Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Как да си направим жива картина от скандинавски мъх?

Как да си направим жива картина от скандинавски мъх?

Да създадеш или просто притежаваш жива картина от скандинавски мъх е истинско удоволствие. Популярността на тези „живи“ и уникални произведения става все по-голяма и не е никаква изненада защо. Освен че са нещо по-различно и необичайно като концепция, тези картини от скандинавски мъх са и наистина красиви. Всяка жива картина от скандинавски мъх би изглеждала чудесно независимо от стила на интериора. В тази статия на „Ozeleniteli.com“ ще споделим с Вас малко повече за магията на скандинавския мъх.

В крайна сметка, кой е този интериорен стил, на който не би отивала природата – истинска, дишаща и напомняща ни, че сме мъничка частица от нещо голямо и велико? Независимо дали сами ще сътворите своята жива картина от скандинавски мъх, разкривайки своята креативна страна, или ще получите такава като впечатляващ подарък, поставете я на видно място, за да ѝ се радвате всекидневно и я поддържайте по правилен начин, за да я имате дълги години.

Вашата жива картина от скандинавски мъх вероятно е една от най-интригуващите декорации, които имате във вашия дом или офис. Най-хубавото в нея е, че не е нужно да се притеснявате за честото ѝ поддържане в идеална форма! Скандинавският мъх, за разлика от всички останали стайни или градински растения, не изисква почти никакви грижи, време и труд. Въпреки че няма да ви се налага да прекарвате много време върху вашата жива картина от скандинавски мъх, след като се сдобиете с нея, просто запомнете тези съвети за грижата за нея.

Изберете вида: жив, консервиран или смесен

картина от скандинавски мъх, скандинавски мъх, 3d картина от скандинавски мъх, картини от скандинавски мъх

Преди да създадете или закупите готова картина от скандинавски мъх, трябва да прецените какво точно търсите. Може би не знаехте, но не всяка картина или инсталация от скандинавски мъх е направена от живо растение. Много от великолепните картини от скандинавски мъх, които сте гледали в Pinterest и Instagram, всъщност не са живи. И има много добра причина за това.

Картините от жив мъх изискват постоянна влага, която може да навреди на стените, върху които са окачени, ако не се обработват внимателно. Така че, освен ако не работите с архитект или инженер по това, или не се уверите, че наистина можете да се погрижите правилно за мъхът без да навредите на околните стени, ви предлагаме да:

 • Окачите жива картина от скандинавски мъх само на открито
 • Закачете картина от консервиран (обработен) мъх на закрито

Картината от консервиран мъх със сигурност е най-лесната за създаване. Можете дори да създадете смесено произведение (от жив и консервиран мъх), като добавите въздушни растения или сукуленти към вашата картина от консервиран мъх. Тези растения не изискват много вода, така че няма да рискувате да повредите стените си.

Изберете правилната рамка за Вашата картина от скандинавски мъх

картина от скандинавски мъх, 3d картина от скандинавски мъх, картини от скандинавски мъх, скандинавски мъх

След като сте решили вида на картината, която ще създадете, е време да вземете рамка. За картина от консервиран скандинавски мъх можете да прикрепите шперплат към задната страна на всяка рамка. За жива картина е най-добре да вземете градински комплект без почва. А за смесена картина трябва да изберете основа от шперплат, ако приемем, че добавяте няколко живи растения към картината от мъх.

Изберете вашите растения

Сега е време да изберете вашите растения! Отидете в местния магазин за растения, или поръчайте онлайн следните:

 • Консервиран скандинавски мъх
 • Мъж тип сърповиден дикранум
 • Листов мъх
 • Еленски мъх

Сухи аксесоари:

 • Дървени парчета или изсушена кора
 • Гъба
 • Сушени клонки
 • Изсушени шушулки
картина от скандинавски мъх, 3d картина от скандинавски мъх, картини от скандинавски мъх, скандинавски мъх

Живи растения за декорация:

 • Въздушни растения
 • Циропегия
 • Потос
 • Бромелия

Жив мъх

 • Прериен сфагнум
 • Мъх тип Atrichum Undulatum
 • Сърповиден дикранум
 • Мъх тип Leucobryum

Ако създавате картина от мъх трябва да знаете, че има десетки видове жив мъх подходящи за тази цел. Изберете правилния вид според достъпа до слънчева светлина или сянка и условията, с които разполагате.

Как да създадете пано или картина от скандинавски мъх

Време е за забавната част! Когато работите с консервиран мъх е много лесно и просто. Първо използвайте телбод или лепило за дърво, за да прикрепите шперплата към рамката. След това бъдете креативни и си представете как искате да подредите елементите. Създайте свое собствено произведение на абстрактното изкуство, комбинирайки заедно различни елементи, текстури и цветове. Използвайте горещо лепило за сухите елементи и консервирания мъх.

Ако искате да добавите живи растения към вашата картина или пано от мъх, тогава ще трябва да създадете джоб с листов мъх. Просто залепете дъното и страните на квадрат от листов мъх и оставете горната част отворена. След това можете да залепите въздушни растения и бромелии там. Важно е да можете да ги премахвате, за да можете да ги поливате, без да повредите стената отзад.

Всички картини от жив скандинавски мъх са малко по-трудни за сглобяване. Обикновено трябва първо да ги засадите в среда или безпочвен комплект, поставен на земята и след това да окачите паното на стена, след като мъхът се улегне.

Поддръжка на картина от скандинавски мъх

Консервираните стени от мъх са толкова лесни за поддръжка. Не трябва да правите почти нищо. Тъй като мъхът е сух, изобщо не е нужно да го поливате. За да запазите вашето произведение на изкуството да изглежда красиво, добавете нови парчета мъх, ако някое от тях падне или започне да губи блясъка си.

За всички живи растения, като например въздушни растения или сукуленти, които са били включени към картината от мъх, те трябва да бъдат леко напръскани или извадени от техните джобове с мъх, напоени и след това поставени обратно.

Малко лепило и много креативност са всичко, което е необходимо, за да създадете зашеметяваща картина с мъх мъх.

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *