Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
8 най-добри каскадни цветя за подпорни стени

8 най-добри каскадни цветя за подпорни стени

Подпорната стена може да представлява проблем за очите в зависимост от местоположението и дизайна си. Въпреки това може да е необходимо да се запази почвата на място, да се предотврати събирането на вода в близост до основите на дома ви или с друга цел.
Едно от възможните решения е да засадите красиви каскадни цветя по нея, за да придадете красота на пейзажа. Разгледайте нашите предложения за 8-те най-добри каскадни цветя за подпорни стени.

Пълзящ флокс

Ботаническо име: Phlox paniculata.
Условия на отглеждане: слънце.
Височина: може да достигне до 6 см.

8 най-добри каскадни цветя за подпорни стени

Пълзящият флокс се отличава с пищни покривала от тръбести цветове в средата на пролетта. Въпреки че най-често срещаните цветове са синьо-лилави, можете да намерите розови, червени или бели варианти на това слънцелюбиво растение.

Макар че пълзящият флокс рядко достига височина над 6 см, той може да се разпространи на ширина до 60 см. Ако вашата подпорна стена се намира в район с песъчлива почва, непременно обмислете този вариант.

Климатис

Ботаническо име: Clematis.
Условия на отглеждане: слънце.
Височина: може да достигне до 180 см.

8 най-добри каскадни цветя за подпорни стени

Можете да откриете над 65 разновидности на климатисите, така че един или повече от тях може да са идеални за вашата среда. Насладете се на повече цветове на това растение, което цъфти от ранна пролет до късна есен в зависимост от избрания сорт, като засадите този вариант на пълно слънце.


Можете да намерите голямо разнообразие от цветя в зависимост от избрания вид. Някои варианти достигат височина от около 6 фута, а други са високи над 20 фута. Някои варианти пускат цветни главички със семена, след като цветовете увехнат.

Кръглолистно ленивче

Ботаническо име: Lysimachia nummularia.
Условия на отглеждане: слънчево към лека сянка.
Височина: може да достигне до едва 4 см.

8 най-добри каскадни цветя за подпорни стени

Това каскадно цвете обича да се предпазва от следобедното слънце в по-топъл климат. То пуска нови корени навсякъде, където възлите на листата се допират до земята.

Ако искате да предотвратите разпространението на този вариант, засадете го в по-бедна почва.
Кръглолистното ленивче а достига до 4 см височина. Жълтите цветове с форма на чаша цъфтят в началото на лятото.

Пълзяща мащерка

Ботаническо име: Thyme.
Условия на отглеждане: ярко слъмце.
Височина: може да достигне до 10 см.

8 най-добри каскадни цветя за подпорни стени

Пълзящата мащерка е слънцелюбиво каскадно цвете, което често е наричано „майка на мащерката“. То пуска много двулистни цветове в средата на пролетта, които продължават до началото на есента.


Всяко цвете израства в крайния край на тънкото си стъбло. Листата на това каскадно цвете са синьо-зелени. Когато потъркате пръсти в тях, те излъчват ментов аромат, но този вариант обикновено не се използва в кулинарията.

Лобелия

Ботаническо име: Lobelia inflata.
Условия на отглеждане: сенчести места.
Височина: по- късни, които достигат до 15 см. и по-високи, които достигат над 600 см.

8 най-добри каскадни цветя за подпорни стени

Можете да откриете Лобелия в над 415 различни разновидности. Някои от тях са едногодишни, а други са многогодишни, които могат да достигнат височина цели 6 м.


Повечето варианти, най-вече едногодишните, предпочитат сянката. След като цъфнат, откъснете главите на тези растения, за да осигурите по-добра циркулация на въздуха. Въпреки че не искат да стоят във вода, поддържайте почвата влажна за това растение.

Английски бръшлян

Ботаническо име: Hedera Helix.
Условия на отглеждане: сенчести места.
Покривност: над 2 км.

Английският бръшлян може да се окаже предизвикателство за контролиране и често се разпространява до над 2 км. ширина. Това растение първо набира размерите си, така че може да бъде отличен избор за тези, които търсят бързо растящо растение.

Когато това каскадно цвете е младо, листата му са тъмнозелени и имат от три до пет дяла. След като узрее, този вариант има тъмнозелени листа без листенца. Това сенколюбиво растение пуска зеленикавобели цветове в началото на есента, които трудно могат да се видят сред листата.

СцеволаБотаническо име: Scaevola aemula
Условия на отглеждане: влажна почва
Височина: достига до 15 см.

Сцевола, позната още под наименованието цвете-ветрило, е влаголюбиво растение. Това растение изобилства от тъмносини цветове от ранна пролет до настъпването на студовете. Цветето ветрило често достига височина около 16 см и пуска лиани с дължина до 60 см. Зъбчатите листа на това растение могат да бъдат дълги до 5 см.

Синя скална метличина

Ботаническо име: Convolvulus sabatius
Условия на отглеждане: слънце
Височина и разпространение: може да достигне до 15 см. височина и 720 м. ширина.

8 най-добри каскадни цветя за подпорни стени

Макар че предпочита пълното слънце синята скална метличина понася и известна доза сянка. През лятото се появяват фуниевидни лавандулово-сини цветове. Това многогодишно каскадно цвете, често наричано земна утринна слава, има меки сиво-зелени листа.


Препоръчваме ви още:

Топ 10 сухоустойчиви многогодишни цветя

6 цветя, подходящи за отглеждане на терасата

Озеленяване на двор – полезни трикове от професионалисти

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *