Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Цветен мулч

Цветен мулч

Елементите в градината или в частност някои видове цветен мулч, могат да окажат значително влияние върху цялостното настроение във вашата градина. Някои нюанси като червеното например може да са твърде ярки, докато други като черно и кафяво, може да не създават достатъчно контраст, за да се открояват.

Важно е да изберете цветен мулч, който да допълва околността, така че да не изглежда неестествено или да се сблъсква с околните растения.

Цветен мулч

Всички мулчове помагат за потискане на плевелите, могат да задържат влагата в почвата и да регулират температурата на почвата.

Органичните материали могат да доставят полезни хранителни вещества и да кондиционират почвата, докато се разграждат. Повече подробности за тях ще откриете в нашата статия за „Видове мулч“.

За да ви помогнем да определите кой цвят на мулча би работил най-добре за вашия двор, ще обсъдим някои плюсове и минуси на всеки един. Да започваме!

На какво е важно да се обърне внимание преди да се пристъпи към избор на цветен мулч?

Първо, помислете за района, в който живеете. Боровата слама би изглеждала странно неуместна около къща в големия град, за който са характерни високите температури. Розовият чакъл може да изглежда фантастично около бяла къща, но не е подходящо решение за къща от червена тухла.

Цветен мулч

Естествените дървесни материали варират от тъмни, наситени кафяви като какаови люспи до червени като кедър до наподобяваща лъскава борова слама и окосена трева.

Декоративният камък, добиван от различни места, може да бъде нюанси на кафяво, черно, червено, златисто и дори розово, синьо и сиво.

Могат да се използват различни цветове, за разграничаване на зоните в градината. Например един цвят за пейзажните легла и друг цвят (или материал) за пътеките. Нека разгледаме някои различни опции, които ще са ви в помощ при избора на подходящия за вас цветен мулч.

Червен мулч

Червеният мулч може да бъде добър избор за подчертаване на цъфтящи храсти или други растения с ефектни цветя.

Освен това е известно, че стимулира растежа на някои видове дървета като борове, които са склонни да растат по-бързо, когато се прилага червен мулч. Друго предимство на този цветен мулч е, че той може да помогне за поддържане на почвата влажна, защото е пореста и може да задържа вода.

Цветен мулч

Недостатъкът на червения мулч е, че може да създаде твърде много топлина и недостатъчен контраст, ако се използва върху земната повърхност около дома ви, защото поглъща слънчевата светлина, вместо да я отразява обратно при източника. 

Най-често използваните материали за този цветен мулч са:

 • Червеният кедър (той е естествено червен);
 • Боядисана рециклирана дървесина;
 • Скала от лава в различни размери;
 • Други скали с червен нюанс може да са налични във вашия район;
 • Рециклиран каучук.

Кога да използвате

Този продукт работи най-добре, като подчертава светлите растения. Червено/зелената цветова схема може да бъде привлекателна. Този цветен мулч идеално си пасва с теракот, злато и други топли цветове във вашата градина.

Листовете от червена пластмаса в зеленчуковата градина могат да увеличат добивите, особено за домати, босилек, пъпеши и ягоди.

Кафяв мулч

Ако търсите нещо неутрално, кафявият мулч може да е отличен избор. Този цветен мулч идва от борови или смърчови игли и клони, които са нарязани на по-малки парчета.

Кафяв или „естествен“ мулч е най-популярният вариант за тези, които искат приглушен вид. Препоръчва се също, ако се притеснявате за безопасността, защото не привлича насекоми толкова, колкото другите видове цветен мулч, а това означава по-малък риск от ухапвания!

Цветен мулч

Още един негов плюс е, че за разлика от зеления и червения мулч, кафявият мулч не избледнява в течение на времето. Това може да направи двора ви да изглежда по-добре поддържан с минимални усилия. 

Най-често използвания кафяв мулч е под формата на:

 • Небоядисана твърда дървесина от дъб;
 • Смесена твърда дървесина;
 • Борова кора;
 • Какаови люспи;
 • Боядисано рециклирано дърво.

Кога да използвате

Използвайте, когато искате естествен вид и предпочитате продукт, който не привлича вниманието към себе си.

Черен мулч

Черният мулч помага да поддържате тревата си по-хладна. Може да бъде чудесно да се използва, ако имате пейзаж с висока консумация на вода и искате да избегнете изпаряване.

Недостатъкът на използването на този вид цветен мулч е, че той ще се нагрее по-бързо, което означава, че ще видите, че моравата ви става кафява по-рано, отколкото с други цветове.

Освен това има тенденция да не изглежда толкова естествено, ако се притеснявате за естетиката на алеята или пътеките в близост до растения и дървета.

Цветен мулч

Най-често използваните материали от черен мулч са:

 • Скала от лава;
 • Тъмен камък и чакъл;
 • Боядисана рециклирана дървесина;
 • Боядисана гума.
Цветен мулч

Кога да използвате

Използвайте черни материали, когато искате да създадете фин, но драматичен ефект. Това кара светлите растения да изпъкват. Изглежда фантастично на фона на бяла, жълта или сива къща.


Препоръчваме ви още:

Мулч за градината

Видове мулч 

Мулч

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *