане на зелени площи – премахване на плевели

Плевелите са нежелана растителност, която расте в близост до растенията, които отглеждаме и култивираме с цел хранителните им качества или с декоративни цели.

Много често се случва така, че плевелите възпират и ограничават правилното и пълноценно развитие на останалите растения, защото плевелите могат да действат като паразити. Те консумирайки водата и хранителните вещества, които са нужни на останалите растения, понякога „задушавайки“ ги, или създавайки сянка, която им пречи. Ето защо е важно редовното премахване на плевелите.

Засаждане на нови растения

За поддръжката на зелените площи е важно не само да се грижим за съществуващите растения, но и да засаждаме нови на мястото на увредени или умрели такива, които не могат да бъдат спасени.

За да се поддържа биоразнообразието на зелените площи се препоръчва да се избират различни растения с различни функции, така че да обогатяват градската флора. Въпреки това е важно тези растения да не се избират безразборно, те трябва да са подходящи за отглеждане в рамките на една зона и да не си пречат. 

Следвайки тези няколко прости, но ефективни правила, ние можем да осигурим правилната поддръжка и грижа за зелените площи, които са от изключителна важност за чистотата, красотата и комфорта на всяка градска среда. 

Oще полезни и интересни статии от сферата на озеленяването ще откриете на Ozleniteli.com:

Осветление в двора – всичко, което трябва да знаем

Лале | Специфики и отглеждане

Как да подготвим градината за зимата?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *