Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Засаждане на ягоди

Засаждане на ягоди

Чудите се какво включва процеса по засаждане на ягоди? Попаднали сте на правилното място! В днешната статия от „Озеленители„, ще разкажем подробно за прележащите стъпки и тънкостите при засаждането и размножаването на така любимият за всички плод.

Ягодите са много подходящи растения за начинаещи градинари. Освен това те са много полезни, защото вкусът им е много по-ароматен от този, който можете да намерите в магазина за хранителни стоки.

Най-хубавото на ягодите е, че са много лесни за отглеждане при почти всички климатични условия и почви- стига да ги засадите на място, където има много слънце.

Видове ягодови растения 

Съществуват 3 вида ягодови растения.

Засаждане на ягоди

Юнските сортове дават плод наведнъж, обикновено в продължение на три седмици. Чувствителни към продължителността на деня, тези сортове образуват пъпки през есента, цветове и плодове през следващия юни, а през дългите летни дни – и стъбла.

Въпреки че се наричат „юнски“, тези ягоди раждат по-рано от юни в райони с по-топъл климат.

Вечноплодните сортове дават голяма реколта през пролетта, слабо плододават през лятото и след това дават нова реколта в края на лятото/есента.

Тези сортове образуват пъпки през дългите дни на лятото и кратките дни на есента. Лятно образуваните пъпки цъфтят и плододават през есента, а есенно образуваните пъпки плододават през следващата пролет.

Засаждане на ягоди

Дневно-неутралните сортове дават плод непрекъснато през целия сезон, до първите слани. Те са нечувствителни към продължителността на деня и дават пъпки, плодове и плодници непрекъснато, ако температурата се задържа между 1° и 30°C. Продукцията е по-малка от тази на юнските сортове.

За домашната градина по-опитните градинари препоръчват засаждане на ягоди от юнските сортове. Въпреки че ще трябва да изчакате една година за събирането на плодовете, това си заслужава.

Кога да засаждаме ягоди

Планирайте да засадите ягоди през пролетта веднага след като почвата може да се обработи. Създавайте нови растения всяка година, за да поддържате високото качество на плодовете през всеки сезон.

Ягодовите растения ще създадат разклонения (дъщерни растения), които ще се вкоренят и ще се превърнат в нови ягодови растения.

Засаждане на ягоди

Купувайте устойчиви на болести растения от реномиран разсадник, от сорт, препоръчан за вашия район. 

Избор и подготовка на мястото за засаждане

Ягодовите се нуждаят от 6-10 часа на ден пряка слънчева светлина, затова изберете мястото за засаждане по подходящ начин. Тези растения са толерантни към различни типове почви, въпреки че предпочитат глинеста почва, която се отцежда добре.

Засаждане на ягоди


В идеалния случай започнете работа с отлежал оборски тор или компост няколко месеца преди засаждането. Ако имате глинеста почва, обикновено добавете 4 см или повече компост и загребете глинестата почва в повдигнати могили, за да подобрите допълнително дренажа. 

Ако почвата ви е пясъчна, просто култивирайте леко, за да премахнете плевелите, и смесете в 2, 5 см. слой богат компост или угнил оборски тор. Обръщаме специално внимание, че pH на почвата трябва да бъде между 5,5 и 7.

Засаждане на ягоди


Ако е необходимо, коригирайте почвата преди засаждането. Ако почвите във вашия район са естествено алкални, най-добре е да отглеждате ягоди в големи контейнери, пълни с обогатена с компост почва за саксии.

Мястото за засаждане трябва да бъде добре дренирано. Издигнатите лехи са особено добър вариант за ягодови растения. Практикувайте сеитбообращение за най-голям успех.

Освен ако не планирате да променяте почвата си всяка година, не засаждайте на място, където наскоро е имало домати, чушки или патладжани.

Засаждане на ягоди

Как да засадите ягоди

Осигурете достатъчно пространство за разпръскване. Поставете растенията на 45 см. един от друг, за да оставите място за миналогодишните ягодови растения и оставете 120 см. между самите редове. Ягодите са разпръснати растения. 

Направете дупки за засаждане достатъчно дълбоки и широки, за да поберат цялата коренова система, без да я огъвате. Въпреки това, не засаждайте твърде дълбоко. Корените трябва да бъдат покрити, но короната трябва да е точно на повърхността на почвата.

Засаждане на ягоди


Много е важно да НЕ заравяте короната (централната растяща пъпка) на растението, в противен случай то може да изгние. Листата, цветовете и плодовете трябва да бъдат изложени на светлина и чист въздух.

За да уредят корените им в почвата, поливайте растенията добре по време на засаждането. Също така е възможно да се отгледат ягоди от миналогодишни растения. 


Препоръчваме ви още:

Засаждане на малини

Засаждане на рози

8 най-добри каскадни цветя за подпорни стени

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *