Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Ландшафтно проектиране – какво е нужно да знаем

Ландшафтно проектиране – какво е нужно да знаем

Разполагате с дворно място и бихте желали то да изглежда добре. Не само да изглежда добре, но и да предлага комфорт и уют, да може да се използва от цялото семейство с наслада. Чудесно, само че не знаете от къде да започнете и даже нямате идея точно как бихте желали да преобразите това дворно място. Точно тук на помощ идва професионалната услуга ландшафтно проектиране. 

Това, което прави ландшафтното проектиране наистина специфична и уникална дисциплина е, че в тази сфера специалистите работят с жива материя, а именно растителност.

ландшафтно проектиране

Може би истинско предизвикателство за неопитния човек, но не и за един специалист в областта, е правилният подбор на растения сред впечатляващото разнообразие и възможности, с които разполагаме.

Освен това, от изключителна важност са познанията по динамиката на растеж, сезонността на растителността, специфичните нужди на всеки един растителен вид, така че всички те да се развиват пълноценно и да носят радост за окото. 

Какво е ландшафтно проектиране?

Ландшафтно проектиране е доста общо понятие, което включва в себе си доста дейности и услуги. На всички тези дейности крайната цел е да създаде двор, градина или зелена площ, която е не просто красива, но и функционална и удобна.

ландшафтно проектиране

Целите на ландшафтното планиране са да създадат външно пространство, което е устойчиво и дългогодишно, така че да радва околните. Част от задачите на ландшафтното проектиране са да предложи проучване на терените, така че да се подберат най-подходящите възможности за озеленяване, разпределение на пространството и подредба.

Освен това, ландшафтно проектиране се занимава с проектирането и изграждане на частни открити и закрити пространства, спортни терени и стадиони, публични паркове и градини, проектиране на поливни и дренажни системи, паркоустройство и градски дизайн. 

Кога ни е нужно ландшафтно проектиране?

Услугите на професионалист в областта на ландшафтно проектиране могат да се използват в множество случаи, включително за работа по:

ландшафтно проектиране
  • Частни дворове и градини
  • Публични паркове и градини
  • Обществени зелени пространства
  • Озеленяване в рамките на жилищни комплекси
  • Озеленяване в рамките на хотелски комплекси и други бизнеси
  • Озеленяване на спортни игрища, стадиони и други терени
  • Градински детайли
  • Архитектурни детайли
  • Нестандартни идеи като интериорно, вертикално или покривно озеленяване

Ландшафтно проектиране – проучвания 

ландшафтно проектиране

Извършването на проучвания е една от услугите, които се предлагат в рамките на ландшафтното проектиране и планиране. Извършването на проучвания включва оглед на терена или обекта. След щателен и подробен оглед се изясняват и всички изисквания и желания на клиента.

На базата на тази информация се подготвя проект, който съчетава идеята и желанията на клиента в рамите на бюджета и според възможностите, които теренът предлага. В етапа на проучване се заснема терена или обекта, взима се предвид каква е съществуващата растителност на мястото, ако такава има.

Правят се и подробни проучвания на местоположението, почвите, специфичните климатични условия като ветрове, ослънчаване. На този етап може да се извърши и геодезическо заснемане на терена.

ландшафтно проектиране

Фитосанитарна експертиза и оценка

Фитосанитарната експертиза е още една услуга, която се предлага в рамките на ландшафтно проектиране. Такава е нужно да се изготви само ако на терена вече съществува тайна растителност.

При изготвянето на фитосанитарна експертиза, специалистите се занимават с изследване на дървесната растителност, в случай че такава има. Храстовата растителност се разглежда като масиви, за нея също се извършва обследване.

Една от целите на експертизата е да вземе под внимание и да отбележи височината на растителността, диаметъра на короните и стъблата на дървесната растителност, общото състояние на растенията, а също и местонахождението им в рамките на терена, по който се работи.

ландшафтно проектиране

Ландшафтно проектиране – идеен проект

Първата фаза на същинското ландшафтно проектиране включва създаването на идеен проект. На този етап е важно да се вземат основни решения за функционалното зониране на растителността и други елементи, които ще бъдат част от проекта, а именно как ще бъде разпределена площта на наличния терен.

ландшафтно проектиране

Определя се пространствената композиция и какво ще бъде оформлението на растителността, така че не само да изглежда добре и хармонично, а и да позволява на всички растения да се развиват пълноценно. На този етап се създава ситуационен план, разрези и опорно сравнителен проект.

Освен това идейният проект съдържа информация за това какво ще е композиционното и функционалното разпределение на всички ландшафтни елементи, какви са нужните материали за реализиране на проекта, кои са етапите на реализация.

Технически проект – характеристика и значение

След идейният проект е време специалистите да се занимаят с изработването на технически проект. Този проект включва аспекти като проектиране на мрежата от алеи и определяне на подходящите настилки, подробно описания на всички растителни видове, които са избрани за проекта и техните количества за постигане на желания резултат.

Растителността трябва изцяло да бъде съобразена с местоположението на терена и специфичните климатични условия. В рамките на техническия проект се определят и описват поливните системи, електроснабдяването, осветлението и други аспекти.

Ландшафтно проектиране – работен проект

Финалният етап на ландшафтното проектиране е създаването на работен проект. Това, което работният проект съдържа са трасировъчни чертежи. Освен това с него може да бъде открита подробна информация за вида и количеството на настилката, за всички архитектурни елементи и работи по изграждането им, посадъчния проект. 

Oще полезни и интересни статии от сферата на озеленяването ще откриете на Ozleniteli.com:

Скандинавски мъх – всичко, което трябва да знаем 

Изкуствени цветя у дома | Предимства и недостатъци

Билкова градина | Какви билки да засадим?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *