Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Почва за сукуленти как да отглеждате щастливи растения?

Почва за сукуленти как да отглеждате щастливи растения?

Вашите сукуленти не изглеждат добре и достатъчно жизнени, но не знаете какъв е проблемът? Отговорът може да е в почвата!

Сукулентите се нуждаят от различна почва от повечето стайни растения, за да се чувстват наистина. Независимо дали ги отглеждате на закрито или навън, има много фактори, които определят правилната почва за сукуленти, когато се стремите към здрави и красиви растения. Използвайте грешен тип почва за сукуленти и ще откриете, че постоянно трябва да се борите с различни проблеми и да спасявате вашите прекрасни растения.

Но не се страхувайте! Това изчерпателно ръководство ще ви запознае с всичко, за което някога сте се чудили по въпросите на почва за сукуленти. То обхваща ключовите фактори за различните условия на отглеждане на тези устойчиви растения и споделя проста рецепта, която да ви помогне да забъркате собствената си почва за сукуленти у дома.

Почва за сукуленти – коя е перфектната?

Краткият отговор е – добре дрениращ. Има много противоречиви идеи за почвата, но когато става въпрос за сукуленти, дренажът е ключов за отглеждането на здрави и щастливи растения. Това е така, защото способността на сукулентите да понасят суша ги прави податливи на гниене, ако бъдат оставени във влажна почва.

За да култивирате което и да е растение, би ви било от голяма полза да имитирате естествената среда на растението. Дивите сукуленти обикновено растат в песъчлива, чакълеста почва. Много дори виреят в малки, скалисти пукнатини или склонове на скали. Тези естествени песъчливи почви се насищат от проливни дъждове, но изсъхват бързо.

Много променливи влияят върху това колко дълго почвата остава влажна, например количество добавена вода, слънчева светлина, въздушен поток и структура на почвата. Докато търсите правилната почва за сукуленти, имайте предвид, че времето за съхнене е балансиращата точка на всички тези фактори.

С всички тези фактори, това, което работи за един градинар, може да не работи добре за друг. Например растенията, отглеждани на закрито с по-малък въздушен поток може да предпочитат по-песъчлива почва, за да се предотвратят вредители. Обратно, за сукулентите отглеждани на открито в горещ и ветровит климат може да се използва по-малко пореста почва, за да се избегне необходимостта от поливане твърде често.

Почва за сукуленти – съотношение на компонентите

Почвата за сукуленти се състои от органични и минерални компоненти. В този контекст, органично се отнася до неща, които някога са били живи. Минералите обаче са естествени, неорганични вещества (не са получени от живи организми). Например дървесната кора и други растителни остатъци са органични компоненти, но чакълът е минерален компонент. И двата вида са необходими за почвата. Органичните материали осигуряват хранителни вещества и съхраняват вода, докато минералните съставки подобряват дренажа.

Правилното съотношение между органичен и минерален материал ще подпомогне растежа и ще предотврати гниенето. Освен това ще ви позволи да поливате вашите сукуленти обилно, но рядко. Минералното съдържание може да варира от 40%-80% по обем в зависимост от условията на околната среда и сортовете, които се отглеждат.

Почва за сукуленти – необходими компоненти

Има много органични и минерални съставки, от които да избирате за почвата на вашите сукуленти и можете да смесвате няколко вида от всяка категория. За органична среда препоръчваме борова кора, кокосови влакна, компост или почва за саксийни растения. Добрите минерални опции включват едър пясък, перлит, вулканична скала, фин чакъл и пилешки песъчинки. Избягвайте минерали, които съхраняват вода, като вермикулит и некалцинирани глини.

Минералната част на почвата е допълнително категоризирана в „типове текстура“ въз основа на размера на песъчинките. Трите типа, от най-големия до най-малкия, са пясък, тиня и глина. Пропорциите на всеки от тях влияят върху това колко вода може да побере почвата и колко време ще отнеме да изсъхне. Със своите големи частици, песъчливите почви изсъхват по-бързо от глинестите. Това ги прави идеални за сукуленти.

Почва за сукуленти – как да си направим сами у дома

Вярно е, че смесването на собствена почва не е чак толкова просто. Но това е чудесен начин да спестите пари и да получите перфектната почвена смес за вашите конкретни сортове и условия на отглеждане. Мислете за представената тук рецепта като за универсална такава. Тази почва е подходяща за отглеждане на растения както на закрито, така и на открито, в контейнери или в земята и може да бъде адаптирана въз основа на вашите условия и наличните материали.

За да направите балансирана сукулентна почва, смесете една част органични материали по ваш избор с две части минерални материали по ваш избор. Можете да изберете по една съставка от всеки от двата вида или да смесите и комбинирате няколко съставки. Просто се уверете, че общият обем е 1/3 органична материя и 2/3 минерални материали.

Почва за саксийни растения

На пазара има привидно безкрайни разновидности на почва за саксии. Проверете съставките, за да знаете какво точно получавате и дали допринася за задържане на влага или дренаж. Избягвайте смеси за саксии на базата на торф.

Пясък

За добре дренираща се почва е важно да използвате едрозърнест като строителен пясък. Освен това не използвайте плажен пясък, тъй като той може да изсуши сукулентите с виското си съдържание на сол.

Перлит

Това естествено, вулканично стъкло, което прави почвата по-лека и ефирна. Само не го бъркайте с вермикулит, който задържа влагата, вместо да я дренира.

Чакъл

Изплакването премахва фините частици прах, които могат да запушат порите на почвата и да намалят дренажа. Чакълът трябва да се смеси с почвата, а не да се наслоява на дъното на саксия без дренаж, където може да доведе до гниене.

Почва за сукуленти – как да я поддържаме в добро състояние

Вредителите не би трябвало да са проблем за стайните сукуленти, но понякога може да се наложи да се справите с буболечки. Комарите са привлечени от сукуленти, които са засадени в почва, която е твърде влажна и няма подходящ дренаж. За да се отървете от яйцата и ларвите, напръскайте почвата със 70% изопропилов алкохол. Брашнените червеи са друг вредител, с който собствениците на сукуленти трябва да се справят. Прекомерното поливане и прекомерното торене са често срещаните причини за появата на брашнени червеи. Преместете заразените растения далеч от други сукуленти и напръскайте със 70% изопропилов алкохол.


Препоръчваме да прочетете още:

5 страхотни и евтини идеи за озеленяване на двора

Видове мулч 

Засаждане на авокадо. Как да отгледаме авокадово дърво от семена?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *