Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Засаждане на ягоди

Засаждане на ягоди

Чудите се какво включва процеса по засаждане на ягоди? Попаднали сте на правилното място! В днешната статия от „Озеленители„, ще разкажем подробно за прележащите стъпки и тънкостите при засаждането и размножаването на така любимият за всички плод.

Ягодите са много подходящи растения за начинаещи градинари. Освен това те са много полезни, защото вкусът им е много по-ароматен от този, който можете да намерите в магазина за хранителни стоки.

Най-хубавото на ягодите е, че са много лесни за отглеждане при почти всички климатични условия и почви- стига да ги засадите на място, където има много слънце.

Видове ягодови растения 

Съществуват 3 вида ягодови растения.

Засаждане на ягоди

Юнските сортове дават плод наведнъж, обикновено в продължение на три седмици. Чувствителни към продължителността на деня, тези сортове образуват пъпки през есента, цветове и плодове през следващия юни, а през дългите летни дни – и стъбла.

Въпреки че се наричат „юнски“, тези ягоди раждат по-рано от юни в райони с по-топъл климат.

Вечноплодните сортове дават голяма реколта през пролетта, слабо плододават през лятото и след това дават нова реколта в края на лятото/есента.

Тези сортове образуват пъпки през дългите дни на лятото и кратките дни на есента. Лятно образуваните пъпки цъфтят и плододават през есента, а есенно образуваните пъпки плододават през следващата пролет.

Засаждане на ягоди

Дневно-неутралните сортове дават плод непрекъснато през целия сезон, до първите слани. Те са нечувствителни към продължителността на деня и дават пъпки, плодове и плодници непрекъснато, ако температурата се задържа между 1° и 30°C. Продукцията е по-малка от тази на юнските сортове.

За домашната градина по-опитните градинари препоръчват засаждане на ягоди от юнските сортове. Въпреки че ще трябва да изчакате една година за събирането на плодовете, това си заслужава.

Кога да засаждаме ягоди

Планирайте да засадите ягоди през пролетта веднага след като почвата може да се обработи. Създавайте нови растения всяка година, за да поддържате високото качество на плодовете през всеки сезон.

Ягодовите растения ще създадат разклонения (дъщерни растения), които ще се вкоренят и ще се превърнат в нови ягодови растения.

Засаждане на ягоди

Купувайте устойчиви на болести растения от реномиран разсадник, от сорт, препоръчан за вашия район. 

Избор и подготовка на мястото за засаждане

Ягодовите се нуждаят от 6-10 часа на ден пряка слънчева светлина, затова изберете мястото за засаждане по подходящ начин. Тези растения са толерантни към различни типове почви, въпреки че предпочитат глинеста почва, която се отцежда добре.

Засаждане на ягоди


В идеалния случай започнете работа с отлежал оборски тор или компост няколко месеца преди засаждането. Ако имате глинеста почва, обикновено добавете 4 см или повече компост и загребете глинестата почва в повдигнати могили, за да подобрите допълнително дренажа. 

Ако почвата ви е пясъчна, просто култивирайте леко, за да премахнете плевелите, и смесете в 2, 5 см. слой богат компост или угнил оборски тор. Обръщаме специално внимание, че pH на почвата трябва да бъде между 5,5 и 7.

Засаждане на ягоди


Ако е необходимо, коригирайте почвата преди засаждането. Ако почвите във вашия район са естествено алкални, най-добре е да отглеждате ягоди в големи контейнери, пълни с обогатена с компост почва за саксии.

Мястото за засаждане трябва да бъде добре дренирано. Издигнатите лехи са особено добър вариант за ягодови растения. Практикувайте сеитбообращение за най-голям успех.

Освен ако не планирате да променяте почвата си всяка година, не засаждайте на място, където наскоро е имало домати, чушки или патладжани.

Засаждане на ягоди

Как да засадите ягоди

Осигурете достатъчно пространство за разпръскване. Поставете растенията на 45 см. един от друг, за да оставите място за миналогодишните ягодови растения и оставете 120 см. между самите редове. Ягодите са разпръснати растения. 

Направете дупки за засаждане достатъчно дълбоки и широки, за да поберат цялата коренова система, без да я огъвате. Въпреки това, не засаждайте твърде дълбоко. Корените трябва да бъдат покрити, но короната трябва да е точно на повърхността на почвата.

Засаждане на ягоди


Много е важно да НЕ заравяте короната (централната растяща пъпка) на растението, в противен случай то може да изгние. Листата, цветовете и плодовете трябва да бъдат изложени на светлина и чист въздух.

За да уредят корените им в почвата, поливайте растенията добре по време на засаждането. Също така е възможно да се отгледат ягоди от миналогодишни растения. 

Отглеждане на Каскадни Ягоди

Представете си, че имате своя собствена ягодова страна на чудесата, в която червените ягоди се спускат като водопад и създават страхотна картина точно във вашата градина. Отглеждането им е като да имате забавен проект, който не е никак труден. Нека научим как се отглеждат каскадните ягоди и да  се забавлявате много по пътя!

Започнете с избора на подходящи ягоди. Изберете каскадни видове, които обичат да висят надолу, като например „Тоскана“ или „Тристан“. Те са чудесни за кошници или контейнери, които можете да окачите.

Сега намерете слънчево място за засаждане. Те обичат слънчевата светлина, затова ги поставете на място, което е много ослънчено през по-голямата част от деня. Това помага на плодовете  да пораснат големи и вкусни.

След това нека поговорим за условията. Ягодите обичат почва, която не е прекалено влажна. Затова се уверете, че саксиите или кошниците имат дупки на дъното, за да пропускат водата. Можете да смесите обикновена почва с компост, за да осигурите на ягодите добрите хранителни вещества, от които се нуждаят.

каскадни ягоди

Засаждане и отглеждане на Каскадни Ягоди

Когато сте готови за засаждане, поставете каскадните ягоди в предвидените за целта саксии или кошници. Уверете се, че върховете на растенията са на нивото на почвата. Дайте им малко пространство, за да освободите място за развитие на кореновата им система, и след това ги полейте внимателно и обилно.

След засаждане, поливането е важно, но не ги удавяйте! Поддържайте почвата влажна, но не мокра. И както ние се нуждаем от храна, така и ягодите се нуждаят от нея. Подхранвайте ги със специална растителна тор на всеки няколко седмици, за да им помогнете да растат силни и устойчиви на болести и вредители.

Когато ягодите растат, те правят нови разклонения . Сякаш ягодите протягат ръка, за да намерят нови приятели. Помогнете на тези растения да се спуснат надолу отстрани на саксиите или кошниците. Изглеждат наистина страхотно!

Не забравяйте да подрязвате ягодите. Отрязвайте листата, които изглеждат пожълтели, или цветовете, които са презрели. Това поддържа растенията ви спретнати и здрави.

каскадни ягоди

Когато ягодите станат наситено червени, е време да ги оберете! Внимателно ги откъснете от растението, като оставите зелената им връхна част. Прясно набраните ягоди имат невероятен вкус в закуски, кисело мляко или десерти.

А ето и една интересна подробност – като отглеждате собствени ягоди, помагате и на планетата. Това е като малка стъпка към грижата за нашата Земя.

И така, готови сте! Очаква ви собствено ягодово приключение. Забавно и вкусно. Пригответе се да се насладите на създадения от вас ягодов рай!

Идеи за засаждане на ягоди

А сега нека разгледаме някои страхотни идеи за засаждането на ягоди. 

#1 Класически ягодови редове

Един от най-лесните начини за засаждане на ягоди е в прави редове. Просто изкопайте траншея, поставете ягодовите растения и покрийте корените с почва. 

Оставете малко разстояние между всяко растение, за да имат възможност да се разпространят свободно. Това е един класически подход, който ви позволява да се наслаждавате на красивите червени плодове, подредени в редица.

идеи за засаждане на ягоди

#2 Идеи за засаждане на ягоди | Ягодови кули

Искате да спестите място? Опитайте с ягодова кула! Бъдете креативни, като подреждате саксии една върху друга, а в джобовете засадете ягоди. Получава се нещо като ягодов небостъргач и е супер практино за по-малки пространства или балкони.

#3 Висяща кошница

Представете си това: ягоди, висящи в кошници, които само чакат да ги откъснете. Окачете кошниците на слънчево място, напълнете ги с почва и засадете ягодовите растения вътре. Това е все едно да имате свой собствен малък ягодов полилей!

# 4  Идеи за засаждане на ягоди | Ягодови пирамиди

Ако сте креативни, направете си ягодова пирамида. Подредете ягодовите растения на слоеве като пирамида. Това е стилен начин да представите своите ягодови насаждения и  и да създадете зашеметяващ градински център.

# 5 Ягодови могили

За по-естествен външен вид изберете ягодови храстчета. Натрупайте почва, за да създадете малки хълмчета, подобни на геопластики, след което засадете ягодите отгоре. 

идеи за засаждане на ягоди

#6  Идеи за засаждане на ягоди | Ядливи пътеки

Какво ще кажете за ягодова пътека? Засадете ягоди по протежение на пътека и ще имате вкусна пътека от лакомства. Всеки ден ще се разхождате из ягодова страна на чудесата.

#7 Приключения с контейнери

Не разполагате с много място? Няма проблем! Засадете ягоди в контейнери. Можете да използвате саксии, кофи или дори стари бъчви. Това си е преносима ягодова градина, която можете без притеснение да премествате.

#8  Идеи за засаждане на ягоди | Съпътстващо засаждане

Ягодите обичат компания! Засадете ги заедно с други подходящи растения като зеленчуци и билки.. Това е като да създадете малко растително семейство, което се подкрепя взаимно.

#9 Вертикални градини

Възползвайте се максимално от пространството си с изграждане на вертикална градина. Окачете джобове или контейнери на стената или оградата и засадете ягодите си там. Това е като жив плет от ягоди, който придава чар на всяко пространство.

#10 Идеи за засаждане на ягоди | Детски кът

Включете и малчугани, като създадете специален ягодов кът само за тях. Засадете ягоди в забавна форма или дизайн и оставете децата да се забавляват!

И така, ето ви няколко страхотни идеи за засаждане на ягоди, с които да започнете своето пътешествие. Независимо дали ще изберете класически или творчески подход, засаждането на ягоди е фантастичен начин да се насладите на най-сладките природни лакомства. Изцапайте си ръцете, забавлявайте се и скоро ще събирате реколтата от собствените си насаждения.


Препоръчваме ви още:

Засаждане на малини

Засаждане на рози

8 най-добри каскадни цветя за подпорни стени

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *