Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Мулч | Що е то и видове

Мулч | Що е то и видове

Мулч е всеки материал, който се разстила или полага върху повърхността на почвата като покритие. Той се използва за задържане на влагата в почвата, за потискане на плевелите, за охлаждане на почвата, за предотвратяване на замръзване през зимата и за придаване на по-привлекателен вид на градинската леха. 

Мулч

Кой е най-подходящият мулч за градината?

От къде да купите мулч?

Какви видове мулч има?

От къде да започнете?

Прочетете статията докрай и ще разберете отговорите на всички тези въпроси.

Мулч за градината

Време е да започнете да мислите за мулчиране на цветните лехи през лятото. Естественият мулч е изключително полезен за градината. Той задържа влагата в почвата, така че да не се налага да поливате толкова често. Освен това мулчът действа като изолатор, така че корените на растенията ви да не се нагряват прекалено. 

Съществуват редица естествени мулчиращи материали, като най-популярни са мулчът от кора на твърда дървесина, борова слама и изсъхнала слама. 

Мулч

Кой е най-подходящият избор за вашата градина? 

Използването на мулч от борова слама е добро решение за потискане на плевелите. Тя има склонност да образува гъста покривка и горко на плевелите, които се опитват да излязат през нея. 

Обърнете внимание обаче, че боровата слама не е подходяща за всяка градина. С течение на времето почвата може да стане киселинна и да се затрудни отглеждането на каквото и да било.

Какво е най-доброто решение за градинаря? 

За цветните лехи по-опитните градинари препоръчват обикновен мулч от кора. Не е толкова добър като мулч от кора от твърда дървесина, но предимството му е, че не е толкова скъп. Разстелете го с дебелина 10-15 см. около цветята си и се уверите, че покривате цялото легло в цветната леха.

За мулчиране на зеленчуковата градина опитните градинари препоръчват да използвате изсъхнала слама. Преди да я разстелете с дебелина 20-25 см.), не забравяйте да извадите плевелите. В противен случай те просто ще продължат да вървят като пословичното бобено стъбло. 

Мулч

В идеалния случай градините трябва да се мулчират два пъти годишно – веднъж през пролетта и веднъж през есента. И не забравяйте – това не е точна наука. Когато започне да се затопля – мулчирайте градината си. Когато започне да се захлажда – направете го отново. 

От къде да си купя мулч

В България мулч може да се закупи от всички търговски обекти на Хоум макс, Мосю Бриколаж, строителни хипермаркети и складове за строителни материали.

Цветен мулч

Има три основни вида цветен мулч, от които можете да избирате: червен, черен и кафяв. Всеки от тях предлага отличителен външен вид, който може да допринесе за избраната от вас естетика, но има някои фактори, които трябва да вземете предвид, преди да направите окончателен избор:

 • Цветове на растенията: Когато избирате мулч, вземете предвид цвета на растенията. Кой вариант ще ги допълни най-добре? Червеният цвят например е идеален спътник на белите цветове, а черният мулч е особено подходящ при преобладаващо зелени листа.
 • Екстериор на дома: Това е може би най-важният фактор, който трябва да се вземе предвид. Какъв е цветът и видът на повърхността на екстериора на дома ви? Изборът на подходящ цвят мулч за акцент може да създаде привлекателен баланс.

  За къщите от червени тухли например почти винаги е полезно добавянето на кафяв мулч. Докато за домовете с по-топли, златисти нюанси и теракота е най-подходящ червеният мулч. Същевременно белите сайдинг и облицовки могат да изпъкнат с по-тъмни тонове, например черно.
Мулч

Видове мулч

Съществуват две големи категории мулч – органичен и неорганичен. Органичните продукти са с растителен произход и се разграждат с течение на времето – това не означава непременно, че са произведени по биологичен начин. Неорганичните отпадъци не се разлагат; това са материали като скали и камъни, пластмаса и гума.

Органичен мулч

Той включват продукти, произведени от дървета, слама, борови иглички и дори хартия и картон. Органичните мулчове също така спомагат за подобряване на структурата на почвата, дренажа и капацитета за задържане на хранителни вещества, тъй като се разлагат.

Мулч

Плюсове на органичния мулч:

 • Осигурява равномерен „завършен“ вид;
 • Тъмният цвят кара растенията да се открояват;
 • Потиска плевелите;
 • Пръстенът от мулч около дървото го предпазва от повреди от косачки и тримери.

Минуси на органичния мулч:

 • Променя цвета си при стареене и разлагане;
 • Ще е необходима подмяна на всеки няколко години;
 • Може да се развие слузеста плесен, която не е вредна за вас или вашите растения, но може да бъде много непривлекателна;
 • Натрупването му всяка година може да създаде нездравословна среда за вашите дървета и градински растения;
 • Натрошената твърда дървесина може да бъде боядисана или да запази естествения си цвят, когато се постави върху основата на растение.
Мулч

Неорганичен мулч

Този мулч се произвежда от стари дървени отпадъци, строителни отпадъци, палети и стари електрически стълбове. Тези дървени отпадъци се смилат до еднакъв размер и след това се боядисват в еднакъв цвят.

Плюсове на неорганичния мулч:

 • По-евтин вариант от мулч от натрошена твърда дървесина;
 • Можете да се чувствате добре, като знаете, че сте предпазили тези отпадъци от депониране;
 • Предлагат се разнообразни цветове.

Минуси на неорганичния мулч::

 • Може да съдържа токсини, затова не е препоръчително да се използва в зеленчуковите градини;
 • Не добавя хранителни вещества към почвата.

Препоръчваме ви още:

Видове мулч 

Топ 20 Целогодишни цъфтящи градински растения

Проект за озеленяване на двор

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *