Влез в акаунта си

Блог

Полезни съвети и новини за озеленяването
Стайни цветя съвети за отглеждането им

Стайни цветя съвети за отглеждането им

Стайните цветя пренасят природата в домовете ни – нотка зеленина, свежест и красив цвят, които омекотяват твърдите линии и силната светлина в нашите домове или офиси. Стайните растения дори могат да подобрят качеството на въздуха на закрито. Много от тях се различават по специфичните си изисквания, но ето някои общи съвети, които да ви помогнат да запазите любимите ви стайни цветя здрави и щастливи, така че и те да могат да ви радват максимално дълго.

Стайни цветя: съобразете изискванията им за светлина

Стайните растения се различават по своите изисквания към светлината. Различните стайни цветя имат различни нужди, що се отнася до излагането им на пряка слънчева светлина, или поставянето им в по-сенчести ъгли. Някои стайни цветя предпочитат силната светлина, затова и е препоръчително да се поставят до прозорец с южно изложение. Други стайни цветя се чувстват най-добре на меката утринна светлина на прозорец с източно изложение. Разстоянието от прозореца ще повлияе на интензивността и качеството на светлината.

И за да бъдат нещата още по-сложни, интензитетът на светлината и сенките варират според сезоните. Едно нещо е сигурно, всички стайни растения се радват на поне мъничко естествена светлина. Някои се нуждаят от по-малко от други, но колкото по-добре съчетаете растенията и техните специфични нужди със светлинните условия, където ще растат и които можете да предложите, толкова по-щастливи ще бъдете вие и вашите растения.

Вашите стайни цветя също ще ви покажат дали получават твърде много или твърде малко светлина. Твърде много светлина обикновено прави листата тъмнозелени до жълтеникави, а листата също могат да увяхнат, дори ако растението получава достатъчно вода. Ако растенията не получават достатъчно светлина, стъблата им ще пораснат твърде дълги, а е възможно и да нямат много листа и цветове.

Стайни цветя: правилно поливане

Както всички растения в саксии, стайните растения се нуждаят от често, обилно поливане. Намокрете цялата коренова топка и оставете излишната вода да изтече от дъното на саксията. Ето защо е много важно да засаждате стайните цветя в саксии с дупки отдолу, по този начин излишната вода може да се дренира. Не оставяйте престояла вода в саксията или чинийката под нея за повече от ден или два. Това може да доведе до коренови заболявания и гниене. Оставете почвата да изсъхне частично, преди да полеете отново. За да проверите влажността на почвата, пъхнете пръста си в горните 3-4 сантиметра почва.

Ако е сухо, вероятно е време за поливане. Можете също така да разберете колко сухо е растението, като повдигнете саксията. Тя ще бъде тежка след поливане и по-лека, когато почвата изсъхне. За да предотвратите натрупването на соли в почвата, поливайте особено обилно (препълвайки саксията четири или пет пъти) веднъж на месец или два. Това става най-лесно, като поставите растението в мивка или го изнесете на открито.

Стайни цветя: подхранване и предпазване от вредители

Честото поливане, което се изисква от повечето стайни растения, извлича хранителни вещества от почвата. Те трябва да бъдат заменени с редовно торене. Освен това насекоми, като листни въшки и белокрилки, могат да се превърнат в проблем, когато растенията се отглеждат на закрито. Редовно проверявайте вашите стайни растения за признаци на нашествия на насекоми и вредители и третирайте, когато е необходимо.

Стайни цветя: влажност и течение

Условията в дома ви обикновено са с ниска влажност и наличие на течения. Дръжте растенията далеч от вентилационните отвори на нагревателите, вратите и прозорците с течение. Увеличете влажността, като поставите растенията върху подноси, покрити с малки камъчета и пълни с вода. Или ги поставете в естествено влажни зони като кухни или бани, ако има достатъчно светлина. Пръскането на растенията с вода от бутилка с пулверизатор повишава влажността само временно и не е от голяма полза, освен това може да увеличи рисковете от развитие на болести по листата.

Стайни цветя: чисти листа

Прахът, който се натрупва по листата на стайните цветя блокира светлината и приютява насекоми. Почистете листата, като ги избършете с влажна кърпа или, в места с мека зима, изнесете растенията на открито и ги измийте с маркуч.

Стайни цветя: висококачествена почва

Добрата почва за саксии (никога не използвайте обикновена градинска почва в саксиите) насърчава здрави корени, като осигурява баланс на подходяща аерация, хранене и способност за задържане на влага. Разсадниците и градинските центрове предлагат отлична селекция от пакетирани почви, подходящи за стайните цветя.


Препоръчваме ви да прочетете още:

Засаждане на ягоди

Засаждане на ягоди

Мулч

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *