Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Декоративни камъни – как да създадем градина-мечта

Декоративни камъни – как да създадем градина-мечта

Градинските декоративни камъни са лесен начин да добавите стилен завършек към вашият двор или всяко външно пространство около дома ви. От камъчета до павета, чакъл до стърготини от шисти – съществува вид декоративни камъни, който да подхожда на всички стилове на градинския декор.

Различните видове декоративни камъни имат множество приложения в градината. Камъчетата могат да се използват, за да се създадат визуални граници и кътове в двора, така че той да изглежда по-спретнат.

Чакълът може да оформи пътека, стърготините от шисти могат да заменят тревна морава или дори да се използват в кът с вода в градината.

Едно нещо е сигурно, различните видове декоративни камъни придават на градината по-цялостен, завършен и подреден вид, на който ще се наслаждавате. Освен това те могат да подобрят функционалността и комфорта на всяка зона в двора.

В тази статия научете повече за това как да използвате декоративни камъни и кои са различните налични опции, когато става въпрос за проектиране на зоните във вашия двор, морава, или градина.

Видове декоративни камъни

Преди да ви предоставим съвети за това как да изберете правилните декоративни камъни за нуждите на вашата градина и как да ги използвате, най-добре е първо да научите кои са различните видове градински декоративни камъни.

Декоративни камъни
  • Грахов чакъл или камъчета – Грахов чакъл или камъчета е това, което повечето хора свързват с декоративен камък. Вероятно сте виждали тези камъни в хиляди градини и домове. Отделните камъчета са широки едва няколко сантиметра и са изключително гладки. Граховият чакъл се предлага в различни цветове и текстури и се използват във всичко – от създаване на пътеки до оформяне на цветни лехи.
  • Речни камъчета – Тези красиви гладки камъчета са, както подсказва и името им, камъни, добити от речно корито. Тези камъни обикновено са широки само няколко сантиметра и са гладки с атрактивно матово покритие.
  • Лава камъни – Търсите нещо по-различно? Тогава изберете декоративни камъни от лава. Тези сиви необработени камъни са страхотни като калдъръмени настилки и често се превръщат в забележителна характеристика на всяка градина или вътрешен двор.
  • Чакъл – Въпреки че често се смята за инертен материал, чакълът се предлага в различни текстури и цветове, което го прави популярен като декоративен елемент за двора и градината. Сравнително евтин и подходящ за почти всякакви цели, чакълът остава популярен избор в градините по цял свят.
  • Стърготини от шисти – Понякога наричани само шисти, тези стърготини от шисти са точно това, което подсказва името им – счупени парчета от шисти. Често използвани вместо мулч от кора, стърготините от шисти са отличен избор, когато искате да предотвратите растежа на плевелите.

След като се спряхме на различните опции за камъни за декорация на вашата градина. Нека да преминем към наръчник стъпка по стъпка за използването на декоративните камъни.

Започнете с почистване на двора

Първо, ще трябва да премахнете всичко, което ще ви пречи и не му е мястото в градината. Бъдете внимателни и отстранете всички плевели. Ако откриете дълбоко вкоренени плевели, може да се наложи да използвате препарат за унищожаване на плевели. За да им попречите да израснат отново.

Декоративни камъни

Заравнете почвата

След това ще ви е необходимо стоманено или друго тежко гребло. За да изравните земята, като се уверите, че имате равна повърхност, с която да работите.

Декоративни камъни


Това също ще ви помогне да идентифицирате всички плевели, които може да сте пропуснали, и ще ви даде чиста и свежа зона, където да поставите камъните, на които сте се спрели. Ако някакви дребни предмети като клонки, листа, плевели или боклуци се появят, когато гребете, уверете се, че сте ги отстранили напълно.

Борба с плевелите

Преди да започнете с поставянето на камъните, искате да монтирате мембрана за контрол на плевелите върху зоната. Препоръчваме мембраната да е положена на подходяща дълбочина в зависимост от размера на декоративния камък, който използвате.

Например, ако камъкът, който използвате, е с размер 10 mm, тогава трябва да поставите мембраната на около 40 mm. 50 mm за камък със среден размер, а ако използвате големи павета – около 100 mm дълбочина би била подходяща.

За големи площи, където няколко слоя от мембраната са от съществено значение, трябва да застъпвате листовете. За да избегнете проникването на плевели между пролуките.


Когато полагате вашата мембрана за контрол на плевелите, уверете се, че сте оставили малко допълнителен материал надвиснал над краищата. За да предотвратите растежа на плевелите около външната страна на границите на мембраната.

Ако искате да добавите растения към тази зона. Например да посадите растения по периметъра, уверете се, че имате груба представа къде искате да бъдат засети те.

След като разберете къде ще ги засадите, начертайте X върху мембраната си. След като е била поставена и изрежете по X формата. Стремете се да запазите дупката в мембраната възможно най-малка, тъй като това ще ви помогне да предпазите плевелите.

Поставяне на декоративни камъни

Когато полагате вашите камъни, трябва да сте сигурни, че имате около 40-50 mm дълбочина, за да увеличите максимално покритието.

Това, разбира се, ще зависи от размера на самите агрегати. Когато сте положили подходящото количество камък. Ще трябва да го изравните с помощта на гребло, за да му придадете равномерен завършек.

Декоративни камъни

Готови ли сте да обновите вида и комфорта на вашата градина или двор? Тогава е време да изберете подходящия декоративен камък. Всеки градинар ще ви каже, има главозамайващо разнообразие от опции за декоративен камък.

Интересувате ли се от използването на лава камък, грахов чакъл или речен камък? Имате ли нужда от големи декоративни камъни. Които да оформят централната част на зона в двора или малки камъни, които да заменят мулча?


Може би вече имате твърда представа какво ви трябва или може би съдържанието на последните няколко изречения няма смисъл за вас. Не се страхувайте, тъй като ние ви даваме повече информация за различните видове градински декоративни камъни и как да ги положите правилно. Ако статията ви е харесала и търсите оше идеи за декорация, нашата статия; Идеи за градинска декорация е правилната за вас!


Препоръчваме ви още

5 страхотни и евтини идеи за озеленяване на двора

Проект за озеленяване на двор

Интериорно озеленяване – идеи и съвети

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *