Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Топ 20 Целогодишни цъфтящи градински растения

Топ 20 Целогодишни цъфтящи градински растения

Има много различни цветя, които всъщност ще цъфтят през цялата година в зависимост от климата и географското положение. Но изборът на идеалните за вашата градина може да се окаже малко предизвикателство! В тази статия ще разгледаме топ 20 градински цветя, които ще продължат да цъфтят в градината ви целогодишно!

Роза


Ботаническо наименование: Rosa
Сред целогодишните цъфтящи градински растения няма как да не споменем на първо място розата. Тя заема почетното място, защото е Кралицата на цветята. Тя се среща под многобройни сортове и в голямо разнообразие от цветови нюанси.

Лантана


Ботаническо име: Lantana camara
Лантана е тропически, вечнозелен храст и дава бели, жълти, оранжеви, розови и червени цветове на гроздове. Този храст обича добре дренирана почва и вирее добре при топъл климат.

Пустинна роза


Ботаническо име: Adenium obesum
Пустинната роза е още едно прекрасно градинско цвете, което цъфти целогодишно. То е идеален за бонсай градини. Освен на открито, можете да отглеждате пустинната роза и на закрито в пластмасови саксии, за да се наслаждавате на цветовете му през цялата година.

Бугенвилия


Ботаническо име: Bougainvillea glabra
Насладете се на целогодишна флорална фиеста, като отглеждате бугенвилея в градината си. Можете да ги засадите в контейнери. Подходящи са и за арка, а защо не и покрай оградата до входната вратат на градината, за да посреща и изпраща с усмивка всички ваши гости. Бугевилията е устойчиво на засушаване растение и не се нуждае от много грижи!

Целогодишно цъфтящи градиснки цветя: Хибискус
Ботаническо наименование: Hibiscus rosa-sinensis
Познато още като розов слез, растението хибискус е известно с пъстрите си, прекрасни цветове в нюанси на бяло, жълто и червено. Цъфти целогодишно и представлява декоративно допълнение към градината ви.

Иксора


Ботаническо име: Ixora coccinea
Ixora се предлага във възхитителни червени, жълти и яркооранжеви нюанси и расте лесно, без допълнителни грижи и поддръжка. Индийското му име Ругмини произлиза от името на хиндуистко божество.

Кросандра


Ботаническо име: Crossandra infundibuliformis
Кросандра са невероятно целогодишно цъфтящо градинско цвете, което расте в богата, глинеста и добре дренирана почва. Хората го наричат още „цветето на фойерверките“, тъй като цъфти в оранжево и червено. Можете да ги отглеждате и на закрито.

Каланхое


Ботаническо име: Kalanchoe blossfeldiana
Каланхоето е красиво сукулентно растение с плоски зелени листа и малки красиви цветове. Това целогодишно цъфтящо градинско цвете може да се отглеждат както на закрито, така и на открито, и придава колоритен оттенък на градината ви.

Тибухина


Ботаническо име: Tibouchina urvilleana
Това растение, известно още като „Синя принцеса“, се отличава със зашеметяващи лилави, флуоресцентни цветове и зелени, лъскави листа. Цъфти обилно целогодишно.

Жасмин


Ботаническо наименование: Jasminum
Това е вечнозелен, многогодишен храст с емблематични билкови свойства. Отглеждайте жасмин и изпълнете градината си с хипнотизиращия му аромат.

Водна лилия


Ботаническо име: Nymphaea
Опитайте да отглеждате водни лилии, ако в градината има малко езерце. Те ще придадат магически и тропически характер на външното ви пространство.

Олеандър


Ботаническо наименование: Nerium oleander
Хората отглеждат олеандър заради успокояващия му аромат и възхитителен оттенък. Той лесно понася трудни условия на отглеждане, като високо pH, твърда почва и прекомерна топлина. Цветовете на това целогодишно градинско растение цъфтят на гроздове.

Невен


Ботаническо име: Tagetes
Невенът ще внесе слънчев оттенък в градината ви с яркожълтите си цветове. Цветовете на това целогодишно градинско цвете имат лечебни свойства и се използват за направата на лечебна козметика.

Бегония


Ботаническо наименование: Begonia x semperflorens-cultorum
Бегониите са прекрасни целогодишно цъфтящи растения със семпли, но елегантни бели и розови цветове. Те изглеждат еднакво добре в контейнери и в градински цветни лехи.

Verbana


Ботаническо име: Verbena hybrida
Върбинката е едно от най-хубавите цветя, които цъфтят целогодишно. Цъфти в нюанси на роза, лилаво, лавандула, розово, синьо и бяло. Това цъфтящо растение може да достигне до 4-6 фута.

Вечерна красавица


Ботаническо име: Mirabilis jalapa
Това целогодишно цъфтящо градинско цвете се среща под множество наименования. Познато е още като „Нощна красавица“, „Чудото на Перу“ и „Четири часа“. То цъфти с червени, бели, жълти и розови тръбести цветове през цялата година. Градинарите отглеждат това растение заради приятния му аромат и поради факта, че не изисква много грижи.

Аламанда


Ботаническо име: Allamanda cathartica
Произхождащо от Бразилия и Южна Америка, това е възхитително цъфтящо растение със зелени листа и жълти цветове с форма на тромпет. Ето защо може да го срещнете и под наименованието „Златен тромпет“. Това, което задължително трябва да запомните за него е, че произвежда отровен млечен сок, затова дръжте децата и домашните любимци настрана от него.

Перуника


Ботаническо име: Catharanthus roseus
Перуниката е вечнозелено растение и расте лесно при различни условия на околната среда. Освен това е устойчив на засушаване и изглежда невероятно в градината. Много често хората отглеждат това растение, за да контролират ерозията на почвата.

Градината на Елеганц


Ботаническо наименование: Plumbago indica
Небесносините цветове на цветовете и яркозелените листа ще придадат уникално настроение на външното ви пространство. Освен това е отлично растение за основи.

Плумерия


Ботаническо име: Plumeria rubra
Плумерията е едно от най-обичаните целогодишно цъфтящи градински цветя. Цъфти с ароматни и красиви цветове в различни нюанси и е наслада за очите!


Препоръчваме ви да прочетете още интересни и полезни статии:

Проект за озеленяване на двор

Озеленяване на двор – полезни трикове от професионалисти

Мулчиращо фолио – що е то и защо е нужно?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *