Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Отглеждане на орхидея след прецъфтяване

Отглеждане на орхидея след прецъфтяване

Всички се радваме на прекрасната орхидея, когато цъфти, но в какво се състои правилното отглеждане на орхидея след прецъфтяване? Важно е да знаем как правилно да се грижим за орхидеята след като красивите й цветове опадат, за да можем отново да се радваме на цъфтеж съвсем скоро.

Орхидеите са красиви и ефектни стайни растения и могат лесно да цъфтят с месеци, да красят всяка стая и да ни носят много радост. Но какво трябва да направите, след като всички цветя окапат и изглежда че растението е „заспало“? В тази статия ние от „ozeleniteli.com“ ще споделим какви са правилните методи за отглеждане на орхидея след прецъфтяване?

Може да се каже, че имаме четири възможни избора за отглеждане на орхидея след прецъфтяване. В тази статия ще ви дадем някои насоки и съвети, за да ви помогнем да изберете коя опция е подходяща за вашето растение.

Отглеждане на орхидея

Правилното отглеждане на орхидея след прецъфтяване ви гарантира, че вашето прекрасно растение ще цъфти отново в пълния си блясък. Четете по-надолу, за да научите цялата важна информация.

Повечето хора искат растението им да цъфти отново. Три от четирите варианта за отглеждане на орхидея след прецъфтяване по-долу ще помогнат за това. Четвъртият вариант трябва да бъде избран, когато вашето растение е в лошо здраве и се нуждае от малко повече грижа и лечение.

Отглеждане на орхидея след прецъфтяване – спиране на повторно цъфтене

Повечето орхидеи, които можете да закупите от цветарския магазин, са хибриди или са развъждани, за да произвеждат възможно най-много цъфтежи. Почти до грешка и възпиране на дългосрочното здраве на растението. Това означава много цветове на всяко цъфтящо стъбло и много по-чест цъфтеж.

Страхотна новина, ако обичате вашата орхидея, когато тя цъфти. Но това може би не е толкова добра новина, ако искате да отглеждате растението дълги години.

Ето кои са случаите, в които правилното отглеждане на орхидея след прецъфтяване изисква вие да възпрете повторното цъфтене за определен период:

Болно растение

Закупените от магазина растения обикновено са в отлично здраве, с множество листа, добра хранителна среда и корени. Ако вашата орхидея вече не изглежда така няколко месеца по-късно, би било добра идея да преразгледате техниките си за грижа, преди да се опитате да я накарате да разцъфти отново.

Вашата орхидея има само три или по-малко останали листа

Отглеждане на орхидея

Листата са ключът към отглеждането на красиви цветове на орхидеята. Ако ви е останала само шепа здрави листа, дайте почивка на вашето растение и го оставете вместо това да изразходва енергията си в отглеждане на заместващи листа.

Лошо здраве на корените

Корените поддържат листата и цветовете. Ако корените на вашата орхидея не изглеждат добре, трябва да я насърчим първо да се съсредоточи върху отглеждането на нови корени и след това може да преминете към насърчаване на цъфтеж. 

Наскоро вече сте насърчили вашето растение да цъфти повторно

Твърде много цъфтеж може да стресира вашата орхидея. Ако комбинирате това с лоша грижа, можете бързо да го загубите в рамките на година или две. Препоръчваме да не се опитвате да я карате да цъфти отново повече от два пъти подред.

Ако един от аспектите по-горе описва моментното състояние на вашата орхидея, то тя не е в отлично здраве. Ето защо, преди да я накарате да цъфти отново, най-добре е първо да й помогнете да си почине и да отгледа нови и здрави корени и листа.

И така, как да спрете повторното цъфтене?Това е лесно. Отрежете стъблата на цветята в основата веднага след цъфтежа. След това, ако вашето растение се опита да произведе нови цъфтящи стъбла през следващите няколко месеца, просто ги отстранете веднага щом забележите, че се образуват. Веднъж отстранени, усилията на орхидеята ще бъдат насочени към отглеждане на нови листа и корени.

Отглеждане на орхидея след прецъфтяване – не правете нищо

След като цветята опадат, ще ви остане поне едно живо стъбло, а понякога повече. Всичко, което трябва да направите сега е да оставите орхидеята на мира.

Доста обичайно е вашата орхидея да развие естествено продължение на съществуващите стъбла и да започне да произвежда повече цъфтеж. Тук обаче трябва да се отбележат няколко неща:

  • Очаквайте по-малък размер
  • Новите цветя вероятно ще бъдат по-малки от предишните
  • Очаквайте по-малко цветя.
  • В този момент орхидеята е „уморена“ и няма да може да постигне предишния си вид

Ако тези неща не ви притесняват, оставянето на вашето растение без вашата намеса след цъфтежа е добър избор, за да се образуват по-малки, по бързо нови цветове по стъблата. 

Друго нещо, което трябва да споменем е, че понякога растението просто няма да образува допълнителен растеж към стъблата. Ще разберете, че това се случва, защото стъблата ще започнат да покафеняват и да изсъхват. Ако това се случи, можете да ги отрежете до основата. Ако някое от стъблото по-надолу е все още зелено и живо, можете да отрежете над възел, за да предизвикате повторно израстване.

Отглеждане на орхидея

Отглеждане на орхидея след прецъфтяване – рязане на стъблата до долу

Може да има няколко причини да изберете тази опция за отглеждане на орхидея след прецъфтяване:

  • Искате вашето растение да си почине и да се възстанови – Това ще предотврати нов растеж на съществуващите стъбла. Това насърчава вашата орхидея да отделя време и енергия за останалата част от растението.
  • Съществуващото стъбло е нестабилно или не расте, както бихте искали – Закупените от магазина орхидеи почти винаги ще имат перфектни и прави цъфтящи стъбла. Когато произведат повече през втория си цикъл, стъблата ще се огънат към светлината и можете да получите разхвърлян вид.
  • Цветоносното стъбло е станало напълно кафяво – Ако стъблата са станали кафяви от основата до върха, значи са готови за премахване. Не можете да направите нищо, за да промените това, така че е добре да режете умрелите стъбла.

Ако отрязването на стъблото до основата е подходящ вариант за правилна грижа за вашата орхидея, то ето как да го направите без да нараните растението. С остър нож или ножица просто отрежете стъблото.

Внимавайте да не отрежете въздушни корени или листа по време на процеса. Стъблото, което сте премахнали, няма предназначение и не можете да отглеждате нови растения от него, така че можете спокойно да го изхвърлите.

Стига да сте изрязали достатъчно близо до основата, това е всичко, което е нужно да се направи. Отрязаният ръб ще загрубее и останалото пънче ще покафенее с времето. Някои растения може да произведат чисто нов цъфтящ издънка наблизо.

Отглеждане на орхидея след прецъфтяване – рязане на стъбло до възел

Има само една причина, поради която някой би избрал да изреже стъблото точно над възел – искате да насърчите и стимулирате вашето растение да произведе втори цъфтеж. За щастие, това се прави много лесно и има доста добър процент на успех.

Всичко, което трябва да направите, е да направите разреза точно над съединение или „възел“. Какво е това? Ако погледнете стъблата, ще видите малко изпъкнала област на всеки няколко сантиметра. Това са възлите и ако нарушите потока на растителни хормони и течности в тези точки, оттук може да поникне нов растеж.

Имайте предвид, че това ще работи само ако има цъфтящ сок в областта, която искате да отрежете. Можете да разберете дали това е така, като погледнете стъблото. Ако е кафяво или се сбръчква, преместете се на възела по-надолу.

Няма точна наука за това колко високо да се реже над възела. Но от гледна точка на естетиката е добре да се опитате да го доближите достатъчно, без да повредите точката на растеж.

Новата издънка ще се огъне към източниците на светлина, докато расте, така че ще трябва да помогнете да насочите посоката й. Можете да направите това, като завъртите саксията на четвърт оборот на всеки няколко дни или използвате опорни пръчки, щипки и малки връзки.

Внимавайте, обаче, тъй като новият растеж е много деликатен в началото и в продължение на няколко седмици лесно се поврежда.

Понякога този трик не работи. Това може да е знак, че вашето растение е изтощено и иска почивка. Нашият съвет в този случай е да направите това, което орхидеята иска. Няма място за притеснения, след няколко месеца ще се радвате на красиви цветове.

 


Препоръчваме ви още:

Едногодишни цветя – как да се грижим за тях правилно

Стайни цветя съвети за отглеждането им

Видове сукуленти внесете екзотика в дома си

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *