Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Интериорно озеленяване

Интериорно озеленяване

Интериорно озеленяване – полезна информация за стайните растения

Стайните растения са важна част от интериора на много домове. Зеленината и интериорно озеленяване освежават всяка стая и доказано повишават настроението и помагат за релаксацията. Стайните растения неслучайно са популярно сред много хора. По-голямата част от тях са относително лесни за отглеждане и не искат кой знае каква грижа. Освен това има наистина голямо разнообразие от интериорно озеленяване – за любителите на екзотичните видове, на цветята, на чистата зеленина и т.н. Стайните растения повишават качеството на въздуха в дома като го прочистват, а освен това лесно се съчетават с редица интериорни стилове. Интериорно озеленяване се явява чудесен избор за домовете с малки дворове или без дворове, или за места с по-суров климат и студени зими. 

В случай че се интересувате от интериорно озеленяване и как да направите дома си по-свеж, красив и уютен, в днешната статия ще отговорим за някои от най-важните въпроси за това как да изберете правилните растения и как да се грижите за тях.

Интериорно озеленяване – как се посяват стайни растения?

В най-честия случай, растенията вече се продават посадени и покълнали в саксии или други контейнери в магазините за интериорно озеленяване или градинските центрове. Това означава, че обикновено няма нужда вие да ги засаждате или пресаждате. Въпреки това, възможно е да се наложи вие да засеете растението, най-често в случаите когато:

 • Растението пораства твърде голямо и саксията е твърде малка, така че се налага да го пресадите в по-голяма
 • Отглеждате растение от луковици
Интериорно озеленяване

Интериорно озеленяване – колко светлина е нужна?

Въпросът със слънчевата светлина и колко от нея е нужна на растенията е много индивидуален и зависи от вида растение. Някои домашни растения се нуждаят от много светлина, други виреят добре и на сянка. Сукулентите и кактусите, например, имат нужда от почти непрекъснат достъп до дневна светлина. Растенията с листа обикновено се нуждаят от около осем часа достъп до дневна светлина. Растения, които не изискват голямо количество светлина са филодендрон, драцена, дяволски бръшлян, спатифилум и др. За да знаете как правилно да се грижите за растенията, които отглеждате у дома, посъветвайте се със специалист или потърсете информация онлайн.

Интериорно озеленяване

Интериорно озеленяване – как да изберем?

Когато избирате растения за интериорно озеленяване, специалистите съветват да обърнете внимание на няколко критерия и фактора:

 • Растението трябва да има добра коренова система – това е наистина ключов фактор. С малките растения е по-лесно да се промени кореновата им система, обикновено можете да разровите почвата и леко и нежно да дръпнете растението, за да огледате корените му. Не правете това, обаче, с големи растения, защото има голям риск да нараните корените. Здравите корени са дебели и светли на цвят.
 • Листата на растението – много лесно е да определите дали листата на растението са здрави, просто погледнете през тях. Ако листото не прозира, значи е достатъчно плътно, което означава, че растението е в добро здраве и харесва средата, в която го отглеждате.
 • Болести – изключително важно е да следите за знаци, че растението може и да страда от някаква болест. Обикновено значите, че растението е болно, са малки бели точки по него, лепкава субстанция по листата, или лош аромат. 

Интериорно озеленяване – кои са най-добрите стайни растения?

Истината е, че не съществува такова понятие като „най-добри“ стайни растения. Всяко растение, което се отглежда по правилен начин може да е добър вариант за стайно. Работата е там, че някои растения са по-адаптивни, което ги прави и по-лесни и безпроблемни за отглеждане в домашна среда. Добрите и лесни за отглеждане стайни растения са тези, които се нуждаят от по-малко слънчева светлина и по-малко влажност на въздуха. Този тип растения, в допълнение, са по-малко вероятно да бъдат нападнати и от вредители. Освен това този тип растения обикновено не растат до огромни размери, което означава, че в дома ви винаги ще има място за тях. Някои от най-подходящите стайни растения са:

 • Аглаонема – това растение изглежда красиво, няма нужда от много слънчева светлина и не расте твърде бързо
 • Аспидистра – това растение не се нуждае от често поливане и може да вирее успешно и при малко светлина. Ако сте от типа хора, които често са извън дома, това е подходящото растение за вас, защото то не изисква почти никакви грижи.
 • Сукуленти – само се уверете, че имат достатъчно достъп до светлина, иначе са изключително лесни за отглеждане и не се налага да правите почти нищо.
 • Драцена
 • Филодендрон

Интериорно озеленяване – как да се грижим правилно за стайните растения?

Някои от основните и ключови съвети за отглеждането на стайни растения включват:

 • Поддържайте почвата в саксията влажна – почвата трябва да е леко влажна, нито твърде суха, нито твърде мокра
 • Уверете се, че отглеждате растенията в саксии с дупки на дъното, така че да може излишната вода да се дренира
 • Поставете растението близо до източник на светлина, най-добре до прозорец, но ако е невъзможно – до лампа
 • Винаги се запознавайте с вида растения, които сте закупили и точно как те трябва да се отглеждат, за да виреят пълноценно. Някои растения имат по-специфични нужди, с които ще трябва да се съобразите
Интериорно озеленяване

В заключение, стайните растения наистина внасят много свежест, уют и красота в дома. Освен това имат много допълнителни ползи и не са трудни за отглеждане. 

керамзитfydjob


Научете повече

Екологично възпитание

Как да се грижим за райграс?

Лале специфики и отглеждане

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *