Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Видове сукуленти | Как да внесете зеленина в дома си

Видове сукуленти | Как да внесете зеленина в дома си

Видове сукуленти | Сукулентите обхващат широк подраздел растения и обикновено представляват растения с дебели, месести тъкани или листа, които съхраняват вода в големи количества заради спецификите на климата, който е техен естествен хабитат.

Те са се адаптирали да оцеляват в сух климат и обикновено са устойчиви на суша. Няма спор, че това са перфектни характеристики за начинаещи домашни градинари, които може да не се придържат към последователен график за поливане на стайните цветя, но въпреки това искат да се радват на зеленина у дома.

С толкова много и различни видове сукуленти, обаче, може да е трудно да се определи кои от тях ще виреят добре във вашия дом. Тъй като в природата съществуват стотици, ако не и хиляди видове сукуленти, невъзможно е всички те да бъдат събрани в една статия. Ето защо, вместо това в днешната ние ще ви представим осем от най-популярните видове сукуленти, които са подходящи за отглеждане в домашни условия по нашите ширини.

Алое вера

Алое вера

Алое вера е един от най-известните видове сукуленти поради широката си употреба в народната медицина. Гелът, намиращ се в дебелите, назъбени листа на алое вера, е популярна съставка в овлажнители, кремове за бръснене и друга козметични продукти поради своите успокояващи качества и предполагаемата способност да лекува леки рани и изгаряния.

Грижата за растението алое вера е лесна, стига да не сте склонни да преполивате стайните си растения. Тъй като е родом от сух климат, алоето е доста устойчиво на суша, така че ще оцелее дори ако го пренебрегнете за известно време. Всъщност трябва да се полива само два пъти месечно през лятото и веднъж месечно или по-малко през зимата, когато е в латентно състояние.

Змийско растение

Змийско растение

Знаехте ли, че змийските растения всъщност са сукуленти? Поради дългите си изправени листа, те определено изглеждат различно от много от другите популярни видове сукуленти, но техните изисквания за грижа и поливане са доста сходни с тези на традиционните сукуленти. Листата им са предназначени да задържат вода, което ги прави устойчиви на суша и най-голямата грешка, която можете да направите със змийско растение, е да го поливате твърде често.

Ако листата на вашето змийско растение започнат да пожълтяват или се отпуснат, това е знак, че го поливате твърде много. Сукулентите обикновено процъфтяват на пряка или непряка слънчева светлина и змийските растения не са по-различни, но едно от основните им предимства е, че могат да оцелеят и в сенчести ъгли, които получават малко естествена светлина. Това ги прави идеални за офиси или ъглите на вашия дом, където други растения често умират.

Африканско млечно дърво

Африканско млечно дърво

Погрешно е схващането, че сукулентите не могат да имат традиционни листа, а африканското млечно дърво е един пример, който го опровергава. Растението вирее бързо и се размножава лесно на открито в родния си климат в Централна Африка, но също така може да бъде отлично стайно растение. Всъщност може да нарасне на височина на закрито, което го отличава от много други ниско растящи сукуленти.

На външен вид африканското млечно дърво прилича повече на кактус, отколкото на нещо друго, но малките му поникващи листа го отличават. В България може да оцелее навън при топъл климат, и ще ви радва с красиви бели цветя през лятото.

Дърво на живота

Дърво на живота

Дървото на живота е популярно като декоративно растение, защото дебелите му тъмнозелени листа го правят да изглеждат като малко дръвче, откъдето идва и името му. Тези растения се смятат за носещи късмет в много култури и често се предават от поколение на поколение в семействата, защото живеят толкова дълго. На закрито те могат да нараснат до значителна височина след няколко години.

Въпреки че много растения предпочитат непряка слънчева светлина, дърветата на живота се нуждаят от поне 4 часа пряка слънчева светлина всеки ден, което означава, че ще се чувстват най-добре на светъл перваз на прозореца или на друго място, където има много слънце. Опитайте прозорец с южно изложение за идеални светлинни условия. Бъдете внимателни, когато поливате вашето дърво на живота, защото тези растения са склонни към гниене на корените. Най-добре е да ги поливате само когато почвата е суха на допир.

Маймунска опашка

Маймунска опашка

Седум, или известен най-вече като маймунска опашка, е прекрасен сукулент, който е популярен като висящо растение заради поразителните си своеобразни „пипала“. Това растение е родом от южната част на Мексико

В разсадниците маймунската опашка обикновено се продава като малко растение и са необходими много грижи и старание, за да му помогне да израсне до зрялост. Нуждае се от достъп до ярка, директна светлина и трябва да бъде засадено в добре дренираща почва. За да се предотврати гниене на корените.

Малките сукуленти, покриващи клоните на растението, са невероятно деликатни и могат да паднат, ако нещо влезе в контакт с тях. Поради това е най-добре да го държите на висок рафт или във висяща кошница на безопасно място. Тази крехкост също означава, че трябва да боравите с растението възможно най-рядко и най-внимателно.

Котешки уши

Котешки уши

Това растение е популярно още като растение панда или с латинското му име каланхое томентоза. Растението котешки уши има отличителен външен вид с влакнести листа обрамчени в червено или кафяво по периферията. Името си получава заради триъгълните си листа, които приличат на котешки уши. Растенията от този вид са доста малки и са родом от Мадагаскар, където цъфтят, когато се отглеждат на открито.

Тези растения изискват много слънчева светлина и виреят най-добре през топлите дни. Въпреки симпатичния си котешкия вид и название. Обаче растението всъщност е токсично, ако се консумират от домашни любимци като котки и кучета. Подобно на повечето сукуленти, растенията котешки уши не се нуждаят от често пресаждане – на всеки 2 години би трябвало да е напълно достатъчно.

Каланхое блосфелд

Каланхое блосфелд

Каланхое блосфелд е по-популярно в България като просто каланхое, защото това е най-разпространения вид, който можете да срещнете по цветарските магазини, но е представител на семейство сукуленти с това име и със стотици други представители. Това растение е сукулент, който произвежда цветя, дори когато се отглежда на закрито. Една от най-уникалните характеристики на растението е, че цъфти през зимата, което му печели прозвището коледно каланхое.

Оценявайте сезона на цъфтеж, докато можете, защото той продължава само няколко седмици. За да насърчите повече цъфтеж, премахнете тези цветчета, които вече са умрели. Това е деликатно растение, с което трябва да се борави внимателно. Тъй като листата му са крехки и податливи на късане. След 2 до 5 години очаквайте вашето каланхое блосфелд да порасне значително на височина.

Афеландра

Афеландра

Афеландра или зеброво цвете, цъфти с ярко жълти цветя в края на своя вегетационен период през есента и има раирани зелени листа през цялата година. На закрито това е бавно растящ сукулент, достигащи максимална височина от 60 сантиметра след около 3 години.

Въпреки че са красиви, афеландрите също са доста придирчиви. Афеландрите се нуждаят от ярка светлина, но тя трябва да бъде филтрирана, за да се предотврати изгарянето на листата. Твърде малко светлина, обаче, и растението няма да цъфти.

За разлика от повечето други сукуленти. Зебровите цветя изискват влажна почва, така че трябва да се поливат често, но не могат да бъдат преполивани. Защото това ги кара да увяхнат. Те също виреят във влажна среда, с влажност от 60 до 70%.

Кактуси

Кактусите (Cactus) са поразителни растения, които се отличават с изключителната си способност да се приспособят към сухи и пустинни условия. Техните зъбати стъбла и способността им да задържат вода ги правят едни от най-издръжливите и устойчиви растения в света. В това есе ще разгледаме разнообразието на кактусите и техните адаптивни механизми.

Кактуси

Кактусите развиват уникални адаптивни механизми, които им позволяват да преживеят в сухи условия. Стъблата им са плътни и покрити с ареоли, от които растат колчета, шипове или цветове. Тези структури им предпазват от изпарение на вода и от хищници. Освен това, кактусите съхраняват вода във вътрешността на стъблата си, което им позволява да преживеят продължителни периоди на засушаване.

Кактусите произвеждат ярки и разнообразни цветове, които могат да бъдат бели, жълти, червени, розови и други. Цъфтежът на кактусите е обикновено краткотраен, но може да бъде изключително впечатляващ.

Отглеждането на кактуси е популярно както в градините, така и в домашни условия. Те се нуждаят от ярка слънчева светлина, добре дренирана почва и разумно редовно поливане.


Препоръчваме ви още:

Цветен мулч

Мулч за градината

7 идеи за озеленяване на вашия офис

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *