Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Топ 20 Целогодишни цъфтящи градински растения

Топ 20 Целогодишни цъфтящи градински растения

Целогодишни цъфтящи градински растения | Има много различни цветя, които всъщност ще цъфтят през цялата година в зависимост от климата и географското положение. Но изборът на идеалните за вашата градина може да се окаже малко предизвикателство! В тази статия ще разгледаме топ 20 градински цветя, които ще продължат да цъфтят в градината ви целогодишно!

Защо са ни нeобходими  целогодишнo цъфтящи растения в нашия двор?

Целогодишните цъфтящи градински растения са изключително ценни и полезни активи за всеки собственик на градина. Тези растения не само придават красота и цвят на вашата градина през цялата година, но също така имат редица други ползи и важни роли за градинарите и екосистемата като цяло. 

В следващите редове ще разгледаме някои от основните причини, защо са ни необходими целогодишните цъфтящи градински растения.

Красота и естетика | Предимства на целогодишно цъфтящи растения

Целогодишните цъфтящи растения добавят красота и цвят към вашата градина през всички сезони. Те предлагат разнообразие от форми, текстури и цветове, които могат да създадат впечатляващи визуални ефекти и да обогатят визията на градината ви.

Привличат полезни насекоми

Цветята са известни с това, че привличат полезни насекоми като пчели, които помагат за опрашването и размножаването на растенията. Това е особено важно за плодните дървета и културите, които зависят от опрашването за успешно плододаване.

Подобряват качеството на почвата | Предимства на целогодишно цъфтящи растения

Множество целогодишно цъфтящи растения имат коренова система, която предотвратява ерозията и подобрява структурата на почвата.

Те помагат за задържане на почвата и влагата в нея, което е полезно както за съхранение на вода, така и за предотвратяване на замърсяването на околната среда.

Още предимства на целогодишно цъфтящите растения Поддържат биоразнообразието

Цветята в градината предоставят храни и жилище за различни видове насекоми, птици и дребни животни. Това поддържа биоразнообразието и помага за балансирането на екосистемата.

Подобряват психическото благополучие | Предимства на целогодишно цъфтящи растения

Гледането на цветя и наслаждаването на тяхната красота има успокояващ и терапевтичен ефект. Цветята в градината ви могат да повишат настроението, да намалят стреса и да предоставят моменти на умиротворение и релаксация.

Поддържат продължителен цъфтеж

Целогодишните цъфтящи растения се грижат да има цвят и интерес в градината ви през цялата година. Те могат да бъдат планирани така, че да цъфтят през различни сезони, осигурявайки визуална наслада и разнообразие през целия период на годината.

Целогодишните цъфтящи градински растения са от съществено значение за градинарите и за екосистемата. 

Те добавят красота, акцент и цвят във всяка градина през всички сезони, подобряват качеството на почвата и поддържат биоразнообразието, като привличат полезни насекоми и животни. 

Цветята имат терапевтичен ефект и подобряват психическото благополучие на хората.

Любители на природата трябва да ценят важността на целогодишните цъфтящи растения и да ги включват в своите градини и ландшафтни проекти. Тези растения не само предоставят визуално удоволствие, но и играят важна роля за поддържането на здрава и равновесна околна среда.

1. Роза

Роза


Ботаническо наименование: Rosa
Сред целогодишните цъфтящи градински растения няма как да не споменем на първо място розата. Тя заема почетното място, защото е Кралицата на цветята. Тя се среща под многобройни сортове като градинска, катерлива или роза дамасцена и в голямо разнообразие от цветови нюанси.

2. Лантана

Лантана


Ботаническо име: Lantana camara
Целогодишни цъфтящи градински растения | Лантана е тропически, вечнозелен храст и дава бели, жълти, оранжеви, розови и червени цветове на гроздове. Този храст обича добре дренирана почва и вирее добре при топъл климат.

3. Пустинна роза

Пустинна роза


Ботаническо име: Adenium obesum
Пустинната роза е още едно прекрасно градинско цвете, което цъфти целогодишно. То е идеален за бонсай градини. Освен на открито, можете да отглеждате пустинната роза и на закрито в пластмасови саксии, за да се наслаждавате на цветовете му през цялата година.

4. Бугенвилия

Бугенвилия


Ботаническо име: Bougainvillea glabra
Насладете се на целогодишна флорална фиеста, като отглеждате бугенвилея в градината си. Можете да ги засадите в контейнери. Подходящи са и за арка, а защо не и покрай оградата до входната вратат на градината, за да посреща и изпраща с усмивка всички ваши гости. Бугевилията е устойчиво на засушаване растение и не се нуждае от много грижи!

5. Хибискус

Хибискус

Ботаническо наименование: Hibiscus rosa-sinensis
Познато още като розов слез, растението хибискус е известно с пъстрите си, прекрасни цветове в нюанси на бяло, жълто и червено. Цъфти целогодишно и представлява декоративно допълнение към градината ви.

6. Иксора

Иксора


Ботаническо име: Ixora coccinea
Ixora се предлага във възхитителни червени, жълти и яркооранжеви нюанси и расте лесно, без допълнителни грижи и поддръжка. Индийското му име Ругмини произлиза от името на хиндуистко божество.

7. Кросандра

Кросандра


Ботаническо име: Crossandra infundibuliformis
Целогодишни цъфтящи градински растения | Кросандра са невероятно целогодишно цъфтящо градинско цвете, което расте в богата, глинеста и добре дренирана почва. Хората го наричат още „цветето на фойерверките“, тъй като цъфти в оранжево и червено. Можете да ги отглеждате и на закрито.

8. Каланхое

Каланхое


Ботаническо име: Kalanchoe blossfeldiana
Каланхоето е красиво сукулентно растение с плоски зелени листа и малки красиви цветове. Това целогодишно цъфтящо градинско цвете може да се отглеждат както на закрито, така и на открито, и придава колоритен оттенък на градината ви.

9. Тибухина

Тибухина


Ботаническо име: Tibouchina urvilleana
Това растение, известно още като „Синя принцеса“, се отличава със зашеметяващи лилави, флуоресцентни цветове и зелени, лъскави листа. Цъфти обилно целогодишно.

10. Жасмин

Жасмин


Ботаническо наименование: Jasminum
Това е вечнозелен, многогодишен храст с емблематични билкови свойства. Отглеждайте жасмин и изпълнете градината си с хипнотизиращия му аромат.

11. Водна лилия

Водна лилия


Ботаническо име: Nymphaea
Опитайте да отглеждате водни лилии, ако в градината има малко езерце. Те ще придадат магически и тропически характер на външното ви пространство.

12. Олеандър

Олеандър


Ботаническо наименование: Nerium oleander
Хората отглеждат олеандър заради успокояващия му аромат и възхитителен оттенък. Той лесно понася трудни условия на отглеждане, като високо pH, твърда почва и прекомерна топлина. Цветовете на това целогодишно градинско растение цъфтят на гроздове.

13. Невен

Невен


Ботаническо име: Tagetes
Невенът ще внесе слънчев оттенък в градината ви с яркожълтите си цветове. Цветовете на това целогодишно градинско цвете имат лечебни свойства и се използват за направата на лечебна козметика.

14. Бегония

Бегония


Ботаническо наименование: Begonia x semperflorens-cultorum
Бегониите са прекрасни целогодишно цъфтящи растения със семпли, но елегантни бели и розови цветове. Те изглеждат еднакво добре в контейнери и в градински цветни лехи.

15. Verbana

Verbana


Ботаническо име: Verbena hybrida
Върбинката е едно от най-хубавите цветя, които цъфтят целогодишно. Цъфти в нюанси на роза, лилаво, лавандула, розово, синьо и бяло. Това цъфтящо растение може да достигне до 4-6 фута.

16. Вечерна красавица

Вечерна красавица


Ботаническо име: Mirabilis jalapa
Това целогодишно цъфтящо градинско цвете се среща под множество наименования. Познато е още като „Нощна красавица“, „Чудото на Перу“ и „Четири часа“. То цъфти с червени, бели, жълти и розови тръбести цветове през цялата година. Градинарите отглеждат това растение заради приятния му аромат и поради факта, че не изисква много грижи.

17. Аламанда

Аламанда


Ботаническо име: Allamanda cathartica
Произхождащо от Бразилия и Южна Америка, това е възхитително цъфтящо растение със зелени листа и жълти цветове с форма на тромпет. Ето защо може да го срещнете и под наименованието „Златен тромпет“. Това, което задължително трябва да запомните за него е, че произвежда отровен млечен сок, затова дръжте децата и домашните любимци настрана от него.

18. Перуника

Перуника


Ботаническо име: Catharanthus roseus
Перуниката е вечнозелено растение и расте лесно при различни условия на околната среда. Освен това е устойчив на засушаване и изглежда невероятно в градината. Много често хората отглеждат това растение, за да контролират ерозията на почвата.

19. Градината на Елеганц

Градината на Елеганц


Ботаническо наименование: Plumbago indica
Небесносините цветове на цветовете и яркозелените листа ще придадат уникално настроение на външното ви пространство. Освен това е отлично растение за основи.

20. Плумерия

Плумерия


Ботаническо име: Plumeria rubra
Плумерията е едно от най-обичаните целогодишно цъфтящи градински цветя. Цъфти с ароматни и красиви цветове в различни нюанси и е наслада за очите!

21. Лале

Лале

Ботаническо име: Tulipa

Лалетата са цъфтящи растения от семейство Лилавици (Liliaceae). Те са популярни заради красивите си цветове и разнообразието от форми. Лалетата цъфтят през пролетта и могат да бъдат открити в различни цветови нюанси. Изискват слънчево място и добре дренирана почва.

22. Гладиола

Гладиола

Ботаническо име: Gladiolus

Гладиолата е цъфтящо растение, което принадлежи към семейство Ирисови (Iridaceae). Те имат издължени цветни стъбла с множество цветя, които се отварят последователно от долу нагоре. Гладиолите цъфтят през лятото и предлагат разнообразие от цветове, включително бели, розови, червени, сини и жълти. Те предпочитат слънчеви места и добре дренирана почва.

23. Лавандула

Лавандула

Ботаническо име: Lavandula

Лавандулата е многогодишно тревисто растение, част от семейство Лабиати (Lamiaceae). Тя е известна с ароматните си лилави или сини цветове и се използва често за създаване на ароматни градини или като декоративно растение. Лавандулата цъфти през лятото и предпочита слънчеви места и добре дренирана почва.

24. Петуния

Петуния

Ботаническо име: Petunia

Петуниите са известни с големия си разнообразен цветен спектър, който включва различни нюанси на бели, розови, червени, лилави, сини и жълти цветове. Има много сортове петунии, включително едноцветни, двуцветни и многолистни.

Те се отглеждат предимно като годишни растения и са подходящи за градини, балкони, тераси и контейнерно отглеждане. Петуниите предпочитат слънчеви места, но могат да толерират и лека полу-сянка. Те обичат добре дренирана почва и редовно поливане, като трябва да се избягва прекомерното натрупване на вода.

25. Камелия

Камелия

Ботаническо име: Camellia

Камелията е вечнозелено храстче или дърво, част от семейство Жасминови (Theaceae). Това е едно от най-известните цветя в Азия, което предлага обширно разнообразие от цветове и форми. Камелията цъфти през зимата и ранната пролет, а нейните цветове могат да бъдат бели, розови, червени и други нюанси. Тя предпочита полу-сенчести места и кисела почва.


Препоръчваме ви да прочетете още интересни и полезни статии:

Проект за озеленяване на двор

Озеленяване на двор – полезни трикове от професионалисти

Мулчиращо фолио – що е то и защо е нужно?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *