Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Храсти за градина – 7 чудесни предложения за вашата градина

Храсти за градина – 7 чудесни предложения за вашата градина

Едни от най-добрите растения за градината са тези, които не изискват твърде много грижи, но пък изглеждат чудесно целогодишно, или поне през по-голямата част от годината. Тези храсти за градина, които отговарят на критериите по-горе, със сигурност имат заслужено място около нашия дом. Ако растението изглежда добре и атрактивно само за седмица-две, най-вероятно не си струват усилията по засаждането и отглеждането му. Храстите са едни от най-устойчивите растения и често предлагат красота и свежест през голям брой месеци от годината. Благодарение на тях, ние можем да се наслаждаваме на красива и поддържана градина, без да се трудим за нея твърде усърдно и без това да ни отнема твърде много време. Ако и вие сте в търсене на храсти за градина, с които да разкрасите градината си, тези 7 идеи със сигурност ще ви вдъхновят.

Дъболистна хортензия

Ако харесвате хортензиите, със сигурност ще ви допадне и този по-необичаен вид. Този храст има красиви и големи листа, които изглеждат чудесно дори и без цветовете, но в комбинация с цъфналите цветове е още по-интересно. Дъбовидната хортензия е наречена така, защото листата й много напомнят формата на листата на дървото дъб. Посадете този храст в градината, защото той ще изглежда чудесно контрастирайки с по-малките растения. Храстът има бели цветове, които след време сами сменят цвета си и стават розови, което го прави много ефектен и интересен на вид. Цъфтежът на храста е двоен, което означава, че когато цветчетата достигнат средата на цъфтежа си, нови започват да излизат, но без да окапват старите. Старите само сменят цвета си и стават розови, докато младите са все още бели. С настъпването на есента, листата на храста започват да добиват червен цвят. 

Спирея Тунберг

Спиреята формира семейство от храсти за градина, като има различни видове, от които можете да избирате и всеки един от тях има своя чар и преимущества. Въпреки това спирея Тунберг е един от най-предпочитаните видове заради своя вид. Спиреиите са чудесни храсти за градина, които не растат твърде големи и не изискват постоянно подкастряне. Все пак можете да подкастряте и оформяте вашата спирея Тунберг, ако желаете, но тя изгледа добре и ако е оставена диворастяща. По време на съфтеж, всичко започва с отварянето на малки бели цветчета, последвани от тесни листа с цвят на зелена ябълка, които добиват жълт цвят с приближаването на лятото. 

Обикновена смрадлика

Най-красив ефект от присъствието на обикновената смрадлика във вашия двор е когато слънчевата светлина започне да се процежда през красивите лилави листа на растението. Стълбовете им растат прави, което е много полезна тяхна особеност когато искате да създадем добре подредена и оформена градина. Обикновената смрадлика расте сравнително висока, но вие можете да я контролирате като я подкастряте. Подкастрянето трябва да се прави в началото на пролетта, когато листата тъкмо започват да излизат. Растението добива невероятни оранжеви оттенъци през есента.

Роза Knock Out

Розата Knock Out е част от семейството на розовите храсти за градина. Освен че световете на този розов храст са изключително красиви, те са и много трайни. Растението цъфти продължително, обикновено от средата на пролетта чак до късна есен. Ако времето е по-топло, този розов храст може да цъфти чак до декември, което определено го прави изключително подходящ избор за всяка градина. Този вид розов храст не се нуждае от резитба, за да цъфти и освен това е изключително устойчив както на болести, така и на вредители. Всички тези специфични характеристики на храста го правят наистина чудесен избор, който изглежда красиво и без твърде много грижи.

Фортунов чушкодрян

Когато говорим за красиви листа, фортуновия чушкодрян определено води класацията. Най-вероятно би водил и класацията за най-интересни имена на храсти, но такава все още нямаме. Този храст е невероятно добър избор, ако сте фенове на храсти с фокус върху листата, не цветовете. Храстът изглежда изключително красиво, ако го отглеждате близо до ствола на дърво. Но и без дърво наблизо, фортуновия чушкодрян е чудесно растение за градината. Листата му са оцветени в зелено и бяло през цялата година, а през зимата бялото се изменя в розово. 

Пъстролистен дрян

Пъстролистният дрян е още един изключително красив, ефектен и разнообразен на цветове и оттенъци храст за вашата градина. През зимата стъблата му са оцветени в червено. През пролетта и лятото листата му променят цветовете си, а през есента е също толкова красив. Това е от вида храсти, който със сигурност ще краси вашия двор или градина целогодишно. Растението може да порасне доста на височина. Резитбата се случва през ранна пролет, като така ще запазите стъблата червени за по-дълго. 

Японска скимия

Японската скимия е още един вид храст с много красиви листа. Този храст е чудесен избор за всеки двор, защото предлага много преимущества. На първо място, неговите листа никога не губят наситения си зелен цвят, което означава, че храстът изглежда прекрасно през цялата година. Освен това той има и много приятен аромат. Растенията могат да бъдат или женски, или мъжки. Както мъжките, така и женските растения имат красив цъфтеж, като цветовете могат да бъдат бели, розови или червени и имат прекрасен аромат. Женските растения имат и плодове.керамзитfydjob


Още информация :

Озеленяване на тераса

Екологично възпитание 

Интериорно озеленяване

Ние препоръчваме

Comments (1)

  • Иван
    юли 27, 2022 at 2:34 pm Reply

    От доста време имам интерес към хортензиите, благодаря за предложението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *