Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Габиони | Предимствата на подпорни стени от габиони

Габиони | Предимствата на подпорни стени от габиони

Стени от габиони – перфектното решение за изграждане на подпорни стени със засилен декоративен ефект. Габион е кошница, оформена от телена мрежа, която се запълва с декоративен камък.

Съществуват много елементи, които могат да бъдат добавени към ландшафтния дизайн, едновременно атрактивни и функционални.

Обикновено габионите намират приложение в изграждането на терасиран двор, като основа за изграждането на ограда, акцент, паркова мебел и други.

Изграждането на стени от габиони е подходящо решение за съвременния дизайн, като част от изграждането на озеленяване на частни имоти, административни сгради или обществени обекти.

Що е то стени от габиони?

Gabionne произлиза от италианската дума за „клетка“ и е телен контейнер, който може да побере всякакъв вид неорганичен материал.Често намират приложение в укрепването на наклонени терени и регулиране на ерозионните процеси на почвата.

Интересен факт за габионите, е че Леонардо да Винчи ги използва при проектното решение на замъка Сан Марко в Милано.

Плюсове и минуси на стени от габиони

Устойчивост

Един от основните плюсове при изграждането на стени от габиони е тяхната устойчивост. Качеството им не се повлиява от времето и метеорологичните условия. Правилната изработка, подготовката на терена и инсталирането им са основен или ключов фактор за устойчиво и функционално решение.

Лесно изграждане

Плюс е, че изграждането на габиони е сравнително бърза задача, когато се изпълнява от квалифицирани специалисти – озеленители.

Височина

Като минус, бихме могли да сметнем, че височината на габиона е контролирана. Не бихме могли да я изградим самостоятелно. Доверете тази стъпка и съпътстващите изчисления  на професионалисти.

Дренаж

Габионните стени са силно пропускливи и неутрализират всяко хидростатично налягане, като премахват необходимостта от инсталиране на дренажна система. За разлика от традиционната бетонна стена, габионните стени са гъвкави и могат да се движат със земята, което не пренебрегва възможността от усукване.маслини

Естетичен вид

Друг възможен недостатък е индустриалният вид на стената от габион, който някои харесват, докато други предпочитат по -естествено изглеждаща стена. За щастие изборът на подходящ материал за пълнене, с красива шарка, би могъл да предотврати строгата индустриална визия. Имайте предвид, че този ефект е по-силно изразен, когато проектираната стена е с по-голяма височина.mossaika

Колко струва изграждането на стени от габиони?

Ценообразуването за изграждането на такъв тип подпорна стена се определя от множество фактори. Основни определящи метрикси са дебелината и височината на теления контейнер. Обикновено той се изработва по поръчка, спрямо изискванията на терена. Друг фактор, който много влияе на крайната цена е използваният материал за запълване. Вида и фракцията на декоративния камък, могат да се отразят сериозно на бюджета.

С какво да запълним габиона?

Съществуват множество начини да запълните габионите по красив, но и бюджетен вариант. Един от тях е да използвате камък, облицовъчен материал, за видимата част от габиона. Вътрешността може да запълните с индустриален камък или едър чакъл, който е на доста по-ниска цена.гражданска отговорност

Ние от ozeleniteli.bg съветваме да доверите изпълнението и организацията на изграждането на декоративни стени на професионални фирми за озеленяване.

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *