Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Топ 8 най-добри балконски цветя

Топ 8 най-добри балконски цветя

Независимо дали разполагате с голяма, огряна от слънцето тераса на покрива на висок етаж, или с малък, сенчест балкон на апартамент, лесно можете да направите пространството по-привлекателно с няколко цветя. Ето защо, изведохме класация с 8 пленителни балконски цветя, които ще красят вашата тераса.

Тези видове се адаптират добре към живота в контейнер, освен това ще издържат на повишената температура и вятъра на високото място.

Златен бамбук


Ботаническо име: Bambusa vulgaris.
Условия за отглеждане: Пълно слънце до полусянка и влажна, добре дренирана почва.
За всички, които се чувстват твърде близо до съседите си, добавете няколко златни бамбукови растения в пространството си. Тези многогодишни растения могат да се разпространят, ако не бъдат ограничени, така че ги дръжте в дървена или теракотена саксия с дълбочина и ширина поне 60 см.

Фуксия


Ботаническо име: Fuchsia.
Условия за отглеждане: пълна до полусянка и влажна, добре дренирана почва.
Височина: достига между 30 см. и 90 см.

Съществуват няколко различни разновидности на фуксията, повечето от които цъфтят в прекрасни розови и лилави нюанси. Уверете се, че сте избрали топлоустойчив сорт, защото много фуксии спират да цъфтят, когато е твърде горещо. Тези балконски цветя са подходящи за засаждане във висяща кошница и се чувстват най-добре при постоянно влажна почва.

Най-добра балконска билка: Лавандула


Ботаническо име: Lavandula angustifolia.
Условия за отглеждане: слънце.
Височина: достига между 20 см. и 40 см.

Няколко билки се чувстват добре на балконите, включително лавандула, мащерка и босилек. Сред тях лавандулата е с най-красивите цветове. Това ароматно растение се предлага в стотици разновидности, които цъфтят в различни прекрасни нюанси на лилавото или бялото, така че можете да добавите цвят и приятен аромат в градината на балкона си. Лавандулата също така е устойчива на суша, топлина и вятър.

Най-добро увивно балконско цвете: Върбинка


Ботаническо име: Verbena officinalis.
Условия за отглеждане: слънце и добре дренирана почва.
Височина: достига между 15 см. и 30 см.

Друг привлекателен вариант за балконските цветя е върбината. Това сухоустойчиво цъфтящо растение се вписва добре в сандъчета за прозорци или в саксии за парапети, където може да се разлива по страните. Съществуват много различни сортове върбинка в цветове като бяло, розово, червено, синьо, лилаво и двуцветно.
Върбината е сравнително лесна за отглеждане, но може да има проблеми с маната, която изглежда като бяло прахообразно покритие по листата на растението. За да сведете до минимум това заболяване, поставете растението на място, където ще има добър въздушен поток над него, и избягвайте да мокрите листата при поливане.

Най-добри балконски цветя: Гераниум


Ботаническо име: Geranium.
Условия за отглеждане: слънце и добре дренирана почва.
Височина: достига между 15 и 30 см.

Гераниумът или добре познатият на всички Здравец е популярен от десетилетия и се съчетава добре с почти всички други растения в контейнери. Тези устойчиви на суша растения се предлагат в много ярки цветове, включително розово, червено, оранжево и лилаво. Какъвто и здравец да изберете, не забравяйте да отрязвате постоянно цветовете на растението, за да продължите да цъфтите през целия сезон.

Най-добро цъфтящо растение за балкон за сянка: Бегония


Ботаническо име: Begonia.
Условия за отглеждане: Частична до пълна сянка и влажна, добре дренирана почва.
Височина: достига между 30 см. и 45 см.

Бегониите са най-различни видове, но сред най-красивите са бегониите Angelwing и Rex, които имат пъстри цветове и прекрасни листа. Тези сенколюбиви растения предпочитат по-висока влажност на въздуха и ценят постоянното снабдяване с вода. Изсъхналите цветове и изсъхналите листа могат лесно да се откъснат, за да се поддържат растенията в чист вид.

Най-добро увивно растение за балкон: Мандевила


Ботаническо име: Mandevilla Sanderi
Условия за отглеждане: На пълно слънце.
Височина: достига до близо 200 см.

Лозата Мандевила е зашеметяваща и лесна за отглеждане. Обикновено градинарите засаждат топлоустойчивата Мандевила като едногодишно растение, защото тя умира, когато температурите паднат до нулата. Можете да презимувате цъфтящата лоза на закрито, но имайте предвид, че тя е отровна, ако бъде погълната, затова я пазете далеч от домашни любимци и малки деца.

Най-добро балконско растение, устойчиво на суша: сукуленти


Условия за отглеждане: много слънце и добре дренирана почва
Височина: под 15 см. височина, от 15 до 30 инча височина.

Сукулентите са лесни за поддържане стайни растения, но могат да бъдат и отлични балконски цветя, особено ако живеете в по-топъл климат. Две групи, които се развиват добре в контейнери на открито, са седумите и семпервивумите.
Прекомерното поливане може да доведе до загниване на сукулентите, затова поливайте веднъж месечно или когато почвата е суха. През зимата или когато температурите достигнат точката на замръзване, просто пренесете контейнерите си на закрито, ако искате да помогнете на сукулентите си да оцелеят от сезон на сезон.


Препоръчваме ви да прочетете още:

8 най-добри каскадни цветя за подпорни стени

Топ 10 сухоустойчиви многогодишни цветя

6 цветя, подходящи за отглеждане на терасата

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *