Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Едногодишни цветя – как да се грижим за тях правилно

Едногодишни цветя – как да се грижим за тях правилно

Температурата е най-важният арбитър в живота на растенията, а всички едногодишни цветя и растения са още по-чувствителни към температурните и сезонни промени. Изучаването на основната информация за любимите ви едногодишни цветя може да ви помогне да оптимизирате вегетационния им период.

Това ще ви позволи да се радвате на красотата на любимите ви едногодишни цветя за по-дълго, стига да положите правилните грижи и да им осигурите достатъчно внимание и любов. 

Останете с нас, за да се потопите в този наръчник за грижа и отглеждане на едногодишни цветя, който ще ви помогне да се радвате на по-красив, по-свеж и по-зелен дом или градина.

Едногодишни цветя – кои са те?

Наричаме едногодишни цветя тези растения, които завършват целия жизнен цикъл за един вегетационен период.

За разлика от многогодишните растения, които растат година след година, едногодишните култури покълват, растат, цъфтят и умират в рамките на една година и трябва да ги засадите отново на следващата година, ако искате да им се радвате отново.

Едногодишни цветя

Някои едногодишни цветя разпространяват семената си органично, което означава, че могат да растат през следващата година без физически повторно засяване. Едногодишни растения, които се самозасяват, включват космос, иберис, калифорнийски макове и делфиниум.

Едногодишни цветя – видове

Едногодишните цветя и растения попадат в три основни категории: нежни (лято), издръжливи (зима) и полуиздръжливи едногодишни. Тези класификации определят способността на растението да издържа на замръзване и по-ниски температури.

Едногодишни цветя
 • Нежни едногодишни цветя – Считани за растения за топло време и мек климат, нежните едногодишни имат малка или никаква толерантност към минусови температури.

  Трябва да засадите нежните едногодишни цветя няколко седмици след последната слана. Примери за нежни едногодишни растения включват босилек, патладжан, кориандър, копър, невен и ангелония.
 • Издръжливи едногодишни цветя – Тези растения са най-устойчивите от цялата група на студено време и слана и можете да ги засадите в началото на пролетта.

  Ако решите да започнете по-рано, отглеждайте издръжливи едногодишни растения на закрито и трансплантирайте разсада, след като градинската почва е годна за работа през пролетта. Примери за издръжливи едногодишни растения включват броколи, кученце, виола, теменуга и делфиниум.
 • Полуиздръжливи едногодишни цветя – Тези растения могат да издържат на по-ниски температури, но не са толкова толерантни като издръжливите едногодишни.

  Можете да засадите полуиздръжливи растения няколко седмици след последната силна слана. Полуиздръжливите растения включват карфиол, теменуги, здравец, петунии, гипсофила, мишорка.

Едногодишни цветя – засаждане

С едногодишни цветя можете да започнете засаждането от семена, разсад или развиващи се растения – всички от които можете да закупите във физически магазин или онлайн. Всяка опция има своите предимства и недостатъци в зависимост от вашето време и ниво на умения:

Едногодишни цветя
 • От семена – Въпреки че е рентабилен начин да започнете градинарство, семената отнемат най-много време, за да се развият във възрастни растения. Ако търсите рядко растение, може да се наложи да започнете от семена.
 • От развито растение –  Използването на вече развито растение е най-лесният и бърз начин за градинарство. Развитите растения могат да ви донесат радост много по-бързо от семената, въпреки че вероятно са по-скъпи и се отказвате от известен контрол върху растежа на растението. Ако използвате развити цветя, изкопайте дупка, достатъчно голяма, за да побере кореновата топка.
 • От разсад – Пресаждането на разсад или много млади цветя във вашата градина е комбинация от горните две опции. Засадете семена на закрито под лампа за отглеждане или с достъп до много естествена слънчева светлина. След като семената започнат да покълват, изкоренете внимателно растението и го поставете във вашата външна градина. 

Когато засаждате за първи път едногодишни цветя, уверете се, че вашите семена или коренови системи на развитите растения имат достатъчно място за растеж, обикновено поне няколко сантиметра пространство между всеки ред.

Трябва да засадите зимни едногодишни цветя през по-късна есен или началото на зимата, ако започвате отглеждането им от семена. Те ще продължат да покълват през зимата и ще цъфтят през пролетта. Трябва да засадите устойчиви зимни годишни растения в началото на пролетта, за да цъфтят през зимата.

Едногодишни цветя – как да се грижите за тях

След като засадите вашите едногодишни растения, започва процесът на грижа за тях. Ето няколко съвета как правилно да се грижите за едногодишните цветя:

Редовно поливане

Трябва да поливате всички едногодишни градински растения, за да могат да растат. Съобразете поливането с влажността на почвата.

Ако ви се струва прекалено суха дори и след поливане, долейте още вода. Когато времето е по-хладно през ранна пролет, поливайте едногодишните цветя около веднъж седмично, като увеличите до два или дори три пъти седмично, след като температурата на въздуха се повиши.

Компост и мулч

Компостирането е популярно заради многото ползи, които носи за растителността и околната среда. Органичните и биологични материали, живеещи в компоста, активират съдържанието на почвата, което включва гъбички, бактерии, минерали и др.

Това насърчава силен имунитет във вашите растения и удължава и издръжливостта им. Добавянето на мулч, органичен тор или друга органичен материал към най-горния слой на почвата също може да даде на вашите цветя преднина в растежа.

Органични пестициди

Едногодишните цветя са податливи на вредители като бълхи и листни въшки. За буболечки използвайте органичен или неинвазивен пестицид.

Можете също така да направите свой собствен естествен пестицид с няколко съставки. За да предпазите растенията от набези на по-едри животни, замрежете и/или оградете периметъра на вашата градина.

Редовно плевене

Плевенето предотвратява заразяването на вашите растения с гъбички или болести и е важна стъпка за правилната поддръжка на цветята. Включете плевенето в ежедневната си градинарска рутина. Най-добре е да се занимавате с това сутрин, когато почвата е влажна и можете лесно да премахнете плевелите.

Подрязване

Когато растенията ви започнат да цъфтят, трябва да подрежете градината си, за да премахнете всички мъртви или умиращи листа.

Едногодишни цветя

Освен това можете да премахнете изсъхналите цветове, мъртвите листа или стъбла. Това в крайна сметка ще подобри външния вид на вашата градина с течение на времето, като същевременно ще насърчи здравословен нов растеж.

Засаждането на едногодишни цветя през пролетта е като подготовка на терена за впечатляващо шоу.

След като вашите едногодишни са в почвата, очаквайте великолепно лятно изпълнение, преливащо от живи цветя, които съперничат на лилавото, зеленото и жълтото на шапка на шут. С тези съвети за засаждане на едногодишни растения градината ви ще започне да цъфти, преди да можете да кажете: „Уау!“.


Препоръчваме ви още:

Топ 8 най-добри балконски цветя

Топ 10 сухоустойчиви многогодишни цветя

6 цветя, подходящи за отглеждане на терасата

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *