Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Озеленяване на тераса – как да създадем наша собствена градина на терасата?

Озеленяване на тераса – как да създадем наша собствена градина на терасата?

Озеленяване на тераса е лесно и ефективно решение на проблема с прекомерното застрояване и урбанизация.

По-голямата част от хората в днешно време живеят в големи градове. В големи градове, където озеленяването е наистина ограничено и така някак неусетно губим връзката си с природата. Но твърде много урбанизация и твърде малко природа в непосредствена близост е всичко друго, но не и нещо, с което лесно можем да се примирим. В търсене на повече зеленина и свежест, ние често прибягваме до интериорно озеленяване.

Макар и няколко живи растения в саксии да изглеждат чудесно и да внасят свежест във всеки дом, те сякаш не са достатъчни. Ето тук се ражда и идеята и възможността за озеленяването на тераса. Озеленяване на тераса е решението, което ни дава възможност да възстановим прекъснатата връзка с природата, която от своя страна има много преимущества за нас, хората. Ако и вие се интересувате от озеленяване на тераса и искате да разберете как успешно да изградите мини градинка на вашата градска тераса или балкон, в тази статия ви предлагаме множество полезни идеи.

Озеленяване на тераса – ползи

Тук споменаваме само няколко от наистина големия брой преимущества и ползи на различните видове озеленяване на тераса:

  • Подобряване на менталното и емоционално здраве благодарение на достъпа до свеж въздух, връзката с природата и свежестта на живите растения около вас
  • Живите растения пречистват въздуха от вредните замърсители
  • През летните месеци живите растения имат способността да контролират температурата на балкона и да работят като вид изолация, така че летните жеги ще са много по-поносими на терасата
  • Една озеленена тераса е чудесно кътче за релаксация и практикуване на любимо хоби, например четене на книги
  • Неоспорими се естетичните преимущества на една озеленена и добре поддържана тераса
  • Имате възможност сами да отглеждате зеленчуци, подправки или билки и да ги използвате в кухнята

Озеленяване на тераса – началото

Преди да се заемете с озеленяването на терасата е нужно да отделите време за предварително планиране и обмисляне на някои важни детайли. Например, не бива да се подценява тежестта на саксиите и друг вид градински елементи, които може би искате да поставите. Затова е добра идея да започнете с проверка на конструкцията и да се уверите, че тежестта на озеленената тераса е допустима. Уверете се също, че хидроизолацията на терасата е добре, иначе може да се стигне до задържане на влага и течове, които да създадат сериозни проблеми и за останалите в сградата.

След това е време да изберете метода, по който да озелените терасата. Тук възможностите се няколко и всичко се свежда до личните ви предпочитания. Например, можете да изберете традиционния вариант с поставяне на саксии с растения на терасата. Но пък може да създадете малка градинка, като отцепите част от терасата и насипете почва директно на пода й, в която да посадите растения. Ако изберете втория вариант, уверете се, че преди да преминете към насипване, вие сте поставили водоустойчива мембрана, която да защити от задържане на вода. След това е важно да поставите и някакъв вид дренажен слой, така че растенията да могат да се развиват пълноценно. 

Озеленяване на тераса – оформление

Оформлението на вашата терасена градина е следващата важна стъпка от процеса. Тъй като повечето от нас разполагат със сравнително лимитирано пространство на терасата, важно е да се уверите, че всички саксии и други градински елементи, които планирате да поставите на терасата, ще се поберат и няма да пречат на удобството на ползване на терасата. Определете кои са по-слънчевите части на терасата и кои са по-сенчестите и планирайте поставянето на растенията в съответствие с това. 

Озеленяване на тераса – растенията

Важно е да изберете растенията за вашата тераса така, че условията да са напълно достатъчни за пълноценното им развитие. Например, някои растения развиват дълбока и голяма коренова система и се нуждаят от значителна дълбочина в почвата. Това няма как да се осъществи в рамките на една тераса, ето защо такива растения не са добър избор. Съобразете се с условията на вашата тераса, какъв е достъпът до пряка слънчева светлина, ветровито ли е и т.н. На базата на тези съображения можете да изберете подходящите растения. 

Озеленяване на тераса – контейнери и почва

След като сте избрали растения, време е да помислите и за почвата, която им е нужна. Саксиите за растения могат да бъдат направени от редица материали и се предлагат в голямо разнообразие от размер, цветове, дизайн. Съобразете се с изискванията на растението, което посявате в саксията. Тя не бива да е твърде малка, иначе растението няма да може да се развива правилно. Какъв вид почва ще изберете също трябва да бъде съобразено с типа растения, които засаждате и от каква почва се нуждаят те.

С тези няколко прости стъпки вие бързо се приближавате към мечтаното озеленяване на тераса. Не си отнемайте удоволствието от това да създадете малка градинка в рамките на градския ви дом. Не е нужно да избирате сложни елементи и да създавате нещо специално, за да ви носи вашата градинка много радост и приятни мигове.

Идеи за тераса

Вертикален парк – Идеи за тераса

Внесете природата на терасата си, като използвате вертикални градини. 

Това иновативно решение не само спестява ценно пространство, но и придава уникален и естествен вид на околната архитектура. 

Изберете разнообразни растения с различни текстури и цветове, които ще започнат да растат по вашата стена или парапет. 

Зелените стени ще подобрят качеството на въздуха, ще ограничат топлината и ще създадат уютна атмосфера. 

Разнообразете комбинациите с високи и ниски растения, за да добавите динамичност и жизненост.

Мини оазис

Използвайте контейнери с различни размери и форми, за да създадете разнообразие от видове на терасата си. 

Организирайте ги във внимателно подбрани композиции, комбинирайки цветя, декоративни треви и дори зеленчуци. 

Контейнерните градини са практични, тъй като позволяват на вас да контролирате почвата, поливането и експозицията на растенията. 

Подредете ги около местата за сядане, за да създадете визуално привлекателни зони за отдих.

Малък рай – Идеи за тераса

Преобразете терасата си в магическо пространство с вградено осветление. 

Поставете дискретни светлинни източници на стратегически места – в саксиите, под парапета или на пода в настилката. 

Защо не добавите и висящи лампи, за по уютно и романтично настроение? Осветлението ще подчертае красотата на растенията, ще добави още едно измерение към дизайна и ще ви позволи да наслаждавате на терасата си и след залез слънце.

Идеи за тераса

Уютна идея за тераса

Превърнете терасата си в уютен кът за отдих, като добавите удобни мебели и меки текстилни аксесоари. 

Поставете дървени мебели с меки възглавници и пуфчета, където можете да релаксирате с книга или напитка. 

Допълнете атмосферата с малки декоративни елементи, като свещи или вази със сухи цветя. Този дизайн ще създаде уникален баланс между удобство и естетика.


Още интересна информация:

Перфектната тревна площ

Скандинавски мъх

Озеленяване в кашпи

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *