Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Изграждане на озеленяване | Как да спестим пари? | Част 1

Изграждане на озеленяване | Как да спестим пари? | Част 1

Изграждане на озеленяване – мечта, за която е необходим не малък бюджет. Но съществуват ли възможности да минимализираме бюджета и да съкратим разходите?

За голяма част от собствениците на имот озеленяването е сериозна стъпка, която решава функционалността и естетическата визия на екстериорното пространство.

Озеленяване – етапът от строителството, където финансите обикновено не достигат.

Ние от ozeleniteli.bg сме подготвили няколко съвета, за това как да ограничим бюджета.

Съставете план

Съветваме ви да изготвите подробен план за мечтаното пространство. Ако имате възможност и необходимото въображение и креативност, бихте могли да съставите концептуален проект. В основата си, той представлява функционално зониране или обособяване на зони по тяхното предназначение.

При възможност консултирайте идеите си с ландшафтен архитект. Този тип специалисти познават в детайл нормативните изисквания. Професионалистите разполагат с знания относно физиологичните нужди на всеки растителен вид и спецификите на използваните материали.

Функционалното разпределение на отделните зони в мечтаната градина ще помогне за съставяне на план график за изпълнение, според вашите приоритети и желания.

Съобразете се със съществуващото положение | Изграждане на озеленяване

Важна част за изграждане на озеленяване е да се съобразим максимално със съществуващото положение на терена и растителността. Запазването на големи дървесни видове следва да бъде с приоритет, следва да бъдат в добро състояние.

Проектирайте алеите, като съобразите основните фокусни точки на пространството и прилежащите входове.

Зоните, предвидени за екстензивно използване, могат да се свържат с алейната мрежа посредством плочо-пътеки на тревна фуга или чакъл, ограничен с разделителна лента.

Размерите са ключов фактор

Задължително изчертайте пространствата в мащаб и отбележете реалните им размери, за да може да добиете максимална представа за това, с което разполагате. Знаейки всички квадратури, спокойно ще можете да изведете необходимите количества от всички материали.озеленяване софия

Теренните нива при изграждане на озеленяване

Съобразете се с терена. Проектното ви решение, макар и концептуално, трябва да включва най-оптималните решения на пространството.

Предвиждайки терасиране на терена при минимален наклон, ще си създадете много главоболия и определено няма да съкратите разходите. Основно перо в ценообразуването при изграждане на озеленяване е механизацията и доставката и полагане на почва.

Инвестирайте в ограда | Изграждане на озеленяване

Първоначалната стъпка е да изградите устойчива и качествена ограда. Ажурните варианти в много от случаите са по-бюджетни от масивните. Не забравяйте, че съществуват възможности за ажурна ограда от ковано желязо, като инвестицията определено не попада в графата за редуциране на разходи.

Материали за алеи и пътеки при изграждане на озеленяване

За изграждането на допълнителни или второстепенни алеи не е задължително да закупувате камък. Ако реконструирате пътеки или разполагате с естествен камък бихте могли да използвате материала повторно. Преправянето на земното легло и укрепването на плочите ще преобрази пространството.mossaika

Най-бюджетният вариант за изграждане на пътеки е пътеката от чакъл или мулч, ограничена с разделителна лента. Не забравяйте да изолирате материала за пълнене от голата почва. Използвайте геотекстил, мулчиращо фолио или друг изолиращ материал. Това допълнение ще спести много време от премахването на плевели или естественото отмиване или разграждане на материала.гражданска отговорност

Прочетете също:  Изграждане на озеленяване | Как да спестим пари? | Част 2

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *