Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Озеленяване в кашпи – Всичко, което е нужно да знаете

Озеленяване в кашпи – Всичко, което е нужно да знаете

Всички се радваме на стайните или дворните растения, които се отглеждат в различни видове съдове или контейнери. Но за да можем да се радваме дълго и тези растения да се развиват пълноценно е нужно да се уверим, че ги отглеждаме правилно. Макар и не един от основните фактори който често неглижираме, типът съд, в който отглеждаме растението може да играе важна роля в развитието му. 

Някои хора отглеждат растения в рамките на дома с цел да направят мястото да се усеща много по-уютно и приятно. Друг тип хора просто обичат различните стайни растения и се отнасят към тях с много любов и грижа.  За вторият тип хора приоритет е здравето на растенията, но първият тип може да се изкуши от това да използва саксиите и растенията като украса на интериора. И ето в този случай може да се допусне грешката с неправилното използване на съдове. 

Ако вие спадате към тази група хора, може да се изкушите да закупите кашпа само защото тя много ще отива на интериора на дома ви, но въпреки това да нямате идея какво представлява правилното озеленяване в кашпи и как да се уверите, че растението в този съд се чувства добре. В тази статия на „Ozeleniteli“ ще отговорим на някои от основните и най-важни въпроси свързани с озеленяване в кашпи, които ще ви помогнат и да изберете саксия или кашпа.

Озеленяване в кашпи – с какво кашпата е по-различна от саксията

Преди да отговорим на някои от по-специфичните въпроси по повод озеленяване в кашпи, нека първо уточним какво точно означава кашпа. Кашпата е съд за посаждане и отглеждане на растения. За разлика от правилната саксия за цветя, кашпата няма дупки на дъното, които да се използват за оттичането на излишната вода и предпазването на корените от гниене. Именно липсата на дренажни дупки може да се окаже един от основните проблеми при озеленяване в кашпи. Ако не се осигури ефективно дрениране на излишната вода, корените на растението в много бързо може да загният и то да умре. Разбира се, не е нужно това да е съдбата на вашите растения в кашпи и има правилен начин за отглеждането им в този вид съд без те да са в опасност  от загниване.

Озеленяване в кашпи – как да избера кашпа

На първо място при избора на кашпа са нейните размери. Разбира се, приоритетно е да съобразите размерите на съда с растението, което отглеждате в него. Важно е растението и кореновата му система да разполагат с достатъчно пространство, за да се развиват пълноценно. В случай, че искате да използвате кашпата само за декоративна цел, както светещите саксии, можете да отглеждате растението в саксия с дупки, вариант за вас би бил да поставите саксията в кашпата.

В такъв случай е нужно да съобразите размерите на кашпата така, че да са по-големи от тези на саксията с 2-3 см при отвора на съда. Препоръчително е да изберете по-дълбока кашпа. Ако съдът не е дълбок, излишната вода от саксията ще се оттича на дъното на кашпата. Това означава, че корените на растението ще са постоянно накиснати във вода и ще загниват. Ако кашпата е по-дълбока, на дъното й можете да поставите камъчета, които ще играят ролята на дренажна система.

Озеленяване в кашпи – видове кашпи

Ако се интересувате от варианта на озеленяване в кашпи, тръгвайки на пазар за съдовете скоро ще откриете, че се предлага наистина голямо разнообразие. Кашпи можете да закупите в различни размери, материали, цветове и дизайни. Най-популярният вид са керамичните кашпи. Този вид съдове са лесни за поддръжка и не се износват бързо. Въпреки това са по-тежки и това би могло да създаде известно неудобство. Пластмасовите кашпи също са лесна за поддръжка опция. Може би най-сложният вариант са металните кашпи. В случая с тях е нужно излишната вода да се изхвърля постоянно, за да предпазите съда от бързо ръждясване и повреждане.

Озеленяване в кашпи – дренаж

Възможно е и да отглеждате растенията директно в кашпи, но за да се развива растението правилно и да не загине е нужен пълноценен дренаж. Това се постига чрез поставянето на дренажен материал на дъното на съда. За повечето стайни растения е достатъчно съотношението между 50% твърди частици, които играят ролята на дренаж, 15% въздух и 35% вода. Това е деликатен баланс, който се постига с помощта на дренаж. В повечето магазини за цветя и градински центрове се предлага готов дренажен материал. Нужно е да се постави достатъчно дренажен материал на дъното, така че корените да са изолирани от излишната вода. Тъй като кашпите нямат отвори, от които водата да се оттича, трябва да изсипвате излишната вода след всяко поливане.

Финални думи за озеленяване с кашпи

Факт е, че кашпите изглеждат красиво и ефектно. Може да подберете точните цветове и дизайни, които да подхождат на вашия интериор. Въпреки това опитните градинари съветват да ги избягвате като вариант, в който растенията да се отглеждат директно в тях. Ето защо най-добрият вариант е да поставите класическата саксия в кашпа. 

керамзитfydjob


Още интересна информация:

Интериорно озеленяване

Перфектната тревна площ

Екологично пръскане на овошки – за по-вкусни и здравословни плодове

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *