Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Вертикално озеленяване – Как да увеличите мястото в двора

Вертикално озеленяване – Как да увеличите мястото в двора

Вертикално озеленяване – най-доброто решение за вас ако разполагате с ограничено място във вашия двор или градина? Дори и да разполагате с място, то е чудесен начин да внесете красота и по-интересен и атрактивен елемент в екстериора или интериора. 

Благодарение на възможностите, които вертикално озеленяване предлага, ние можем с лекота да разнообразим обстановката и дизайна на нашия двор. Можем да поберем много повече растителни елементи и акценти в малко пространство.

вертикално озеленяване

Тенденцията с вертикално озеленяване става все по-популярна, особено в съчетание с урбанистични интериорни стилове. Да успеем пълноценно да оползотворим вертикалните пространства, например стени или огради, за създаване на малък оазис на спокойствие и красота.

В тази статия от Ozeleniteli.com, ще откриете някои идеи и съвети за вертикално озеленяване. Te ще ви помогнат да оптимизирате пространството, с което разполагате. Насладете се на повече растителност в дома или на двора. 

вертикално озеленяване

Вертикално озеленяване – добре обмислете растенията, които ще използвате 

Преди да започнете да изграждате вертикалното озеленяване в набелязаното от вас пространство, добре обмислете растенията, които ще изберете. Най-важните аспекти, които трябва да обмислите е дали растенията са подходящи за средата, в която планирате да ги отглеждате. Преценете дали можете да им предоставите толкова грижа и внимание, от колкото се нуждаят.

вертикално озеленяване

В крайна сметка, вашата вертикална градина няма да изглежда никак предразполагащо и приятно, ако растенията не са в добро състояние и умират. Един от най-големите проблеми при вертикалното озеленяване е недостатъчният достъп до слънчева светлина.

Ако мястото, с което разполагате за вертикална градина не е достатъчно осветено от слънцето, изберете растения, които виреят добре и на сянка. 

Вертикално озеленяване – комбинирайте отделни саксии

Може би си представяте вертикалното озеленяване като стена от растения? Не е задължително вашият проект да изглежда по такъв начин. Един от вариантите е да комбинирате саксии с различни растения, които да закачите на стената или оградата.

вертикално озеленяване

По този начин ще успеете да създадете ефекта на „жива стена“ без големи инвестиции и специална система за вертикално отглеждане на растения. Комбинацията от висящи саксии е чудесен вариант и са терасата или балкона и изглежда много красиво и уютно.

По този начин успявате да оптимизирате мястото, с което разполагате и да въведете интересен и красив акцент.

Зелен оазис в интериора

Когато обмисляте проект за вертикално озеленяване, не мислете само за терасата и двора. Така можете да се възползвате от всички преимущества на тази идея и в интериора. Уверете се, че ако ще създавате стена с вертикално озеленяване у дома, вие ще подберете стайни растения, които виреят добре в условията на вашия интериор.

вертикално озеленяваневертикално озеленяване

Ако имате малък дом, или пък не сте склонни да отделите много място за отглеждане на растителност у дома, но все пак ви се иска да внесете такъв свеж и интересен акцент, вертикалното озеленяване у дома е чудесна идея.

Освен това ще успеете да подобрите качеството на въздуха, който вдишвате, защото растенията ще го прочистват. 

Вертикално озеленяване – използвайте дървени палети

Един от начините да изградите вертикална градина, която изглежда интересно е красиво е като използвате дървени палети като основна конструкция. Дървени палети можете да откриете на много ниски цени, например ако се обърнете към някои местен бизнес.

Освен че можете да ги използвате за изграждане на градински мебели, онлайн има множество идеи, от които може да се вдъхновите, дървените палети могат да бъдат инсталирани и по стените или оградите във вашия двор.

По този начин вие ще можете да се възползвате от пространствата тип „джобове“ от обратната страна на палетите и там да поставите саксии с растения. Особено ефектно изглежда, ако изберете пълзящи или висящи растения като петуния или бръшлян. 

Използвайте пергола

Популярен и много красив вариант за изграждане на вертикална градина е използването на пергола. Перголата представлява конструкция тип решетка, която най-често е направена от дървени материали.

Перголата се инсталира на стената или оградата и позволява закрепването по нея на пълзящи растения. Можете сами да си сковете пергола, или да купите готовата конструкция от най-близкия магазин за градинско обзавеждане.

Освен за декоративни растения, перголата е чудесен и удобен начин и за отглеждане на много зеленчуци, например домати или зелен фасул. Перголата е красив и практичен вариант, единственото, което е нужно да обмислите е, че ако съчетавате няколко различни растения, които да отглеждате едно до друго, те трябва да са подходящи и да не си пречат едно на друго. 

С тези няколко полезни идеи за вертикална градина или озеленяване вие лесно ще успеете да внесете красота и свежест във вашия дом или градина, без да се налага да инвестирате голяма сума пари и без да правите компромиси заради малкото пространство, с което разполагате. 

Oще полезни и интересни статии от сферата на озеленяването ще откриете на Ozleniteli.com:

Храсти за градина – 7 чудесни предложения за вашата градина

Интериорно озеленяване

Мебели за екстериора – как да изберем?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *