Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Мулч за градината

Мулч за градината

Градинарите знаят, че почвата, торът и водата са важни елементи на здравата цветна градина. Правилното използване на мулч в градината, може да доведе до редица ползи за вашия двор и състоянието му през цялата година.

В днешната статия от Ozeleniteli.com, сме подготвили подробна и полезна информация за мълча и приложението му в градината. Приятно четене!

Защо да използвате мулч за градината?

Мулчирането помага за поддържане на почвата и корените хладни. Което е особено важно за младите растения, борещи се да израснат в горещо време. Част от начина, по който прави това, е чрез задържане на почвената влага.

Мулч за градината

Мулчът може да предотврати появата на плевели, както като пречи на слънчевата светлина, която предизвиква покълването на семената. Така и като действа като физическа бариера между семената и почвата.

И за разлика от изкуствените ландшафтни тъкани, те наторяват почвата (в случай на органични мулчиращи материали като компост, оборски тор, окосена трева и състарени дървени стърготини).

Освен това мулчът насърчава дъждовните червеи, които излизат на повърхността на почвата вечер, за да се хранят с разлагащата се органична материя.

Мулчът поддържа растенията красиви, като предотвратява попадането на пръст върху листата, което може да спре разпространението на болести, предавани по почвен път. Мулчът сам по себе си добавя декоративен елемент към ландшафта, като създава усещане за единство между цветните лехи.

Мулч за градината: За кои почви е подходящ ?

И песъчливите, и глинестите почви се нуждаят от мулч в цветната градина. Мулчирането помага на пясъчните почви да задържат влагата, която се оттича бързо, а глинестите почви се възползват от аерацията от повишената активност на земните червеи.

Всеки тип почва получава полезни хранителни вещества, тъй като органичните мулчове се разграждат.

Мулч за градината

Органичен срещу неорганичен мулч за градината

Органичният мулч е направен от материали, съдържащи въглерод, които някога са били живи. Дървесният чипс и компостът са два от най-популярните органични мулчове, продавани в магазините.

Градинарите могат да направят свой собствен мулч, като събират борова слама, правят листна плесен или компостират градински отпадъци и кухненски остатъци у дома. Органичният мулч ще подкисели почвата, докато се разгражда, и ще подобри почвената почва.

Мулч за градината

Неорганичните мулчове включват несъдържащи въглерод почвени покрития като скали и гумен мулч на детски площадки. Скален мулч като чакъл или скала от лава е отличен избор за алпийски градински растения, които се нуждаят от остър дренаж и виреят в постна почва.

В този случай скалният мулч функционира, за да предпази рохкавата почва от отмиване при силен дъжд и също така добавя усещане за дефиниция на цветната леха.

Гуменият мулч обикновено е запазен за повърхности на детски площадки, където еластичните свойства предпазват децата от падане. Гуменият мулч потиска плевелите и задържа влагата в почвата, но не обогатява почвата и може да мигрира в двора, захващайки се в косачката.

Повече за отделните мулчове, техните плюсове и минуси от използването им ще откриете в нашата статия „Видове мулч“.

Цветен мулч за градината

Тъй като мулчът от твърда дървесина остарява, той изветрява до естествен сив цвят, губейки яркото златисто кафяво, което се появява на фона на зелена зеленина и цветни цветя.

Противоотрова срещу това избледняване е използването на боядисан в червено или черен градински мулч, но безопасно ли е?

Мулч за градината

Боите на основата на въглерод произвеждат черен мулч, а багрилата с железен оксид произвеждат червен мулч. Нито едно от тях не се счита за вредно за почвата. 

Самите източници на твърда дървесина, като дървесина, обработена с консерванти за дървесина на базата на арсен, обикновено са по-загрижени, отколкото багрилата, използвани за оцветяване на дървото.

Мулчът на какаовите зърна е една алтернатива, която запазва естествения си червеникаво-кафяв оттенък. Ако темата за различните багрила на мулчовете ви е интересна, не пропускайте статията ни “Цветен мулч”.

Определете от колко мулч се нуждае вашата градина

Градинарите трябва да се стремят да държат между 2,5 и 10 см. мулч върху цветните си лехи. Каква ширина ще изберете зависи от вида и размера на частиците на мулча. 

Специалистите съветват да разстилате по-малко мулч, ако използвате дървени стърготини и повече мулч, ако използвате слама.

Мулч за градината

Мулчирането не е еднократна и завършена дейност

Не бъдете градинарят, който нанася мулч веднъж и никога повече. Малките частици мулч се разпадат бързо при горещо или влажно време и може да се наложи да добавяте мулч повече от веднъж през вегетационния сезон, за да поддържате функционален слой.

Големите мулчиращи частици, като кората на боров самородно дърво, се разпадат бавно и може да се нуждаят от освежаване само веднъж на всеки две до три години.


Препоръчваме ви още:

Видове мулч 

Мулч

6 цветя, подходящи за отглеждане на терасата

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *