Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Покривно озеленяване | Функция, видове и приложения

Покривно озеленяване | Функция, видове и приложения

Покривно озеленяване – набира все по-голяма популярност в съвременния ландшафтен дизайн. Инвеститорите намират предимствата на озеленения покрив като похват за изграждане на функционални, устойчиви и екосъобразни сгради.

Озеленяването на покриви основно се разделя на два типа: интензивно и екстензивно. Класифицират се посредством необходимостта от поддържане, вида и количеството на вложената растителност.

Днес, ние от ozeleniteli.com, ще ви представим спецификите, функциите и приложенията на различните видове озеленяване за покривни пространства.

покривно озеленяване

Екстензивно покривно озеленяване

Какво определя класифицирането на покривното озеленяване като екстензивно? Като основна разлика се разглежда ниската необходимост от поддържане и липсата на възможност за придвижване върху тях.

За да запази максимално дълго физиологичните и естетичните си качества, тази своеобразна екосистема се изгражда посредством подходяща растителност. Използваните растителни видове трябва да бъдат устойчиви на засушаване и с нужда от минимални грижи за поддържане.

Подходящи са видове като сукуленти, тревисти растения и многообразие от декоративни треви. Свеждаме възможностите до тези три, тъй като освен сухоустойчиви, растенията следва да издържат и на евентуално преовлажняване в различни периоди от годината.

Друго условие, което трябва да съобразим при подбора на растителност е и устойчивостта на различни климатични условия и регенериращата способност на растенията.

покривно озеленяване

Характеристики и предимства на екстензивния покрив

Екстензивното озеленяване на покриви налага минимално натоварване върху конструкцията, което естествено следва да бъде предвидено и изчислено още в етап на проектирането на сградата.

Проектирането и изпълнението на този тип озеленяване е в компетенцията на ландшафтни архитекти и специалисти озеленители. Изпълнението се разглежда като сравнително лесно, в сравнение с интензивния покрив.

За създаването на най-устойчива във времето структура се залага на използването на материали в следната последователност: Първоначално се инсталира противокоренова мембрана или хидроизолация. Следва полагането на дренажен композит, разделен на няколко слоя. Полага се специализиран субстрат за екстензивна растителност и се внасят сукулентни или тревисти растения.

Екстензивния покрив може да бъде изграден и при плоски и наклонени повърхности.

покривно озеленяване

Интензивно покривно озеленяване

Този вид покрив позволява възможност за изграждане на твърди настилки и засаждането на растителност, както тревна, така и дървесно-храстова.

Тази система за озеленяване налага често поддържане и позволява инсталирането на настилки за пешеходен и автомобилен трафик.

Натоварването, което оказва този тип озеленяване върху конструкцията е доста по-голямо.

Използва се следната последователност на слоевете: В най-долната част се поставя противокоренова мембрана или същата хидроизолация. В следващия слой се инсталира защита на хидроизолацията или слой за приплъзване. Следва полагане на дренажен композит в няколко етапа. Хидрофилната минерална вата е последващият компонент, който се разглежда като резервоар за вода. Следва полагането на почва или субстрат за да се внесе необходимата растителност.mossaika

За запазването на обекта в най-добър вид, за възможно най-дълго време, е необходимо да се извършва регулярно поддържане на зелени площи.

покривно озеленяване

За целта, ние от ozeleniteli.com, ви съветваме да инвестирате в сключването на договор с озеленителна фирма. В голяма степен, това спестява изключително много специфични грижи и внимание.озеленяване софиягражданска отговорност

Ако имате желание да се възползвате от предимствата на покривното озеленяване се допитайте до професионалисти за изчертаването на проект за озеленяване.Лале

керамзитднешни обяви за работа

Прочетете още: Поливни системи | Защо са необходими?

Още интересни статии за Био Света: biopedia.bg

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *